Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Intocmirea dosarului preturilor de transfer. Ce riscam daca depasim termenul de predare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Ian. 2017 Exclusiv
Tags: preturi de transfer, dosarul pretului de transfer, contribuabil mijlociu, obligatii fiscale, termen predare

In cazul urmator, avem un contribuabil mijlociu care achizitioneaza servicii de la partea afiliata cu o valoare mai mare de 250.000 euro pentru anul 2016. Vom vedea daca are obligatia ca incepand cu data de 25.03.2017 sa puna la dispozitia ANAF dosarul preturilor de transfer in 10 zile sau intr-un termen de 30-60 zile si daca apar alte riscuri in afara de amenda de 14.000 lei in cazul in care nu prezinta dosarul.

 In conformitate cu prevederile OPANAF nr. 442/2016 emis in temeiul dispozitiilor art. 108 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, coform caruia in vederea documentarii respectarii principiului valorii de piata contribuabilul/platitorul care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate are obligatia sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer, in cazul societatilor care nu sunt mari contribuabili sau au aceasta calitate dar nu ating niciunul din pragurile de semnificatie prevazute la alin. (2) al art. 2, vor urmari indeplinirea unuia dintre pragurile de semnificatie stabilite la alin. (4) calculate la nivel anual pentru toate operatiunile cu persoane afiliate si anume:

- 50.000 euro, in cazul dobanzilor incasate/platite pentru serviciile financiare;
 
- 50.000 euro, in cazul tranzactiilor privind prestarile de servicii primite/prestate;
 
- 100.000 euro, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale.
 
In cazul in care unul dintre praguri este indeplinit intocmirea dosarului preturilor de transfer este obligatorie insa doar in cazul inspectiei fiscale si doar la solicitarea organului de control. In acest caz, intocmirea dosarului urmeaza a se realiza potrivit art. 4 alin. (2) din OPANAF nr. 442/2016 in termenul stabilit de organul fiscal in cadrul unui interval cuprins intre 30 si 60 de zile calendaristice, cu posibilitatea prelungirii o singura data, la solicitarea scrisa a contribuabilului in cauza, cu o perioada de cel mult 30 de zile calendaristice.
 
In concluzie, societatea nefiind contribuabil mare, nu are obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer pana la termenul legal stabilit pentru depunerea declaratiilor anuale privind impozitul pe profit ci doar in cazul unei inspectii fiscale, in intervalul indicat mai sus cuprins intre 30 si 60 de zile de la solicitarea organului de control.
 
Consecintele neprezentarii dosarului preturilor de transfer in termenul stabilit atrage, desigur, raspunderea contraventionala amintita si in cuprinsul intrebarii dvs., dar mai ales in posibilitatea interventiei retroactive a administratiei fiscale asupra preturilor la care au fost realizate tranzactiile dintre persoanele afiliate, pentru reflectarea principiului valorii de piata, cu modificarea corespunzatoare a bazei impozabile. Aceasta determina stabilirea de diferente de obligatii fiscale, precum si debanzi si penalitati de intarziere de la data tranzactiilor asupra carora s-a intervenit.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu -  Jurist si expert in proceduri fiscale

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Intocmirea dosarului preturilor de transfer. Ce riscam daca depasim termenul de predare?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016