Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Completarea si corectarea declaratiei 392 B. Procedura gresita. Cum rectificam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Mar. 2015 Exclusiv
Tags: declaratia 392 b, jurnalul de cumparari, jurnalul de vanzari, bonurile fiscale, pfa, factura

In cazul urmator, stabilim daca un PFA neplatitor de TVA, trebuie sa treaca in jurnalul de cumparari si in jurnalul de vanzari si chitantele si bonurile fiscale fara factura sau daca in aceste jurnale sunt cuprinse doar facturile de emise, respectiv cele primite.

La baza declaratiei 392B stau aceste jurnale, datele inscrise in jurnale se defalca in aceasta declaratie. Vom vedea astfel daca in Declaratia 392B sunt cuprinse si aceste chitante si bonuri fiscale fara factura fiscala sau doar facturile emise si cele primite.

In cazul in care s-a depus 392B doar cu facturile din jurnale si nu s-a procedat corect, urmeaza sa stabilim cum se poate corecta declaratia pentru a fi depusa la Finante in conditiile in care declaratia nu are rectificativa.

Asa cum este prevazut la punctul 62 alin. (1) din Normele metodologice date in aplicare pentru art. 152 alin. (6) din Codul fiscal, persoanele care aplica regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, au obligatia sa tina evidenta livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care ar fi taxabile daca nu ar fi realizate de o mica intreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vanzari, precum si evidenta bunurilor si a serviciilor taxabile achizitionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumparari.
 
Conform prevederilor din OPANAF 93/20014, in ceea ce priveste completarea declaratiei 392 B:
"Sectiunea "Cifra de afaceri"

Se inscrie cifra de afaceri realizata la finele anului de raportare, care trebuie sa fie inferioara sumei de 220.000 lei.
- Sectiunea "Livrari de bunuri si prestari de servicii catre:"
Operatiunile care fac obiectul acestei notificari sunt livrarile de bunuri/prestarile de servicii in interiorul tarii.
Randul 1 - Coloana "Valoare" se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in "Jurnalul pentru vanzari", pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA.
Randul 2 - Coloana "Valoare" se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in "Jurnalul pentru vanzari", pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoane neinregistrate in scopuri de TVA.
Sectiunea "Achizitii de la:"

Operatiunile care fac obiectul acestei notificari sunt achizitiile efectuate din tara.
Randul 1 - Coloana "Valoare" se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in "Jurnalul pentru cumparari", pentru achizitii efectuate de la persoane inregistrate in scopuri de TVA.
Randul 1 - Coloana "TVA" se completeaza cu valoarea TVA inscrisa in "Jurnalul pentru cumparari", pentru achizitiile efectuate de la persoane inregistrate in scopuri de TVA.
Randul 2 - Coloana "Valoare" se completeaza baza de impozitare inscrisa in "Jurnalul pentru cumparari", pentru achizitii efectuate de la persoane neinregistrate in scopuri de TVA.
Randul 2 - Coloana "TVA" nu se completeaza."
 
Prin urmare, daca in jurnalele de cumparari si de vanzari aveti si chitante sau bonuri fiscale trebuie sa le raportati si pe acestea prin formularul 392 B.
Corectarea declaratiei 392 B se face inlocuind declaratia depusa initial completata corect.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Completarea si corectarea declaratiei 392 B. Procedura gresita. Cum rectificam?":
Rating:

Nota: 3.4 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016