Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Fundatie non-profit. Cum colectam TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: tva, fundatie non-profit, colectare tva, factura cu tva

Supunem astazi atentiei dumneavoastra cazul unei fundatii non-profit care a organizat un spectacol pentru atragere de fonduri. Incasarea din bilete s-a facut prin banca in baza de factura cu TVA. S-a colectat TVA.

Vom stabili cum se inregistreaza acest TVA si care este tratamentul fiscal, mentionand totodata si daca acest TVA se trece pe venituri sau se colecteaza.

Nota: Fundatia a desfasurat numai activitate non-profit.

Solutia consultantului:

In conditiile in care fundatia dvs. a colectat TVA pentru o operatiune derulata atunci se considera ca aceasta a desfasurat activitate economica si implicit activitate care are drept scop obtinerea de profit. Conform prevederilor art. 126 din Codul fiscal, este o conditie clara ca o operatiune este in sfera TVA daca aceasta rezulta din activitati economice.

Nu intelegem exact care a fost motivul si argumentarea legala pentru care vanzarea biletelor s-a facut cu TVA si daca nu cumva s-ar fi aplicat vreuna dintre scutirile de TVA prevazute la art. 141 din Codul fiscal sau regimul de scutire de TVA pentru intreprinderile mici conform art. 152 din Codul fiscal.

In orice caz, colectarea TVA la vanzarea biletelor presupune ca fundatia este inregistrata in scopuri de TVA, ori daca nu atunci ar trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA, intrucat acea TVA colectata la vanzarea biletelor ar trebui virata la bugetul de stat iar in acest sens fundatia respectiva are diverse obligatii de raportare fiscala.

Mai mult decat atat, o incadrare a acestei operatiuni ca si activitate economica poate genera implicatii si la nivelul impozitului pe profit, in masura in care veniturile respective depasesc 15.000 EUR sau 10% din veniturile scutite de impozit ale fundatiei.

In concluzie, va recomandam sa analizati cu multa atentie situatia respectiva pentru a evita potentiale consecinte fiscale adverse si sa operati modificarile necesare in vectorul fiscal al fundatiei astfel incat sa puteti depune declaratiile fiscale aferente operatiunilor derulate.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Fundatie non-profit. Cum colectam TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016