Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

3 modificari majore in Codul fiscal privind TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 24 Iul. 2017 Exclusiv
Tags: tva, codul fiscal, modificari tva, ajustarea tva, codul de tva

In Monitorul Oficial nr. 0584/21.07.2017 a fost publicata Legea nr. 177/2017 care aduce nenumarate noi modificari noului Cod fiscal. Dintre principalele modificari importante care afecteaza societatile din Romania, dar si alte structuri de ordin economic si financiar, amintim: nou regim al societatilor care au avut venituri intre 100.000 si 500.000 euro la finele anului 2016, extinderea categoriei de platitori de impozit pe profit, clarificari aduse cheltuielilor nedeductibile, noutati privind faptul generator al TVA, ajustarea TVA si anularea codului de TVA.

 
Prin cele de mai jos, vom aduce lamuriri in ce priveste schimbarile incluse in Legea 177/2017 in domeniul TVA, fiind modificate prevederile aferente din Codul fiscal. Iata care sunt aceste trei modificari majore din aria TVA, conform unei analize intocmite recent pentru HotNews.ro de catre consultantul fiscal Adrian Benta:
 
1. In ce priveste faptul generator de TVA - livrari/prestari servicii cu caracter de continuitate, "faptul generator al TVA intervine la momentul livrarii bunurilor sau la momentul prestarii serviciilor. Codul fiscal introduce mai multe exceptii, una dintre acestea fiind faptul generator pentru livrarile de bunuri / prestarile de servicii cu caracter de continuitate.
Pentru livrarile de gaze naturale, de apa, de energie electrica sau servicii de telefonie, respectiv servicii de inchiriere, concesionare, arendare sau leasing, faptul generator se considera realizat la momentul acceptat prin contract pentru plata acestor bunuri sau servicii.
Daca partile nu au prevazut in mod expres o data a platii, in acest caz faptul generator intervine la data emiterii facturii, fara ca perioada de decontare sa depaseasca 1 an."
 
2. O alta modificare face referire la faptul ca ajustarea TVA in favoarea persoanei impozabile pentru pierderile din creante ca urmare a falimentului clientului sau a insolventei, se poate face intr-un termen de 5 ani de la data de 01 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotararea definitiva a instantei; 
 
"O persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, ce a inregistrat pierderi din creante, generate de aprobarea unui plan de reorganizare al clientului in procedura insolventei sau pierderile din creante sunt generate de falimentul clientului, are dreptul sa ajusteze TVA in favoarea acesteia prin emiterea unei facturi de stornare pentru baza impozabila si pentru TVA colectata initial, corespunzator pierderii suportate" se arata in analiza citata. 
 
Termenul in care poate fi emisa factura de stornare este de 5 ani, incepand cu data de 01 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat "hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, respectiv hotararea judecatoreasca de inchidere a procedurii prevazuta de legislatia insolventei", explica Adrian Benta. 
 
 
3. Se elimina sintagma "nu justifica intentia si capacitatea economica" pentru a fi platitor de TVA, cand autoritatea fiscala anuleaza codul de TVA.  In schimb, se mentioneaza ca unei societati i se poate anula codul de TVA daca prezinta "un risc fiscal ridicat". 
 
 
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "3 modificari majore in Codul fiscal privind TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016