keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Incasare avansuri. Cum procedam la colectarea TVA si emiterea facturii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Nov. 2014 Exclusiv
Tags: colectare tva, emitere factura, cod fiscal, persoana impozabila, avansuri, omfp 3055, venituri

In analiza urmatoare, ne referim la o societate care presteaza servicii de control acces si in unele situatii unii clienti platesc serviciile in avans pentru un an de zile.


Vom vedea astfel daca factura de avans pentru suma incasata se intocmeste la data incasarii sau daca se poate emite factura pana pe 15 ale lunii urmatoare. Totodata, vom vedea de ce exista obligatia de a emite facturi in situatia in care furnizorul de energie electrica nu trimite factura de avans pentru sumele pe care firma le plateste in plus.

Situatia dvs reprezinta, din punct de vedere contabil, un venit in avans, care este definit la punctul 30 alin. (1) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 ca fiind venit incasat inainte de data bilantului exercitiului financiar curent, dar care este aferent unui exercitiu financiar ulterior.

Evidenta venitului in avans se tine cu ajutorul contului 472 "Venituri in avans". La alin. (3) al punctului 30 se arata ca in bilant, in cadrul veniturilor in avans, sumele care vor fi trecute pe venituri de exploatare curente intr-o perioada de pina la un an trebuie prezentate distinct de cele care vor fi trecute pe venituri de exploatare curente intr-o perioada mai mare de un an.
 
Intocmirea facturii se face in conformitate cu art. 155 alin. (15) din codul fiscal:

"(15) Pentru alte operatiuni decit cele prevazute la alin. (14), persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tirziu pina in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nattere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel tirziu pina in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa."
 
Asadar, daca ne raportam la incasarea serviciilor in avans, factura trebuie intocmita pina cel tirziu la data de 15 a lunii urmatoare celei in care s-a incasat avansul.

Evident, ideal ar fi sa se emita factura la data incasarii avansului, pentru a nu se naste complicatii privind colectarea TVA, insa la alin. (15) al art. 155 din codul fiscal se arata ca factura are termen maxim de emitere pina la data de 15 a alunii urmatoare celei in care s-a incasat avansul.

Atentie: emiterea facturii in luna urmatoare, pina cel tirziu la data de 15, pentru suma incasata in luna curenta, nu conduce la colectarea de TVA in luna urmatoare (la data facturii), deoarece TVA trebuie colectat la data incasarii avansului, daca factura nu a fost deja emisa, in conformitate cu art. 134^2 alin. (2) literele a) si b) din din codul fiscal:

"(1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
a) la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator;
b) la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii ori prestarii acestora;"
 
Exemplu:

Incasare prin banca in data de 04.11.2014 servicii pentru perioada decembrie 2014 - noiembrie 2015, in suma de 1200 lei plus TVA (total 1488 lei):
 
> factura emisa in data de 15.12.2014

Tratament contabil si fiscal:

- inregistrare contabila in data de 04.11.2014 - data incasarii avansului:
5121 = 419  1200 lei
5121 = 4427  288 lei
- inregistrare contabila in data de 15.12.2014 - data emiterii facturii pentru servicii in avans:
4111 = 472  1200 lei
4111 = 4427  288 lei
si, concomitent, stormarea avansului incasat in 04.11.2014:
419 = 4111  1488 lei
419 = 4427  -288 lei - stornarea TVA colectat deja la data incasarii avansului.
Nota: in data de 15.12.2014, decontarea facturii emise cu suma avansului incasat in 04.11.2014, precum si stornarea TVA colectata vor avea note contabile adaptate softului de contabilitate utilizat.
 
> factura emisa in data de 04.11.2014 - la data incasarii serviciilor in avans:
4111 = 472  1200 lei
4111 = 4427  288 lei
si incasarea facturii cu suma incasata:
5121 = 4111  1488 lei.
 
Referitor la emiterea facturii la data incasarii avansului:
La data incasarii avansului trebuie indeplinite doua conditii:
- una de forma - emiterea facturii;
- alta de fond - colectarea TVA.
Intre aceste doua conditii, evident cea mai importanta este colectarea TVA, chiar daca nu s-a emis si factura (fie exact la data incasarii sumei, fie pina la data maxima de 15 a lunii urmatoare celei in care s-a incasat avansul).

Atit in cazul dvs, cit si in cazul furnizorului de energie electrica, la data incasarii avansului trebuie obligatoriu colectat TVA, chiar daca nu se emite si factura (nici pina la data de 15 a lunii urmatoare). Sanctiune va fi pentru necolectarea TVA (si, implicit, plata acestuia la buget) si nu pentru neemiterea facturii pentru avans.

Deci, furnizorul de eneregie electrica nu emite factura pentru eventualele avansuri incasate din motive de simplificare a formalitatilor, insa in mod cert ca procedeaza la colectarea TVA pentru aceste sume.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro




Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016