Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Se colecteaza TVA pentru contravaloarea bunurilor furate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Aug. 2008
Tags: tva, colectare tva

Prin H.G. nr. 1579/2007 reprezentand ultima modificare a normelor de aplicare ale Codului fiscal aprobate prin H.G. nr. 44/2004, bunurile furate sunt definite ca bunuri lipsa din gestiune, ...

Prin H.G. nr. 1579/2007 reprezentand ultima modificare a normelor de aplicare ale Codului fiscal aprobate prin H.G. nr. 44/2004, bunurile furate sunt definite ca bunuri lipsa din gestiune, neimputabile, pentru care persoana inregistrata in scopuri TVA poate justifica lipsa acestora pe baza documentului “dovada constatarii furtului”.

Intrebarea care se pune in mod frecvent este :
Se colecteaza TVA pentru contravaloarea bunurilor furate?

Raspunsul poate fi: Nu!
Contravaloarea bunurilor furate nu se supune taxarii cu TVA colectata doar in situatia in care acele bunuri au fost asigurate si exista documentul pentru dovada .

Pentru a nu fi taxati cu TVA, documentul justificativ “dovada constatarii furtului” trebuie intocmit doar de catre organele de politie. Asa cum se poate constata, detinerea acestui document nu este suficienta.

Mai trebuie indeplinita o conditie: documentul eliberat de politie trebuie acceptat de societatea de asigurari a bunurilor respective.

Raspunsul poate fi: Da!
Doar in situatia in care nu se prezinta documentul pentru dovada furtului, lipsa bunurilor neimputabile se considera operatiune asimilata unei livrari de bunuri. Din acest motiv, in situatia in care pentru acel bun constatat lipsa s-a exercitat initial dreptul de deducere a TVA la momentul achizitiei, productiei sau cumpararii, trebuie colectata TVA la momentul constatarii lipsei acelui bun.

In situatia in care aveti dovada furtului eliberata de politie, dar nu aveti asigurare, operatiunea reprezinta o livrare de bunuri pentru care se colecteaza TVA prin formula contabila

          635              4427

De ce avem doua alternative pentru o singura intrebare ?


Deoarece acest tratament fiscal al bunurilor furate aplicabil cu data de 1 ianurie 2008 a fost impus de prevederile art. 21 din Codul fiscal referitor la determinarea profitului impozabil.

Prin alineatul 4, litera c sunt considerate nedeductibile din punct de vedere fiscal “cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VI”.

Astfel, pana la data de 31 decembrie 2007, inclusiv, a lipsit aceasta prevedere din titlul VI referitoare la existenta contractelor de asigurare. Acest fapt a impus inserarea acestei prevederi in legislatia fiscala cu privire la TVA din titlul VI al Codului fiscal.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

Iesire de la TVA prin optiune

Intrebare: O societate platitoare de tva trimestrial, care aplica prorata, doreste ca incepand cu 01.04.2025 sa renunte la codul de tva, ca urmare a faptului ca incepand cu luna februarie 2025, societatea medicala nu mai presteaza serviciii purtatoare de tva (estetica/infrumusetare faciala). Societatea ramane pe cod CAEN de 8621, serviciile pe care le va presta incepand cu 01.04.2025 fiind strict legate de medicina generala. Practic, societatea a obtinut codul de tva strict ca urmare a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<

Import bunuri in zona libera. Transpunere in SAF-T factura de achizitie si DVI-ul la momentul vamuirii

Intrebare: Societatea noastra se afla amplasata in Zona Libera, astfel ca poate achizitiona materii prime si marfuri pe care le poate depozita, fara ca acestea sa fie supuse taxelor de import. Ele sunt receptionate si depozitate distinct, fiind incadrate ca materii prime/marfuri nevamuite. Ulterior in functie de necesitati se face importul si sunt transferate din depozitul de nevamuit in cel de vamuit. Perioada de la data achizitiei la data importului...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<



Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016