Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va reamintim ca reglementarile privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit au fost publicate anul acesta prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, asa cum prevede actul normativ, profitul investit in echipamente tehnologice, respectiv masini, utilaje si instalatii de lucru, astfel cum sunt prevazute in subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice, este scutit de impozit.
Scutirea de impozit pe profitul reinvestit potrivit prevederilor prezentei Ordonante de urgenta se aplica pentru profitul reinvestit in echipamentele tehnologice produse si/sau achizitionate dupa 1 iulie 2014 si puse in functiune pana la data de 31 decembrie 2016 inclusiv.
Profitul investit reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, in anul punerii in functiune a echipamentelor tehnologice respective. Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.
Pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2014, in aplicarea facilitatii se ia in considerare profitul contabil brut inregistrat incepand cu data de 1 iulie 2014 si investit in activele mentionate mai sus produse si/sau achizitionate si puse in functiune dupa aceeasi data.
Scutirea de impozit pe profitul reinvestit se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz.
Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar. In cazul in care la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului reinvestit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Pentru echipamentele tehnologice care se realizeaza pe parcursul mai multor ani consecutivi, facilitatea se acorda pentru investitiile puse in functiune partial in anul respectiv, in baza unor situatii partiale de lucrari.
Contribuabilii care beneficiaza de aceasta facilitate fiscala au obligatia de a pastra in patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata de utilizare economica, stabilita potrivit reglementarilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani.
Atentie! Scutirea de impozit pe profitul reinvestit se aplica pentru echipamentele tehnologice considerate noi, potrivit nomelor de aplicare.
In cazul contribuabililor care sunt microintreprinderi si care devin platitori de impozit pe profit in conformitate cu prevederile art. 112^6 din Codul fiscal, pentru aplicarea facilitatii se ia in considerare profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului investit in echipamentele tehnologice , puse in functiune incepand cu trimestrul in care acestia au devenit platitori de impozit pe profit.
Rezerva constituita urmeza sa se impoziteze la momentul utilizarii sub orice forma, precum si in cazul operatiunilor de reorganizare, daca societatea benficiara nu preia aceasta rezerva.
Nu intra sub incidenta acestor prevederi echipamentele tehnologice care se inscriu in oricare dintre urmatoarele situatii:
- sunt transferate in cadrul operatiunilor de reorganizare, efectuate potrivit legii;
- sunt instrainate in procedura de lichidare/faliment, potrivit legii;
- sunt distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de contribuabil. in cazul echipamentelor tehnologice furate, contribuabilul demonstreaza furtul pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare.
Contribuabilii care beneficiaza de aceasta facilitate nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerata pentru echipamentele tehnologice respective.
Baza legala: Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19 din 2014
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Reducerea CAS si scutirea impozitului pe profit reinvestit se mentin ca masuriSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 26-28 septembrie 2014, Poiana BrasovNeimpozitarea profitului reinvestit trebuie insotita de reducerea TVASe prelungeste SCUTIREA DE IMPOZIT PE PROFITUL REINVESTITSCUTIREA DE IMPOZIT PE PROFITUL REINVESTIT. OUG 19/2014Articole similare
Plata anticipata a impozitului pe profit - avantaje si dezavantajeCodul fiscal 2008 Titlul X. Dispozitii finale - art. 297-298Care este regimul TVA la proiectele finanantate din POS Mediu?Implicatii fiscale pentru firma in reorganizare judiciara. Cand se poate instraina patrimoniul?Asocieri ale contribuabililor. Obligatii noi in 2013Ultimele articole
Facturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru IMPOZITUL PE PROFIT si TVAFacilitati speciale pentru bunii platnici, introduse prin OUG 107/2024Mare atentie! Firmele care au trecut la impozit pe profit NU pot redeveni microintreprinderiANAF a efectuat 4.200 actiuni de control fiscal si 1.700 controale antifrauda in iunie 2024Pierdere fiscala in 2023. Cum se calculeaza IMPOZITUL PE PROFITArticole similare
Impozitul pe profit. Exemplu corect de calculCalcul impozit pe profitMonografie contabila pentru profitul reinvestit. Cum se calculeaza impozitul pe profit?Distribuirea dividendelor din PROFITUL CONTABIL realizat in anul 2018Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscalUltimele articole
Pierdere fiscala in 2023. Cum se calculeaza impozitul pe profitDividendele in 2024: Tot ce Trebuie sa StiiFirme cu profit, in dizolvare. Se mai intocmeste bilant interimar in acest caz?Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscalProfit reinvestit. Cum se calculeaza impozitul pe profit in trim. III 2023Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"