Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Analizam, prin cele ce urmeaza, tratamentul fiscal pe care il vom aplica in cazul unei societati din Romania, platitoare de TVA, care doreste sa execute lucrari de constructii-montaj intr-o tara non-UE. Vom face astfel precizari referitoare la facturarea serviciilor prestate si la repatrierea valutei.
Raspuns:
Avand in vedere faptul ca serviciile de constructii montaj sunt legate de un bun imobil, d.p.d.v. al TVA, locul prestarii acestora se considera a fi locul unde este situat acel bun imobil. Din acest motiv, serviciile respective nu sunt impozabile in Romania, fiind impozabile pe teritoriul statului tert pe care este situat acel bun imobil, de exemplu Turcia. Pentru acest tip de servicii se aplica exceptia de la regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2), exceptie reglementata prin art. 133 alin. 4 lit. a) din Codul fiscal si punctul 14 alineatul 2 litera b) din normele de aplicare.
In situatia in care legislatia fiscala din Turcia nu va obliga sa va inregistrati cu un sediu permanent in Turcia astfel incat toate veniturile sa fie facturate si impozitate in Turcia, valoarea lucrarilor respective se factureaza fara a colecta TVA, prin inscrierea mentiunii " neimpozabil in Romania".
Aceasta operatiune se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal , din care: ".
Inregistrarea unui sediu permanent in Turcia, este conditionata de durata de executie a lucrarilor, motiv pentru care trebuie sa analizati prevederile acordului incheiat intre Republica Socialista Romania si Republica Turcia pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit reglementat prin Decretul lege nr. 331 din 14 octombrie 1986 pentru ratificarea unor tratate internationale. Astfel, un santier de constructii sau de montaj constituie un sediu permanent numai daca dureaza mai mult de 24 de luni.
Pentru deschiderea unui punct de lucru trebuie respectate, cu prioritate, prevederile legislatiei in vigoare pe teritoriul acelui stat membru. Deschiderea unui punct de lucru in afara Romaniei trebuie notificata si la Registrul Comertului din Romania prin depunerea unei cereri de mentiuni.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Cartea verde a contabilitatii
Drepturile banesti cuvenite salariatilor detasati in ceea ce priveste cazarea si diurna sunt cele reglementate prin HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, acordate.
Pentru repatrierea valutei aferente veniturilor incasate, nu sunt restrictii d.p.d.v. al legislatiei bancare aplicabile in Romania. Astfel de operatiuni sunt permise prin Regulamentul nr. 4 din 1 aprilie 2005, republicat privind regimul valutar, modificat recent prin Regulamentul nr. 6 din 9 mai 2012 publicat in M.Of. nr. 341 din 19 mai 2012.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
PFA in IT, servicii prestate din alt stat: ce declaratii trebuie intocmite si termenul de depunereDiferente suplimentare de plata TVA stabilite de organul de inspectie fiscala. Care este tratamentul contabil si fiscal?Vanzare autoturism incomplet amortizat. Tratamentul fiscal al cheltuielilor si al TVATRATAMENT FISCAL marfuri deteriorate la o intreprindere individuala. Cum procedam?Aveti Caietul Conferintei Nationale de Contabilitate?Ultimele articole
Firme care inchiriaza autoturisme catre actionari. Care este tratamentul fiscal in acest cazFacturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVACheltuieli deplasare nejustificate. TRATAMENT FISCALTratamentul fiscal al chiriei platite in 2023 pentru 2024TVA Intracomunitar: ghidul completArticole similare
Vanzare imobil de catre o persoana fizica. REGIM TVAPrestari servicii medicale. REGIM TVAMicrointreprindere. Achizitii intracomunitare. REGIM TVAAchizitii servicii cazare pe teritoriul comunitar. Cum declaram operatiunile si ce REGIM TVA se aplica?Facturi emise pe persoane fizice. REGIM TVAUltimele articole
Persoane care obtin venituri din dividende si chirii. CAS, CASS si REGIM TVA in 2024TVA fara erori si ZERO amenzi! Folositi “Ghidul practic pentru determinarea corecta a locului prestarilor de servicii”Vanzare produse prin EMAG catre persoane fizice din alte state membre. REGIM TVAREGIM TVA aplicabil din 1 ianuarie 2023 pentru sucuri si bere fara alcoolTOT ce trebuie sa stie firmele care deconteaza transportul angajatilorAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"