Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tratament fiscal aferent unor lucrari de constructii-montaj

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Iun. 2012 Exclusiv
Tags: tratament fiscal, regim tva, repatriere valuta, lucrari constructii montaj

Analizam, prin cele ce urmeaza, tratamentul fiscal pe care il vom aplica in cazul unei societati din Romania, platitoare de TVA, care doreste sa execute lucrari de constructii-montaj intr-o tara non-UE. Vom face astfel precizari referitoare la facturarea serviciilor prestate si la repatrierea valutei.


Raspuns:

Avand in vedere faptul ca serviciile de constructii montaj sunt legate de un bun imobil, d.p.d.v. al TVA, locul prestarii acestora se considera a fi locul unde este situat acel bun imobil. Din acest motiv, serviciile respective nu sunt impozabile in Romania, fiind impozabile pe teritoriul statului tert pe care este situat acel bun imobil, de exemplu Turcia. Pentru acest tip de servicii se aplica exceptia de la regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2), exceptie reglementata prin art. 133 alin. 4 lit. a) din Codul fiscal si punctul 14 alineatul 2 litera b) din normele de aplicare.
 
In situatia in care legislatia fiscala din Turcia nu va obliga sa va inregistrati cu un sediu permanent in Turcia astfel incat toate veniturile sa fie facturate si impozitate in Turcia, valoarea lucrarilor respective se factureaza fara a colecta TVA, prin inscrierea mentiunii " neimpozabil in Romania".

Aceasta operatiune se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal , din care: ".

Inregistrarea unui sediu permanent in Turcia, este conditionata de durata de executie a lucrarilor, motiv pentru care trebuie sa analizati prevederile acordului incheiat intre Republica Socialista Romania si Republica Turcia pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit reglementat prin Decretul lege nr. 331 din 14 octombrie 1986 pentru ratificarea unor tratate internationale. Astfel, un santier de constructii sau de montaj constituie un sediu permanent numai daca dureaza mai mult de 24 de luni.
 
Pentru deschiderea unui punct de lucru trebuie respectate, cu prioritate, prevederile legislatiei in vigoare pe teritoriul acelui stat membru. Deschiderea unui punct de lucru in afara Romaniei trebuie notificata si la Registrul Comertului din Romania prin depunerea unei cereri de mentiuni.
 
Drepturile banesti cuvenite salariatilor detasati in ceea ce priveste cazarea si diurna sunt cele reglementate prin HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, acordate.
 
Pentru repatrierea valutei aferente veniturilor incasate, nu sunt restrictii d.p.d.v. al legislatiei bancare aplicabile in Romania. Astfel de operatiuni sunt permise prin Regulamentul nr. 4 din 1 aprilie 2005, republicat privind regimul valutar, modificat recent prin Regulamentul nr. 6 din 9 mai 2012 publicat in M.Of. nr. 341 din 19 mai 2012.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tratament fiscal aferent unor lucrari de constructii-montaj":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Garantiile de buna executie
Mai multe articole despre lucrari constructii montaj
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016