Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Atunci cand un produs este cumparat cu plata integrala, lucrurile sunt foarte clare, atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator. Dar ce se intampla cand achizitia se face in rate lunare?
Iata raspunsul expertului
De asemenea, exigibilitatea TVA, respectiv data la care autoritatea fiscala este indreptatita sa solicite plata taxei intervine la momentul faptului generator conform art. 280 alin. 2 si art. 282 alin. 1 din Codul fiscal. Eventual, exigibilitate poate interveni chiar si inainte de acest moment (cand se incaseaza un avans sau factura se emite anticipat – art. 282 alin. 2 din Codul fiscal), iar ulterior acestui moment doar in cazul persoanelor care aplica sistemul de TVA la incasare – art. 282 alin. 3 din Codul fiscal).
Aplicand aceste prevederi la situatia prezentata societatea trebuia ca, la momentul instalarii sistemului de supraveghere si predarii lui catre beneficiar, sa emita factura pentru intreaga contravaloare prevazuta in contract (4.144,50 lei) si sa colecteze TVA aferenta pe baza cotei de 20%, in vigoare la acel moment.
Emiterea facturilor la fiecare rata lunara de plata este permisa doar in cazul contractelor de leasing.
In cazul in care ati procedat gresit si ati calculat rata dupa modelul baza+TVA lunar, pentru corectia situatiei se vor aplica prevederile art. 330 alin. 1 lit. b din Codul fiscal referitoare la corectia facturilor. Este recomandata intocmirea concomitenta a unei facturi de stornare, cu semnul minus, prin care sa se storneze toate facturile de avans plus rate deja emise si a unei facturi de livrare, cu semnul plus, pentru intreaga contravaloare a bunurilor convenita prin contract (4.144,50 lei baza + 828,9 lei TVA).
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Cartea verde a contabilitatii
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Incasari si plati pe baza unui bilet la ordin. Cum deducem TVA-ul?Cand colecteaza o societate TVA in cazul bunurilor degradate?Deducerea si colectarea TVA-ul aferent costurilor refacturate de Asociatia de proprietariTVA la incasare societati afiliate | Momentul colectarii TVAPropunere: Metode moderne de colectare a TVA in Romania, pentru scaderea pierderilor anuale de peste 6 miliarde de euroUltimele articole
Contribuabili care aplica regimuri speciale. Au fost aduse modificari asupra procedurilor de colectare a TVASe utilizeaza sistemul E-Factura in cazul comertului online?COLECTARE TVA in cazul despagubirilor incasateInregistrare in scopuri de TVA. Regularizare avansuri, monografie contabilaOrganizare tombola. Baza impozabila aplicata premiilor acordateAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"