Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA la incasare: Ce penalitati sunt daca nu depun notificarea

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Sep. 2012 Exclusiv
Tags: tva, codul fiscal, inspectia fiscala

Chiar daca nu se depune notificarea, persoana impozabila respectiva urmeaza a fi inscrisa din oficiu in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare incepand cu data de 1 ianuarie 2013.

Obligatia depunerii notificarii pana la data de 25 octombrie 2012 inclusiv rezulta din prevederile art. II din OG 15 din 23 august 2012 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal “In scopul aplicarii prevederilor alin. (1), persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare incepand cu data de 1 ianuarie 2013 are obligatia sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 octombrie 2012 inclusiv, o notificare din care sa rezulte ca cifra de afaceri realizata in perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012”.

Indiferent de faptul ca depune sau nu depune notificarea, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA este obligata sa aplice sistemul TVA la incasare. Desi prin legislatia adoptata pana in prezent nu se precizeaza acest aspect, consider ca inscrierea din oficiu in Registru ar trebui notificata contribuabilului de catre organul fiscal competent.

Necunoasterea obligatiei de aplicare a sistemului de plata TVA la incasare ar afecta  persoana obligata sa aplice acest sistem in situatia in care nu ar  achita  facturile furnizorilor sai. Astfel, in cadrul unei  inspectii fiscale partiale privind TVA, organul de control ar anula dreptul de deducere a TVA aferenta facturilor neachitate, ceea ce ar conduce la stabilirea diferentelor suplimentare de plata care ar genera calculul accesoriilor (majorari si penalitati de intarziere).

De asemenea, in situatia in care nu cunoaste aceasta obligatie, persoana impozabila ar omite sa inscrie pe fiecare factura emisa “sistemul TVA la incasare”, obligatie reglementata prin art. 155 alin. 19 lit. p)“in cazul in care exigibilitatea TVA intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, mentiunea «TVA la incasare»;”
           
Nedepunerea notificarii impuse prin art. poate fi considerata contraventie in conformitate cu prevederile art. 219 alin. (1) lit. i) din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala conform caruia constituie contraventie “neindeplinirea obligatiilor privind transmiterea la organul fiscal competent sau, dupa caz, la terte persoane a formularelor si documentelor prevazute de legea fiscala, altele decat declaratiile fiscale si declaratiile de inregistrare fiscala sau de mentiuni”.  

Pentru o astfel de contraventie, amenda este cuprinsa intre 1.000 lei si 5.000 lei conform art. 219 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal .
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA la incasare: Ce penalitati sunt daca nu depun notificarea":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016