Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O societate comerciala primeste de la un client o autofactura. Trebuie aceasta sa emita o factura fiscala, pe baza autofacturii clientului? Cine declara si cum se face declararea in E-factura?
Declarare autofacturi in E-Factura – raspunsul specialistului:
O societate comerciala care primeste o autofactura de la un client, nu este obligata sa emita o factura fiscala suplimentara, atat timp cat sunt respectate conditiile stipulate in Codul fiscal si in Normele metodologice de aplicare.
In conformitate cu art. 319 alin. 18 din Codul fiscal si Normele metodologice (redate mai jos) beneficiarul poate emite facturi in numele si in contul furnizorului/prestatorului, daca exista un acord prealabil intre parti, o procedura stabilita de acceptare a facturilor si facturile sunt emise conform specificatiilor legale si inregistrate corespunzator.
In contextul utilizarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, responsabilitatea pentru transmiterea facturii electronice catre ANAF revine emitentului autofacturii, adica clientului care a emis autofactura.
Conform OUG 120/2021, art. 4 alin. 3) factura electronica se transmite de catre emitent in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. Acesta trebuie sa transmita factura in sistemul RO e-Factura, marcand corespunzator ca este o autofactura, fie prin setarea parametrului AUTOFACTURA (DA) in cazul transmiterii automate, fie prin bifarea campului de autofactura in interfata SPV.
Prin urmare, daca sunt respectate conditiile legale si procedurale, societatea dumneavoastra nu trebuie sa emita o factura fiscala suplimentara pe baza autofacturii clientului. Totusi, este important sa mentineti o comunicare eficienta cu clientii si sa va asigurati ca toate procedurile sunt urmate corect pentru a evita orice neconformitati legale sau fiscale.
Temei legal
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Codul fiscal
Art. 319. Facturarea
(18) Pot fi emise facturi de catre beneficiar in numele si in contul furnizorului/prestatorului in conditiile stabilite prin normele metodologice.
Norme de aplicare
CAPITOLUL XIII Obligatii - SECTIUNEA a 4-a Facturarea - 96. -
(1) Potrivit prevederilor art. 319 alin. (18) din Codul fiscal, factura se poate intocmi de catre cumparatorul unui bun sau serviciu in urmatoarele conditii:
a) partile sa incheie un acord prealabil prin care sa se prevada aceasta procedura de facturare. Acord prealabil inseamna un acord incheiat inainte de inceperea emiterii de facturi de catre client in numele si in contul furnizorului/prestatorului;
b) sa existe o procedura de acceptare a fiecarei facturi. Procedura de acceptare poate fi explicita sau implicita si poate fi convenita si descrisa prin acordul prealabil ori poate fi reprezentata de primirea si prelucrarea facturii;
c) factura sa fie emisa in numele si in contul furnizorului/prestatorului de catre cumparator si trimisa furnizorului/prestatorului;
d) factura sa cuprinda elementele prevazute la art. 319 alin. (20) sau (21) din Codul fiscal;
e) factura sa fie inregistrata in jurnalul de vanzari de catre furnizor/prestator, daca este inregistrat in Romania conform art. 316 din Codul fiscal.
(2) Aplicarea prevederilor alin. (1) de catre cumparatorul unui bun sau unui serviciu nu restrictioneaza dreptul furnizorului de a emite alte facturi catre respectivul cumparator in perioada acoperita de acord.
(3) Termenii si conditiile acordului prealabil si ale procedurilor de acceptare prevazute la alin. (1) pentru fiecare factura se stabilesc de catre furnizor/prestator si client. La cererea organului de control, partile trebuie sa fie in masura sa demonstreze existenta acordului prealabil.
Guvernul Romaniei - Ordonanta de urgenta nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in RomaniaArt. 2. -(1) In sensul prezentului capitol, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
c) emitent al facturii electronice - operatorul economic care emite factura electronica catre destinatar si o transmite in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura;
Art. 4. -(3) Factura electronica se transmite de catre emitent in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
Comunicate de presa
Imbunatatiri pentru sistemul e-Factura: A fost introdusa autofacturarea
Ministerul Finantelor continua eforturile de imbunatatire a sistemului e-Factura, prin colaborarea stransa cu firmele care ofera servicii de contabilitate si cu reprezentantii mediului de afaceri.
In acest sens, au fost efectuate o serie de actualizari la nivelul sistemului, dintre care cea mai importanta este introducerea functiei de autofacturare, care ofera posibilitatea de a trimite facturi in numele furnizorului.
Aceasta schimbare vine in intampinarea nevoilor mediului de afaceri, fiind o functionalitate solicitata de antreprenori in cadrul discutiilor cu expertii MF/ANAF.
Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Reminder ANAF! Din 1 ianuarie 2024 sistemul E-Factura este OBLIGATORIU pentru toti operatorii economiciFactura decontare CNAS. Mai trebuie transmisa in sistemul RO e-Factura?Transmitere facturi in sistemul Ro-e Factura incepand cu 01.07.2024RO e-Factura. Cum se inregistreaza facturile cu TVA in euroE-Factura: Poti transmite facturile in sistem si fara sa fii inregistrat?Ultimele articole
Cum se calculeaza termenul de transmitere a facturilor in E-FacturaE-Factura: Ce amenzi se aplica contribuabililor care NU depun facturile la timpE-Factura: Facturile emise in baza bonului fiscal se declara in sistem?E-Factura in relatia B2C. Facturile PFA catre persoane fizice trebuie incarcate in sistem?E-Factura. Care este termenul limita pentru transmiterea facturilor in sistemAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"