keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Anulare factura avans intre persoane afiliate. Ce regim TVA se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Iul. 2016 Exclusiv
Tags: persoane afiliate, anulare factura avans, tva, unitati afiliate, codul fiscal, firma afiliata

In cele ce urmeaza, avem ca subiect al analizei noastre situatia in care, in urma unui control fiscal, se anuleaza o tranzactie respectiv un avans facturat intre doua firme afiliate. Vom stabili daca decizia de impunere cu ajustare TVA aferenta acestei tranzactii se va comunica si celeilalte parti afiliate pentru evitatrea dublei impuneri si cum va recupera firma afiliata acest TVA. De asemenea, vom vedea daca TVA-ul va fi inscris in decont pe baza deciziei.

Potrivit intelegerii noastre, in urma unui control fiscal, compania dvs. a pierdut dreptul de deducere a TVA aferenta unei facturi de avans primita de la o societate afiliata.

Nu precizati daca autoritatea fiscala a impus limitarea deducerii TVA ca urmare a faptului ca societatea dvs. nu a putut justifica avansul platit pentru care a dedus TVA ca urmare a nerespectarii conditiilor generale de deductibilitate, caz in care limitarea dreptului de deducere s-a facut in baza art. 297 din Codul fiscal (art. 145 din vechiul Cod fiscal), sau daca autoritatea fiscala a impus limitarea deducerii TVA ca urmare a faptului ca suma platita pentru avansul respectiv si implicit TVA dedusa nu respecta reglementarile privind preturile de transfer respectiv valoarea de piata, caz in care limitarea dreptului de deducere s-a facut in baza art. 286 din Codul fiscal (art. 137 din vechiul Cod fiscal).

Astfel, conform art. 286 din Codul fiscal, baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din:
[...]
e) pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit prevederilor art. 7 pct. 26, baza de impozitare este considerata valoarea de piata in urmatoarele situatii:

1. atunci cand contrapartida este mai mica decat valoarea de piata, iar beneficiarul livrarii sau al prestarii nu are drept complet de deducere in conformitate cu prevederile  art. 297 , 298 si  300 ;

2. atunci cand contrapartida este mai mica decat valoarea de piata, iar furnizorul sau prestatorul nu are un drept complet de deducere in conformitate cu prevederile art. 297 si  300 si livrarea sau prestarea este scutita conform art. 292;
3. atunci cand contrapartida este mai mare decat valoarea de piata, iar furnizorul sau prestatorul nu are drept complet de deducere in conformitate cu prevederile art. 297 si  300.

Limitarea dreptului de deducere a TVA ca urmare a relatiei de afiliere se putea realiza doar in conditiile de mai sus. In masura in care atat societatea dvs. cat si societatea afiliata sunt inregistrate in scopuri de TVA si au drept complet de deducere a TVA si totusi s-a impus o limitare a deducerii de catre autoritatea fiscala, atunci puteti contesta decizia de impunere.

Procedura de eliminare a dublei impuneri care se efectueaza conform art. 283 din Codul de procedura fiscal vizeaza doar ajustarile fiscale efectuate din punct de vedere al impozitelor directe (impozitului pe profit, impozit pe venit).

In concluzie, trebuie stabilit argumentul legal in baza caruia autoritatea fiscala a operat limitarea dreptului de deducere a TVA pentru avansul platit.

In cazul de fata, societatea dvs. va incadra diferenta de TVA de plata stabilita de organul fiscal prin decizia de impunere pe randul 36 din decontul de taxa D300, respectiv "Diferente de TVA de plata stabilitate de organele de inspectie fiscala prin decizie comunicata si neachitate pana la data depunerii decontului de TVA". In ceea ce priveste societatea afiliata care a emis factura de avans, aceasta nu isi va diminua taxa colectata, decizia aplicandu-se doar pentru compania care a fost supusa inspectiei fiscale.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea - Consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016