Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrare cladire preluata de sediul permanent de la societatea-mama

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: curs valutar, omfp 3055/2009, impozit pe profit, og 92/2004, legea contabilitatii

O societate din SUA isi desemneaza un reprezentant fiscal in Romania si construieste pe teritoriul Romaniei o cladire. Dupa finalizarea constructiei, reprezentantul fiscal se inchide si firma din SUA isi deschide sucursala in Romania pe care este preluata cladirea prin nota de debitare 212=481, in vederea desfasurarii activitatii de inchiriere spatii. Vom stabili daca preluarea cladirii in contabilitatea sucursalei este vazuta ca o datorie a sucursalei fata de firma mama si daca, in aceste conditii, diferentele de curs valutar si dobanzile inregistrate in contabilitatea sucursalei sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Raspuns:

Din punct de vedere juridic, sucursala este definita de Legea societatilor comerciale nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca un dezmembramant fara personalitate juridica, care trebuie inregistrata in Romania.
 
Potrivit dispozitiilor Legii contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, subunitatile fara personalitate juridica ale societatilor din afara Romaniei au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitate proprie, respectiv contabilitate financiara si contabilitate de gestiune, adaptata la specificul de activitate.
 
Sediul permanent, asa cum este acesta reglementat de Codul fiscal , Titlurile I si II si conform principiilor OECD si Conventia cadru de evitare a dublei impuneri, preluate si in Codul fiscal , dupa inregistrarea fiscala (conform procedurilor OG 92/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare) are si obligatii fiscale privind declararea si plata impozitelor in Romania.
 
In timpul anului, acesta trebuie sa completeze si sa depuna formularul 100, pentru impozitul pe profit realizat in Romania, iar la finele anului formularul 101 pentru impozitul pe profit anual.
 
Conform prevederilor art. 29 din Codul fiscal , profitul impozabil realizat de o societate straina in Romania, prin intermediul unui sediu permanent, se calculeaza conform prevederilor titlului II, in urmatoarele conditii:
 
-         veniturile impozabile sunt numai cele aferente activitatii sediului permanent,
 
-         cheltuielile aferente obtinerii acestor venituri se includ in cheltuieli deductibile.
 
Rezulta ca, sucursala din Romania a societatii din SUA inregistrata la Oficiul registrului comertului reprezinta un sediu permanent care are obligatia tinerii evidentei fiscale si contabile.
 
Profitul impozabil al sediului permanent se determina prin tratarea acestuia ca persoana separata si prin utilizarea regulilor preturilor de transfer la stabilirea pretului de piata al unui transfer facut intre persoana juridica straina si sediul sau permanent.
 
Atunci cand sediul permanent nu detine o factura pentru cheltuielile alocate lui de catre sediul sau principal, celelalte documente justificative trebuie sa includa dovezi privind suportarea efectiva a costurilor si alocarea rezonabila a acestor costuri catre sediul permanent utilizand regulile preturilor de transfer.
 
Avand in vedere prevederile legislative prezentate mai sus, consideram ca sucursala  persoanei juridice nerezidente trebuie:
 
- sa mentina evidente separate la nivelul sucursalei in ceea ce priveste impozitul pe profit
 
- sa pregateasca si sa depuna situatii financiare.
 
- sa declare si plateasca separate impozitul pe profit.
 
Potrivit prevederilor pct. 185 din OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene, cu modificarile si completarile ulterioare, tranzactiile in valuta (vanzare, cumparare, imprumut etc.) trebuie evaluate la cursul de schimb din data decontarii.
 
Formula contabila este:
 
481                 =                      5124    
 
"Decontari intre                    "Conturi la banci in valuta"
unitate si subunitati"  
 
Sumele sunt virate (conform prevederilor contractuale) catre firma mama, in valuta, la cursul din data decontarii. In contabilitatea sediului permanent din Romania, soldul contului 481 "Decontari intre unitate si subunitati"  reflecta sumele datorate in lei catre firma mama din SUA.
 
Daca sucursala este tinuta de datorii catre societatea mama si calculeaza si dobanzi, pentru stabilirea bazei impozabile, cheltuielile cu dobanda inregistrate pot fi deductibile numai in limita unei rate de dobanda stabilita de Codul fiscal (art. 23, alin. 5) si corespunzator gradului de indatorare inregistrat de respectivul sediu permanent. In cazul sediilor permanente - sucursale fara personalitate juridica, care nu au capitaluri proprii - pentru calculul gradului de indatorare, in locul capitalurilor proprii, se foloseste capitalul de lucru primit de sucursala romaneasca de la compania-mama, respectiv capitalul propriu (art. 23, alin. 8).
 
In cazul in care cheltuielile din diferentele de curs valutar, aferente imprumuturilor supuse limitarii, depasesc veniturile din diferentele de curs valutar de aceeasi natura, diferenta este tratata tot ca o cheltuiala cu dobanda, deductibilitatea acestei diferente fiind si ea supusa limitarilor.
 
Cheltuielile din diferentele de curs valutar, care se limiteaza sunt numai cele aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea gradului de indatorare a capitalului.
 
Preluarea cladirii de catre sucursala se poate inregistra ca o datorie numai daca aceasta a fost vanduta de societatea mama catre ea sau in alte conditii prevazute expres in actele incheiate intre ele.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrare cladire preluata de sediul permanent de la societatea-mama":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016