Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Referitor la ajustarea TVA in cazul transferului de active / unor operatiuni de leasing, declararea si plata sumelor rezultate din ajustare
Obligativitatea ajustarii TVA, depunerea formularului 307 „Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, in situatia in care beneficiarul transferului de active sau locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achizitionate printr-un contract de leasing nu este persoana inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adaugata” si plata TVA rezultata urmare ajustarii decurg din urmatoarele prevederi legale :
- Persoana impozabila care este beneficiarul transferului de active este considerata ca fiind succesorul cedentului, indiferent daca este inregistrata in scopuri de taxa sau nu. Beneficiarul va prelua toate drepturile si obligatiile cedentului, inclusiv cele privind livrarile catre sine prevazute la art. 128 alin. (4) din Codul fiscal, ajustarile deducerii prevazute la art. 148 si 149 din Codul fiscal.
Daca beneficiarul transferului este o persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal si nu se va inregistra in scopuri de TVA ca urmare a transferului, va trebui sa plateasca la bugetul de stat suma rezultata ca urmare a ajustarilor conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal, dupa caz, si sa depuna in acest sens declaratia prevazuta la art. 156^3 alin. (8) din Codul fiscal. (pct. 6.(10) din normele metodologice de aplicare a art. 128 alin. (7) din Codul fiscal)
- In cazul activelor corporale fixe achizitionate printr-un contract de leasing, daca transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor are loc dupa scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA a locatarului/utilizatorului in baza prevederilor art. 152 alin. (7) din Codul fiscal, acesta are obligatia, pana cel tarziu pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care a intervenit transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, sa ajusteze:
a) taxa deductibila aferenta bunurilor de capital, inclusiv taxa platita sau datorata inainte de data transferului dreptului de proprietate, potrivit prevederilor art. 149 din Codul fiscal si pct. 54 din norma pentru aplicarea art. 149 din Codul fiscal;
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Cartea Verde a Contabilitatii
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
b) taxa deductibila aferenta activelor corporale fixe, altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul fiscal, corespunzator valorii ramase neamortizate la momentul transferului dreptului de proprietate, conform art. 128 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal. ( pct. 61.(9) din normele metodologice de aplicare a art. 152 alin. (7) din Codul fiscal)
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Codul fiscal 2011 - Titlul IID101: Incepand cu 2023 exista 2 declaratii anuale de impozit pe profitZoom fiscal: Fuziuni, divizari totale sau partiale, TRANSFERURI DE ACTIVE si achizitii de titluri in Legea 227/2015Fuziuni, divizari, TRANSFERURI DE ACTIVE. Ce prevede legea in 2012Codul Fiscal 2010 TITLUL II - Capitolul II - Calculul profitului impozabilUltimele articole
Regulile de completare a D101 privind impozitul pe profit, modificate! Care sunt noutatile din 2024Din 4 februarie au intrat in vigoare NOI modificari asupra impozitului pe profit si impozitului pe veniturile microLichidare voluntara. Distribuire bunuri catre asociat. Ce tratament fiscal aplicam?Distribuire bunuri la lichidarea societatii. Cum procedam?Documentar fiscal: Declararea si plata impozitului pe profitArticole similare
Studiu de caz: TVA-ul aferent in cazul unui teren achizitionat in regim de taxare inversaANAF: Se aproba noul model al Formularului 307 privind ajustarea TVA in cazul transferului de activeMarfa importata neconforma calitativ. Cum procedam pentru inregistrare credit-note?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"