Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In randurile de mai jos, avem ca subiect al analizei noastre un client din UE pentru care o firma produce peste 90% din cifra de afaceri si careia i s-a pus la dispozitie in anul 2007 un utilaj de injectie mase plastice (utilajul are peste 2 tone greutate), achizitionat nou de catre client cu suma de 135.000 euro.
Datorita faptului ca in evidentele contabile ale clientului utilajul este amortizat, acesta doreste sa-l vanda si sa-l scoata din evidentele sale. In acest sens, vom vedea daca este corect ca dupa ce se dispune de o expertiza intocmita de o persoana autorizata, firma sa cumpere utilajul. De asemenea, vom vedea daca exista restrictii ca utilajul sa fie cumparat de catre firma de la o societate cu cod valid de TVA EU fiind asimilata drept achizitie intracomunitara.
Din datele furnizate de dvs. rezulta ca in 2007 firma din Romania a incheiat un contract cu un client din Italia, contract prin care acesta a pus gratuit la dispozitia firmei din Romania un utilaj de injectie mase plastice pentru realizarea comenzilor de bunuri pentru clientul din Italia. Prin acest contract de fapt nu s-a efectuat un transferul de proprietate, ci o prestare gratuita de serviciu, operatiune care nu intra in sfera TVA - baza legala :NM Cod fiscal
pct 8(7), exemplul 4 a).
Dupa cum ati precizat la amortizarea integrala a utilajului de injectie mase plastice, clientul din Italia doreste sa-l vanda firmei din Romania, operatiune prin care se va realizeaza transferul dreptului de proprietate, respectiv o achizitie intracomunitara, in baza careia firma din Romania va aplica taxarea inversa :
ART. 273 - Achizitiile intracomunitare de bunuri (1) Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.
In cea de a doua etapa, urmare intelegerii dintre firma din Romania si cea din Italia de cumparare a utilajului, felul operatiunii se modifica pentru clientul din Italia din prestare gratuita de servicii in livrare intracomunitara de bunuri efectuata cu plata. In acest caz, se schimba si calitatea fiecarui partener: clientul din Italia dobandeste calitatea de vanzator al utilajului pentru care este obligat sa emita o factura deoarece vanzarea se efectueaza cu plata, iar firma din Romania dobandeste calitate de cumparator al utilajului pentru care datoreaza TVA in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa ( achizitie intracomunitara de bunuri ). Justificarea achizitiei intracomunitare a utilajului se face pe baza:
- avizului de livrare a utilajului de pe teritoriul Italiei pe teritoriul Romaniei in 2007 ( delivery note ) in care se precizeaza ca au fost puse gratuit la dispozitie cfm contract nr.. , cu caracter temporat;
- factura comerciala de livrare in 2016 a partenerilui din Italia completata cu datele necesare identificarii livrarii;
- documentul de transport din anul 20074 al utilajului (C.M.R.);
Chiar daca utilajul a fost expediat in anul 2007 din Italia pe teritoriul Romaniei, firma din Romania va considera ca in 2016 va efectua o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa prin articolul contabil 4426 = 4427.
Atentie! Avand in vedere ca firma din Romania este afiliata cu firma din Italia pentru stabilirea valorii de piata a utilajului amortizat complet nu este suficienta expertiza unei persoane autorizate asa cum spuneti ca veti proceda.
Astfel trebuie sa aveti in vedere alin (4) al art. 11 din Codul fiscal:
"(4) Tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata. In cadrul unei tranzactii, al unui grup de tranzactii intre persoane afiliate, organele fiscale pot ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau pot estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili daca preturile de transfer practicate in situatia analizata respecta principiul valorii de piata, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricareia dintre partile afiliate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei. Procedura de ajustare/estimare si modalitatea de stabilire a nivelului tendintei centrale a pietei, precum si situatiile in care autoritatea fiscala poate considera ca un contribuabil nu a furnizat datele necesare stabilirii respectarii principiului pentru tranzactiile analizate se stabilesc potrivit Codului de procedura fiscala."
precum si cele de la alin (6) ale art. 19 "Reguli generale" la calculul rezultatului fiscal:
"(6) Tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata. La stabilirea rezultatului fiscal al persoanelor afiliate se au in vedere reglementarile privind preturile de transfer, prevazute de Codul de procedura fiscala."
Mai multe detalii legate de preturile de piata analizate in cazul persoanelor afiliate se regasesc in OMFP 442/2016 privind cuantumul tranzactiilor, termenele pentru intocmire, continutul si conditiile de solicitare a dosarului preturilor de transfer si procedura de ajustare/estimare a preturilor de transfer:
Art. 7. - (1) In cazul efectuarii de catre contribuabil/platitor de tranzactii cu persoane afiliate fara respectarea principiului valorii de piata, conform prevederilor art. 11 alin. (4) din Legea nr. 227/2015
privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, organele de inspectie fiscala vor ajusta cuantumul preturilor de transfer practicate. Ajustarea se va realiza pentru acele tranzactii derulate cu persoane afiliate pentru care contribuabilul/platitorul nu a documentat faptul ca preturile de transfer stabilite au respectat principiul valorii de piata.
