Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca reglementarile privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit au fost publicate anul acesta prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, asa cum prevede actul normativ, profitul investit in echipamente tehnologice, respectiv masini, utilaje si instalatii de lucru, astfel cum sunt prevazute in subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice, este scutit de impozit.
Scutirea de impozit pe profitul reinvestit potrivit prevederilor prezentei Ordonante de urgenta se aplica pentru profitul reinvestit in echipamentele tehnologice produse si/sau achizitionate dupa 1 iulie 2014 si puse in functiune pana la data de 31 decembrie 2016 inclusiv.
Profitul investit reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, in anul punerii in functiune a echipamentelor tehnologice respective. Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.
Pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2014, in aplicarea facilitatii se ia in considerare profitul contabil brut inregistrat incepand cu data de 1 iulie 2014 si investit in activele mentionate mai sus produse si/sau achizitionate si puse in functiune dupa aceeasi data.
Scutirea de impozit pe profitul reinvestit se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz.
Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar. In cazul in care la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului reinvestit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit.
Pentru echipamentele tehnologice care se realizeaza pe parcursul mai multor ani consecutivi, facilitatea se acorda pentru investitiile puse in functiune partial in anul respectiv, in baza unor situatii partiale de lucrari.
Contribuabilii care beneficiaza de aceasta facilitate fiscala au obligatia de a pastra in patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata de utilizare economica, stabilita potrivit reglementarilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani.
Atentie! Scutirea de impozit pe profitul reinvestit se aplica pentru echipamentele tehnologice considerate noi, potrivit nomelor de aplicare.
In cazul contribuabililor care sunt microintreprinderi si care devin platitori de impozit pe profit in conformitate cu prevederile art. 112^6 din Codul fiscal, pentru aplicarea facilitatii se ia in considerare profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului investit in echipamentele tehnologice , puse in functiune incepand cu trimestrul in care acestia au devenit platitori de impozit pe profit.
Rezerva constituita urmeza sa se impoziteze la momentul utilizarii sub orice forma, precum si in cazul operatiunilor de reorganizare, daca societatea benficiara nu preia aceasta rezerva.
Nu intra sub incidenta acestor prevederi echipamentele tehnologice care se inscriu in oricare dintre urmatoarele situatii:
- sunt transferate in cadrul operatiunilor de reorganizare, efectuate potrivit legii;
- sunt instrainate in procedura de lichidare/faliment, potrivit legii;
- sunt distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de contribuabil. in cazul echipamentelor tehnologice furate, contribuabilul demonstreaza furtul pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare.
Contribuabilii care beneficiaza de aceasta facilitate nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerata pentru echipamentele tehnologice respective.
Baza legala: Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19 din 2014
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Documentar fiscal: Scutirea de impozit pe profitul reinvestit":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
SCUTIREA DE IMPOZIT PE PROFITUL REINVESTIT. OUG 19/2014Neimpozitarea profitului reinvestit trebuie insotita de reducerea TVAReducerea CAS si scutirea impozitului pe profit reinvestit se mentin ca masuriSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 26-28 septembrie 2014, Poiana BrasovSe prelungeste SCUTIREA DE IMPOZIT PE PROFITUL REINVESTIT
Mai multe articole despre Scutirea de impozit pe profitul reinvestit
Articole similare
Apa acordata angajatilor. Tratament contabil si fiscal. TVAStudiu de caz: Exercitarea dreptului de deducere a TVA aferenta achizitiilor in cazul unei microintreprinderiCe trebuie sa stii despre indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual in 2019 - Explicatii ANAFPlata impozitului minimTitlul II Capitolul VIIUltimele articole
Completarea Declaratiei 101 pentru anul 2020. BonificatiiSchimbarea regimului de impozitare de la profit la micro. Sanctiuni aplicabileCheltuieli deductibile VS. Cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil in 2021Legea 239/2020. Facilitati FISCALE aferente cheltuielilor cu educatia timpurie, invatamantul profesional si tehnic si invatamantul dualOPANAF 51/2021. Formularul 100 a fost modificat. Contribuabilii pot declara deducerile pentru casele de marcat
Mai multe articole despre impozitul pe profit
Articole similare
Calcul impozit pe profit. Rezerva legalaCe obligatii revin microintreprinderii apartinand intreprinzatorului debutant?Cheltuieli deductibile VS. Cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil in 2021Codul fiscal 2011 - Titlul IIANAF: Limite de deductibilitate pentru anumite categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscalUltimele articole
Microintreprindere. Constituire rezerva legala peste limita de 5% din profitCompletare situatii financiare anuale. Date informativeCheltuieli de protocol efectuate de microintreprinderi. Implicatii din punct de vedere TVA si impozit pe venitSurpriza din partea MFP: Taxa pe lacomie nu se elimina… doar se transforma. Taxa se aplica diferentiatRepartizare dividende in avans. Aspecte fiscale
Mai multe articole despre profitul contabil

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"