Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Potrivit unui nou raport intocmit de Comisia Europeana, tara noastra a reusit ca in ultimii ani sa isi imbunatateasca rezultatele cu privire la mixul de taxe si reforma ANAF.
Cu toate acestea, in ce priveste TVA-ul, deficitul de colectare ramane printre cele mai mari din Uniunea Europeana, desi se vad progrese in aceasta privinta, potrivit declaratiilor facute de Carmen Marcus, analist de politici economice in cadrul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.
"Evaluarea Comisiei este ca s-au inregistrat progrese in ultimii ani in ceea ce priveste mixul de taxe si reforma in curs a ANAF, dar colectarea veniturilor ramane scazuta in continuare iar deficitul de colectare a TVA este printre cele mai mari din UE", a precizat Carmen Marcus in cadrul unei conferinte pe teme de conformare fiscala, citat de Agerpres.
De asemenea, aceasta a atras atentia si asupra importantei coordonarii politicilor nationale la nivel european, avand in vedere ca efectele masurilor adoptate pe plan intern nu se opresc la granita tarii respective.
"In cadrul semestrului european, in fiecare an, Comisia emite recomandari specifice de tara si pentru politicile economice ale fiecarei tari membre iar una dintre primele recomandari ale CE pentru Romania in 2015 vizeaza politicile bugetare si fiscale. Pe de o parte, CE recomanda atingerea si mentinerea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO).
Romania este la MTO din 2014 deja, in acest context veniturile fiscale reprezinta un element central al bugetului public. Pe de alta pare CE recomanda ca Romania sa puna in aplicare strategia cuprinzatoare de respectare a obligatiilor fiscale si sa consolideze sistemele de control pentru a combate munca nedeclarata", a mentionat Carmen Marcus, citata de aceeasi sursa.
In opinia sa, in urma celor trei acorduri de imprumut cu FMI, BM si CE, atat specialisti romani, cat si specialisti straini sunt de parere ca Romania nu a stat niciodata mai bine din punct de vedere macroeconomic.
"Deficitul bugetar este la 1,5% din PIB, datoria publica este sub 40% din PIB, deci departe de pragul de 60% stabilit la nivel european. Iar in aceasta constructie, politica fiscala este primul palier deasupra fundatiei (stabilitatea macroeconomica-n.r.), care trebuie intarit atunci cand masinaria macroeconomica se clatina, si este de asemenea primul palier care poate sa dauneze unei stabilitati macroeconomice cu greu dobandite in acesti ani cu un efort masiv atat al guvernantilor cat si al populatiei", a precizat aceeasi sursa.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Romania are in continuare un deficit major de colectare a TVA-ului":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
OUG nr. 47/2015 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 si unele masuri bugetareScadere a inflatiei in zona euro. Care e situatia actuala?Un nou val al crizei este posibil. Romania este ferita de alte masuri de austeritateZona libera de taxe si impozite: Care sunt cele mai bune orase din Romania in care merita sa locuiesti?MFP: Proiect legislativ privind modificarea si completarea Legii responsabilitatii fiscal-bugetareUltimele articole
Noi masuri in domeniul accesului la servicii medicale si in acordarea concediilor medicale. Informare CNASRectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020, publicata in Monitorul Oficial (OUG 136/2020)Guvernul majoreaza alocatiile! Sumele ar putea creste cu pana la 20%. Iata ce a declarat Florin CituRomania ar putea beneficia de asistenta financiara pentru atenuarea riscului de somaj prin programul SUREProiect de Lege MFP: Aprobarea contului general anual de executie a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2019
Mai multe articole despre deficit
Articole similare
Colectam TVA pentru marfa degradata calitativ? Va oferim solutiaCOLECTARE TVA pentru bun furatIn ce mod inregistram un furt din productia neasigurata?COLECTARE TVA in cazul vanzarii cu plata in rate. Corectia facturilorCum se aplica in concret taxarea inversa pentru cereale si plante tehniceUltimele articole
COLECTARE TVA in cazul despagubirilor incasateInregistrare in scopuri de TVA. Regularizare avansuri, monografie contabilaDeducerea si colectarea TVA-ul aferent costurilor refacturate de Asociatia de proprietariOrganizare tombola. Baza impozabila aplicata premiilor acordateDistribuire bunuri la lichidarea voluntara. Regim fiscal TVA
Mai multe articole despre colectare tva
Articole similare
Masuri pentru intreprinderi. Comisia vrea sa elimine barierele electronicePentru cel putin un an, salariile si TVA nu vor reveni la valorile initialePlata TVA numai dupa incasarea facturiiNoutati Legislatie Fiscala 24 martie - 30 martieMunca cu forme legale, beneficiu garantat pentru angajati si angajatori. Inspectia Muncii a participat la o campanie europeana in acest sensUltimele articole
Ordinul 3581/2020. A fost aprobata schema de ajutor de minimis din cadrul Programului -ELECTRIC UP-Schema programului IMM Invest a fost prelungita pana la 30 IUNIE 2021, iar bugetul aferent a fost majoratNou! In anul 2021 nu se datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile, calculate incepand cu data de 1 ianuarie (OUG 226/2020)Intrebari si raspunsuri MEEMA cu privire la utilizarea platformei granturi.imm.gov.roMFP modifica din nou normele de aplicare a Programului IMM Invest Romania. 10 schimbari preconizate (Proiect de Hotarare)
Mai multe articole despre comisia europeana
Articole similare
Noi masuri UE pentru o adevarata piata unica destinata consumatorilorCum arata previziunile de toamna ale Comisiei Europene privind economia?Falsificarea monedelor euro in 2012 la nivel europeanAsteptand modernizareaSistemul bancar paralel: masuri pentru evitarea unor noi surse de riscuri in sectorul financiarUltimele articole
Romania ar putea beneficia de asistenta financiara pentru atenuarea riscului de somaj prin programul SUREVioleta Alexandru anunta schimbari majore in administratie. Va fi reluat proiectul “fara ziduri” la Casele de pensiiDeclaratiile premierului Grindeanu la intalnirea cu marii investitori romani si concluzii privind legea preventieiRaportul de tara 2017: Coruptia, intalnita la toate nivelurile, ramane un obstacol in calea desfasurarii de activitati economice572 milioane de euro pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale
Mai multe articole despre progrese

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"