Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tranzactii intre persoane afiliate. Care sunt implicatiile fiscale?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Oct. 2016 Exclusiv
Tags: tranzactii, persoane afiliate, codul fiscal, achizitie utilaj, evidentele contabile

In randurile de mai jos, avem ca subiect al analizei noastre un client din UE pentru care o firma produce peste 90% din cifra de afaceri si careia i s-a pus la dispozitie in anul 2007 un utilaj de injectie mase plastice (utilajul are peste 2 tone greutate), achizitionat nou de catre client cu suma de 135.000 euro.


Datorita faptului ca in evidentele contabile ale clientului utilajul este amortizat, acesta doreste sa-l vanda si sa-l scoata din evidentele sale. In acest sens, vom vedea daca este corect ca dupa ce se dispune de o expertiza intocmita de o persoana autorizata, firma sa cumpere utilajul. De asemenea, vom vedea daca exista restrictii ca utilajul sa fie cumparat de catre firma de la o societate cu cod valid de TVA EU fiind asimilata drept achizitie intracomunitara.


Din datele furnizate de dvs. rezulta ca in 2007 firma din Romania a incheiat un contract cu un client din Italia, contract prin care acesta a pus gratuit la dispozitia firmei din Romania un utilaj de injectie mase plastice pentru realizarea comenzilor de bunuri pentru clientul din Italia. Prin acest contract de fapt nu s-a efectuat un transferul de proprietate, ci o prestare gratuita de serviciu, operatiune care nu intra in sfera TVA - baza legala :NM Cod fiscal
pct 8(7), exemplul 4 a).

Dupa cum ati precizat la amortizarea integrala a utilajului de injectie mase plastice, clientul din Italia doreste sa-l vanda firmei din Romania, operatiune prin care se va realizeaza transferul dreptului de proprietate, respectiv o achizitie intracomunitara, in baza careia firma din Romania va aplica taxarea inversa :                                                                                                                                                            
ART. 273 - Achizitiile intracomunitare de bunuri (1) Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.

In cea de a doua etapa, urmare intelegerii dintre firma din Romania si cea din Italia de cumparare a utilajului, felul operatiunii se modifica pentru clientul din Italia din prestare gratuita de servicii in livrare intracomunitara de bunuri efectuata cu plata. In acest caz, se schimba si calitatea fiecarui partener: clientul din Italia dobandeste calitatea de vanzator al utilajului pentru care este obligat sa emita o factura deoarece vanzarea se efectueaza cu plata, iar firma din Romania dobandeste calitate de cumparator al utilajului pentru care datoreaza TVA in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa ( achizitie intracomunitara de bunuri ). Justificarea achizitiei intracomunitare a utilajului se face pe baza:                                                                               
- avizului de livrare a utilajului de pe teritoriul Italiei pe teritoriul Romaniei in 2007 ( delivery note ) in care se precizeaza ca au fost puse gratuit la dispozitie cfm contract nr.. , cu caracter temporat;
- factura comerciala de livrare in 2016 a partenerilui din Italia completata cu datele necesare identificarii livrarii;
- documentul de transport din anul 20074 al utilajului (C.M.R.);       
                                                                                                                                   
Chiar daca utilajul a fost expediat in anul 2007 din Italia pe teritoriul Romaniei, firma din Romania va considera ca in 2016 va efectua o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa prin articolul contabil 4426 = 4427.             
                                                                                                                     
Atentie! Avand in vedere ca firma din Romania este afiliata cu firma din Italia pentru stabilirea valorii de piata a utilajului amortizat complet nu este suficienta expertiza unei persoane autorizate asa cum spuneti ca veti proceda.      
                                                                                                                                                         
 Astfel trebuie sa aveti in vedere alin (4) al art. 11 din Codul fiscal:       
                                                                                        
"(4) Tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata. In cadrul unei tranzactii, al unui grup de tranzactii intre persoane afiliate, organele fiscale pot ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau pot estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili daca preturile de transfer practicate in situatia analizata respecta principiul valorii de piata, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricareia dintre partile afiliate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei. Procedura de ajustare/estimare si modalitatea de stabilire a nivelului tendintei centrale a pietei, precum si situatiile in care autoritatea fiscala poate considera ca un contribuabil nu a furnizat datele necesare stabilirii respectarii principiului pentru tranzactiile analizate se stabilesc potrivit Codului de procedura fiscala."          
                                                                                                                
precum si cele de la alin (6) ale art. 19 "Reguli generale" la calculul rezultatului fiscal:          
         
"(6) Tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata. La stabilirea rezultatului fiscal al persoanelor afiliate se au in vedere reglementarile privind preturile de transfer, prevazute de Codul de procedura fiscala."                                                                                                                                                                       

Mai multe detalii legate de preturile de piata analizate in cazul persoanelor afiliate se regasesc in OMFP 442/2016 privind cuantumul tranzactiilor, termenele pentru intocmire, continutul si conditiile de solicitare a dosarului preturilor de transfer si procedura de ajustare/estimare a preturilor de transfer:                    
                                                                                                                              
Art. 7. - (1) In cazul efectuarii de catre contribuabil/platitor de tranzactii cu persoane afiliate fara respectarea principiului valorii de piata, conform prevederilor art. 11 alin. (4) din Legea nr. 227/2015
privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, organele de inspectie fiscala vor ajusta cuantumul preturilor de transfer practicate. Ajustarea se va realiza pentru acele tranzactii derulate cu persoane afiliate pentru care contribuabilul/platitorul nu a documentat faptul ca preturile de transfer stabilite au respectat principiul valorii de piata.


La alin (4) al art. 7 din acelasi ordin se prevad pragurile de la care contribuabilii sunt obilgati sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer, iar la alin (5) se precizeaza ca nu sunt obligati sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer daca valoarea tranzactiilor efectuate cu toate persoanele afiliate sunt sub pragurile de la alin 4 trebuie sa documenteze aceste tranzactii respectarea valorii de piata conform regulilor generale din reglementarile fiscale si contabile.

In concluzie, avand in vedere caracterul subiectiv al operatiunilor dintre persoanele afiliate este necesar a demonstra si justifica faptul ca tranzactia a avut la baza preturile de piata determinate conform prevederilor Codului fiscal.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra - Lector Universitar dr.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tranzactii intre persoane afiliate. Care sunt implicatiile fiscale?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016