Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Conditii privind intocmirea dosarului preturilor de transfer. Ce trebuie sa stiti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Oct. 2017 Exclusiv
Tags: dosarul preturilor de transfer, nerezidenti, codul fiscal

Avem in cazul urmator o firma A infintata in anul 2006 in Romania de catre o persoana juridica nerezidenta, asadar asociat unic al firmei A in Romania este firma B persoana juridica germana nerezidenta. In anul 2016 firma isi schimba actionariatul astfel: 80% din capitalul social va fi detinut de catre o persoana fizica rezidenta (care este si administrator) si 20% din capitalul social va fi detinut de catre firma B persoana juridica germana nerezidenta. Vom vedea daca e obligatoriu dosarul preturilor de transfer.

Iata raspunsul specialistului:
 
Prevederile art. 7 pct. 26 din noul Cod fiscal referitoare la operatiunile dintre persoanele afiliate precizeaza in mod expres faptul ca intre persoane afiliate, pretul la care se transfera bunurile corporale sau necorporale ori se presteaza servicii reprezinta pret de transfer. In acelasi timp art. 11 alin. (4) stabileste ca tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata.
 
In ceea ce priveste raporturile de afiliere urmeaza a fi avute in vedere dispozitiile art. 7 pct. 26 din codul fiscal care le conditioneaza de detinerea a minimum 25% din numarul titlurilor de participare.
 
In conformitate cu prevederile art. 108 alin. (2) din Codul de procedura fiscala in vederea documentarii respectarii principiului valorii de piata contribuabilul/platitorul care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate are obligatia sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer. La solicitarea organului fiscal contribuabilul are obligatia de a prezenta dosarul preturilor de transfer. Cuantumul tranzactiilor pentru care contribuabilul/platitorul are obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer, termenele pentru intocmirea acestuia, continutul dosarului preturilor de transfer, precum si conditiile in care se solicita acesta se aproba prin ordin al presedintelui ANAF.
 
Astfel, OPANAF nr. 442/2016 emis in temeiul dispozitiilor mentionate mai sus stabileste ca in cazul societatilor care nu sunt mari contribuabili sau au aceasta calitate dar nu ating niciunul din pragurile de semnificatie prevazute la alin. (2) al art. 2 din ordin, se va urmari indeplinirea unuia dintre pragurile de semnificatie stabilite la alin. (4) calculate la nivel anual pentru toate operatiunile cu persoane afiliate si anume:
- 50.000 euro, in cazul dobanzilor incasate/platite pentru serviciile financiare;
- 50.000 euro, in cazul tranzactiilor privind prestarile de servicii primite/prestate;
- 100.000 euro, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale.
 
In cazul in care unul dintre praguri este indeplinit intocmirea dosarului preturilor de transfer este obligatorie pentru oricare dintre societatile afiliate implicate in tranzactie, insa doar in cazul inspectiei fiscale si doar la solicitarea organului de control.
 
In situatia  in care niciunul dintre praguri nu este indeplinit societatea nu va putea fi obligata sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer, justificarea respectarii principiului valorii de piata in cazul operatiunilor dintre persoane afiliate urmand a fi efectuata prin alte mijloace pe baza regulilor generale ale legislatiei financiar-contabile cu este cazul, spre exemplu, a unui raport de evaluare intocmit de catre un evaluator autorizat.
 
Dispozitiile legale mentionate mai sus produc efecte incepand cu 1 ianuarie 2016. In aceste conditii, in situatia concreta prezentata, in anul 2016 cele doua persoane au avut calitatea de persoane afiliate pana la momentul la care a avut loc cesiunea partilor sociale deoarece a fost depasit pragul de 25% din numarul titlurilor de participare. Astfel, daca prin insumarea valorii tranzactiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, rezultatul este mai mare sau egal cu oricare din pragurile de semnificatie urmeaza ca si pentru anul 2016, pentru tranzactiile derulate pe perioada detinerii participatiilor este posibil ca organul fiscal sa solicite prezentarea dosarului preturilor de transfer. In cazul in care societatea este mare contribuabil urmeaza a fi avute in vedere si pragurile de semnificatie mentionate la art. 2 alin. (1) alaturi de obligativitatea intocmirii dosarului fara a mai interveni solicitarea organului de inspectie fiscal.  
 
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Conditii privind intocmirea dosarului preturilor de transfer. Ce trebuie sa stiti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016