Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Corectare erori contabile. Procedura si implicatii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Feb. 2012 Exclusiv
Tags: declaratia 392, tva, oanaf 3596/2011, omfp 3055/2009

Intrebare: O microintreprindere are o factura emisa in luna noiembrie 2011 pe care nu a inregistrat-o. O poate inregistra in luna ianuarie 2012? In cazul in care o inregistreaza, TVA-ul, si cheltuiala sunt deductibile? Inregistrarea contabila se face pe o monografie speciala? Cu ce data se face inregistrarea si cum se evidentiaza in decontul de TVA, precum si in declaratiile 394 si 392?


Raspuns:

Potrivit pricipiului independentei exercitiului "trebuie sa se tina cont de veniturile ?i cheltuielile aferente exercitiului financiar, indiferent de data incasarii veniturilor sau data platii cheltuielilor".
 
Asadar cheltuiala din factura respectiva este aferenta exercitiului financiar 2011, fiind necesara corectarea erorilor de neinregistrare, asa cum prevede OMFP 3055/2009 privind regelmentarile contabile conforme cu directivele europene:
 
Conform art 63 alin 5, 6 ,7 si 8 din OMFP 3055/2009:

 " (5) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat.
 (6) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative.

 Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.

 (7) In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate.
 (8) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.
 
In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative".

Avand in vedere prevederile legale de mai sus, rezulta faptul ca se poate inregistra factura respectiva in luna ianuarie 2012, in conditiile corectarii pe seama rezultatului reportat sau contului de profit si pierdere a cheltuielilor aferente facturii, cheltuieli care trebuiau inregistrate in anul 2011.
 
Referitor la deductibilitatea cheltuielilor aferente facturii respective, daca sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, asa cum prevede art 21 alin (1) din Codul fiscal , sunt deductibile la calculul profitului impozabil.
 
In ceea ce priveste deductibilitatea TVA, facem precizarea ca sfera dreptului de deducere a TVA este reglementata de art 145 din Codul fiscal ,respectiv achizitia respectiva sa fie efectuata de exemplu in folosul unor operatiuni taxabile.
 
Factura se va inregistra in decontul de TVA aferent lunii ianuarie 2012 pe randul de regularizari taxa dedusa.
 
Conform pct 3 -anexa 2 din OANAF 3596/2011 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA:

" In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni in datele declarate sau in cazul in care una ori mai multe facturi sunt emise in cursul unei perioade de raportare, dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei, persoana impozabila trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata, care inlocuieste declaratia informativa depusa initial".
 
Avand in vedere aceasta prevedere legala, rezulta obligatia corectarii datelor din declaratia 394 depusa pentru semestrul 2 al anului 2011, prin depunerea unei noi declaratii corect completata (in care se va include si factura de achizitie primita cu intarziere), declaratie care va inlocui declaratia informativa depusa initial (practic noua declaratie va radia declaratia depusa initial).
 
Daca firma dumneavoastra are obligatia depunerii declaratiei 392, respectiv daca cifra de afaceri a anului 2011 a fost inferioara sumei de 35 000 euro,atunci aceasta declaratie cu termen de depunere data de 25.02.2012 va cuprinde si factura de achizitie respectiva, in cazul in care a fost deja depusa, existand posibilitatea rectificarii(corectarii) prin depunerea unei noi declaratii.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Corectare erori contabile. Procedura si implicatii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016