La alin (4) al art. 7 din acelasi ordin se prevad pragurile de la care contribuabilii sunt obilgati sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer, iar la alin (5) se precizeaza ca nu sunt obligati sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer daca valoarea tranzactiilor efectuate cu toate persoanele afiliate sunt sub pragurile de la alin 4 trebuie sa documenteze aceste tranzactii respectarea valorii de piata conform regulilor generale din reglementarile fiscale si contabile.
In concluzie, avand in vedere caracterul subiectiv al operatiunilor dintre persoanele afiliate este necesar a demonstra si justifica faptul ca tranzactia a avut la baza preturile de piata determinate conform prevederilor Codului fiscal.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra - Lector Universitar dr.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Tranzactii intre persoane afiliate. Care sunt implicatiile fiscale?":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Vanzare fier vechi. Decont de TVAAchizitii intracomunitare de bunuri efectuate de o companie neinregistrata in ROISistemul VIESS-a modificat declaratia recapitulativaFranta accepta propunerea Germaniei de a suspenda dreptul de vot al tarilor UE cu deficit excesivUltimele articole
MONOGRAFIE contabila. Indemnizatia pentru reducerea timpului de lucru (OUG 132/2020)Persoana Fizica Autorizata. Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venitFormularul 394. Ce casute se bifeaza daca TRANZACTIIle cu persoanele afiliate au fost declarate in D390 recapitulativa?SRL cu angajati trimisi in deplasare. Documente justificativeIMM Leasing de echipamente si utilaje. TOT ce trebuie sa stii despre acest program
Mai multe articole despre tranzactii
Articole similare
Aplicarea sistemului TVA la incasare intre PERSOANE AFILIATE. Ce ne sfatuieste specialistulBaza de impozitare a TVA pentru operatiuni efectuate cu PERSOANE AFILIATEVanzarile produselor si serviciilor sub pretul de achizitie. Cum procedam si ce implicatii fiscale apar?Studiu de caz: Relatii de afiliere pentru aplicarea sistemului TVA la incasareNou! Hotararea CCF 7/2015. Examen atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent. Sesiunea noiembrie 2015Ultimele articole
Formularul 394. Ce casute se bifeaza daca tranzactiile cu persoanele afiliate au fost declarate in D390 recapitulativa?Declaratia beneficiarului real. Mod corect de intocmire. Studiu de cazDeclaratia 394 depusa trimestrial. Cum se declara tranzactiile cu partile afiliate in urma ultimelor modificari legislativeDeclaratia 394. Regim TVA si tranzactii intre persoane juridice afiliateCompletarea Declaratiei 394. Asociatii persoane fizice sunt considerati PERSOANE AFILIATE in cazul unui SRL?
Mai multe articole despre persoane afiliate
Articole similare
Locul prestarii serviciilor de consultanta si a celor prestate pe cale electronicaDecontarea cheltuielilor cu utilitatile pentru sediu fiscal inchirat de la o persoana fizicaAchizitie intracomunitara autoturism. Obligatii efectuate inainte si dupa achizitieE disponibila Declaratia 100 actualizata. Ce nu se mai declara in D100?Ajustarea TVA ca urmare a inregistrarii societatii in scop de TVA. Cum procedam?Ultimele articole
Conditii pentru aplicarea masurii reducerii timpului de munca -programul Kurzarbeit-MONOGRAFIE contabila. Indemnizatia pentru reducerea timpului de lucru (OUG 132/2020)ANOFM a publicat documentele necesare pentru acordarea sumelor prevazute de Art. 1 alin. (4) din OUG 132/2020 – reducere timp muncaPFA cu norma de venit. Cum se recalculeaza norma in perioada de pandemiei de coronavirus?Masura reducerii timpului de lucru. Cum se inregistreaza modificarile privind salariul minim in Revisal?
Mai multe articole despre codul fiscal
Articole similare
Ajustarea pozitiva TVA deductibil si ajustare negativa TVA dedus. Cum procedam?ACHIZITIE UTILAJe de la o persoana fizica din Germania. Regimul TVAPrestare pentru stimularea vanzarilor - subventie de dobanda
Mai multe articole despre achizitie utilaj
Articole similare
OUG nr. 39 din 2010 privind Codul de procedura fiscalaSfatul expertului: Stabilirea de catre organul fiscal a bazei impozabile prin estimareA.N.A.F. a recuperat un prejudiciu de 74.700 din accize si TVAStudiu de caz: Regimul TVA in cazul vanzarii unei cladiri achizitionate de la o persoana fizicaTratament provizioane pentru garantii de buna executie. Cum procedam?Ultimele articole
Rectificarea D101. Societatile comerciale trebuie sa indeplineasca doua conditii in acest cazVanzare imobil catre asociati. Intocmire facturi. Regim TVAVanzare bun imobil si teren - regim fiscal TVASchimbare destinatie cladiri: Tratament fiscal si TVA. Monografie contabilaLichidare voluntara, distribuire de active catre asociatul unic, regim fiscal si inregistrari contabile TVA
Mai multe articole despre evidentele contabile

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"