Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Omiterea inregistrarii facturilor. Rectificarea erorilor contabile si implicatiile privind impozitul pe profit si TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Dec. 2019 Exclusiv
Tags: erori contabile, rectificare, impozit pe profit, tva

Cum se inregistreaza in contabilitate facturile primite cu intarziere si care sunt implicatiile asupra impozitului pe profit si a TVA? Despre acest subiect vom vorbi in articolul propus astazi.

Asadar, vom lua de referinta situatia unei companii care, in luna octombre 2019, a primit o factura din 2017 - ce nu fusese inregistrata de firma in contabilitate la momentul respectiv. Cum se procedeaza pentru a o inregistra in contabilitate?
 
Specialistii Portal Codul Fiscal ne arata ca omisiunea inregistrarii unor cheltuieli in exercitiul financiar la care se refera reprezinta o eroare contabila, care se corecteaza la momentul constatarii ei in conformitate cu cele prevazute la pct. 66 alin. 1 si pct. 67 alin. 2-4 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014.
 
Astfel, daca o eroare este considerata nesemnificativa, atunci corectia se poate realiza direct pe seama contului de profit si pierdere la momentul constatarii, daca politicile contabile proprii adoptate la nivelul societatii prevad acest lucru. In aceasta ipoteza nici nu este nevoie de depunerea vreunei declaratii rectificative D101, avand in vedere prevederile art. 19 alin. 3 lit. b din Codul fiscal conform carora erorile care se corecteaza potrivit reglementarilor contabile pe seama contului de profit si pierdere sunt luate in calcul pentru determinarea rezultatului fiscal in anul in care se efectueaza corectarea acestora (adica pentru determinarea rezultatului fiscal aferent anului 2019, cand se inregistreaza cheltuielile aferente facturii respective prin formula contabila 6xx ”Cheltuieli” = 401 ”Furnizori”).
 
In schimb, daca politicile contabile proprii impun corectarea erorilor nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente pe seama rezultatului reportat ori daca eroarea este considerata semnificativa, atunci factura omisa se va inregistra exclusiv pe seama contului 1174 (formula contabila 1174 ”Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile” = 401 ”Furnizori”).  In aceasta situatie, va fi nevoie si de depunerea unei declaratii anuale privind impozit pe profit D101 rectificativa pentru anul 2017, dupa cum reiese si din prevederile art. 19 alin. 3 lit. a din Codul fiscal.
 
Modalitatea de stabilire a gradului de semnificatie se stabileste prin politicile contabile ale societatii (spre exemplu, in functie de cifra de afaceri, de influenta asupra contului de profit si pierdere, de nivelul cheltuielilor etc.).
 
Daca factura este si purtatoare de TVA, se va putea deduce taxa prin decontul de TVA aferent lunii octombrie 2019, la rd.34 de regularizari taxa dedusa, cu respectarea prevederilor art. 297-299 din Codul fiscal. De asemenea, factura va fi declarata si in declaratia informativa D394 aferenta lunii octombrie 2019, asa cum reiese din instructiunile de completare a formularului care prevad ca D394 trebuie sa contina facturile care au fost primite in perioada de raportare, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA.

Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016