Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

SAF-T: Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA transmit D406 trimestrial

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Nov. 2022
SAF-T: Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA transmit D406 trimestrial
Tags: saf-t, depunere d406, contribuabili mijlocii, termen limita

Am cateva nelamuriri cu privire la proxima intrare in vigoare a obligatiei de raportare SAF-T pentru contribuabili mijlocii si care urmeaza sa intervina incapand cu 1 ianuarie 2023.

Ce date ar trebui sa cuprinda aceasta prima raportare - datele lunii ianuarie 2023 - in cazul raportarii lunare sau respectiv datele primului trimestru al anului 2023 - in cazul perioadei trimestriale? 

 

In situatia in care societatii i-a fost anulat codul de tva, care ar trebui sa fie perioada de raportare aplicata? Trimestrul? In situatia in care impotriva firmei categorisita ca si contribuabil mijlociu la 31.12.2021 - a fost declansata procedura de faliment; mentionez ca firma a ramas si in actualitate incadrata ca si contribuabil mijlociu; 

 

In speta de fata este necesar totusi sa se supuna obligatiei de raportare incepand cu ianuarie 2023. Este vorba mai cu seama de imposibilitatea financiara de a sustine costul semnificativ cu modificarile pentru softul contabil care sa permita generarea raportarii Declaratiei 406. Multumesc anticipat pentru raspuns!

 

• Tip societate: S.R.L.

• Numar de angajati: 1-9 angajati

• Platitoare TVA: Da

• Cod CAEN: 4791


Raspunsul specialistului Costin A. Istrate:

 

Baza legala:

ORDIN nr. 1.783 din 4 noiembrie 2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal

Anexa nr. 4 - Termenele de transmitere de catre contribuabili/platitori a fisierului standard de control fiscal (SAF-T)

1. Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, data-limita de transmitere fiind:

– ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile „Stocuri“ si „Active“;

– la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii „Active“;

2. Contribuabilii/Platitorii transmit Declaratia informativa D406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata (TVA). Contribuabilii care au ca perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata semestrul sau anul transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.

3. Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.

4. Data-limita pentru transmiterea declaratiilor informative D406 privind fisierul standard de control fiscal este ultima zi calendaristica din luna depunerii, reprezentand luna calendaristica imediat urmatoare perioadei pentru care a fost pregatita declaratia informativa.

.

Anexa nr. 3 - Procedura si conditiile de transmitere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T)

1. Pentru pregatirea si transmiterea fisierului standard de control fiscal prin intermediul Declaratiei informative D406 se deruleaza urmatoarele activitati:

a) generarea fisierului SAF-T in format XML de catre sistemul informatic al contribuabilului/platitorului;

3. In cadrul procesului de pregatire a fisierului XML, contribuabilii/platitorii au la dispozitie mai multe metode de lucru, cum ar fi:

b) pregatirea cu un editor de XML a declaratiei prin editarea pe schema SAF-T cu introducerea directa a datelor relevante. Validarea declaratilor informative D406 se poate face cu validatorul pus la dispozitie de catre ANAF. Aceasta metoda poate fi utilizata de catre contribuabilii/platitorii care nu dispun de sisteme informatice de contabilitate sau sisteme ERP;

4. Declarantul poate genera fisierul SAF-T in format XML cu ajutorul validatorului (program Soft J), pus la dispozitie de catre ANAF. Acesta poate fi utilizat independent de catre contribuabil/platitor pentru verificari in sistemul informatic propriu, la sediul sau, cu mijloacele sale tehnice. Validatorul Soft J realizeaza verificarile si validarile sintactice ale fisierului in format XML (forma, formatul datelor, continut etc.) si o serie de verificari semantice doar asupra fisierului in format XML. Declaratia informativa D406 - in format PDF cu XML atasat - se genereaza in mod automat prin intermediul Soft J pus la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

5. In situatia in care contribuabilul/platitorul opteaza sa nu foloseasca capabilitatea din Soft J, pusa la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, urmatoarele reguli trebuie sa fie respectate cand PDF-ul este generat programatic:

A. Documentul PDF trebuie sa contina urmatoarele campuri de metadate (in engleza: macrofields):

a) cif = cui declarant, fara prefixul RO;

b) an_r = anul raportarii;

c) luna_r = luna raportarii;

d) d_rec = I sau R (initiala sau rectificativa);

e) totalPata_A = suma de control;

f) universalCode = tipDeclaratie_versiunePrg = D406_J1.0.0.

B. Documentul PDF trebuie sa respecte formularul (modelul) prevazut in anexa nr. 2 la ordin.

13. Transmiterea Declaratiei informative D406 se poate face de catre contribuabilii/platitorii cu obligatia de depunere, incepand cu prima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei pentru care obligatia devine activa, pana la data-limita de depunere - ultima zi a lunii care urmeaza perioadei pentru care se face raportarea.

..

Opinie:

Informatiile de transmis - aferente Declaratiei 406, sunt - in cazul contribuabililor mijlocii, pentru perioada aferenta lunii Ianuarie 2023, in cazul raportarii lunare (cu termen pana la 28 Februarie 2023), respectiv pentru perioada aferenta primului trimestru: Ianuarie - Martie 2023, in cazul raportarii trimestriale (cu termen pana la 30 Aprilie 2023).

In cazul in care societatea nu mai este inregistrata in scopuri de TVA, va transmite Declaratia informativa D406 trimestrial, neavand relevanta declansarea procedurii de faliment (nefiind identificata in legislatia aplicabila vreo exceptie de raportare si totodata, faptul ca societatea ramane inregistrata ca atare, cel putin pana in momentul finalizarii procedurii si eventual a declansarii lichidarii acesteia).

Referitor la metoda de lucru proprie si totodata eficienta d.p.d.v. a costurilor de raportare, societatea are posibilitatea pregatirii cu un editor de XML a declaratiei prin editarea pe schema SAF-T cu introducerea directa a datelor relevante.Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "SAF-T: Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA transmit D406 trimestrial":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016