Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Incasare avans. Cand colectam TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: tva, incasare avans, colectare tva, factura fiscala, titlu de avans

Vom stabili mai jos cand se va colecta TVA-ul in situatia in care un SRL incaseaza un avans de la o alta societate romana, pe baza unei comenzi telefonice, fara sa fie emisa o factura fiscala pentru avans catre platitor.



Vom vedea astfel daca se va colecta la momentul incasarii sumei cu titlu de avans sau cel tarziu pana in 15 ale lunii urmatoare, data ce corespunde si scadentei de emitere a facturii fiscale pentru avans.

In plus, se va stabili cand va deduce TVA platitorul de avans, cu mentiunea ca ambele SRL-uri sunt platitoare de TVA la incasare.

Solutia consultantului:

La data incasarii trebuie sa emiteti factura si sa colectati TVA, intrucat exigibilitatea TVA intervine la data incasarii avansului, conform art. 134 alin. (4^1)din "Codul fiscal, redat mai jos:

Art. 134 alin. (4^1):

"In cazul operatiunilor pentru care se aplica sistemul de TVA la incasare prevazut la art. 134^2 alin. (3), regimul de impozitare aplicabil este regimul in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia situatiilor in care se emite o factura sau se incaseaza un avans, inainte de data la care intervine faptul generator. In aceste situatii se aplica regimul de impozitare in vigoare la data emiterii facturii sau la data incasarii avansului, dupa caz".

Asadar, cel tarziu la data incasarii unui avans, colectati TVA si intocmiti factura.
Pe baza facturii emise clientul dvs poate sa deduca taxa pe valoarea adaugata, avand in vedere ca factura a fost achitata.

Daca s-a emis factura in luna curenta, iar incasarea efectiva a acesteia are loc ulterior (in luna urmatoare), exigibilitatea TVA intervine la data incasarii facturii, adica in luna in care se incaseaza, dar nu mai tarziu de cea de-a 90-a zi de la data la care factura a fost emisa.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Incasare avans. Cand colectam TVA?":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016