Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Operatiune de export sau livrare intracomunitara de bunuri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Aug. 2010
Tags: export, livrare intracomunitara de bunuri

Intrebare O societate platitoare de TVA are contract cu o societate din Norvegia pentru proiectare si executie separatoare. Executia este subcontractata unei societati din Romania platitoare de TVA. ...


Intrebare
O societate platitoare de TVA are contract cu o societate din Norvegia pentru proiectare si executie separatoare. Executia este subcontractata unei societati din Romania platitoare de TVA. Livrarea bunurilor se face de subcontractor la clientul societatii norvegiene, in Germania. Este considerat export sau nu? Ce documente atesta acest export?

Raspuns
In conditiile in care separatorii reprezinta rezultatul activitatii de productie a firmei din Romania, bunurile fiind obtinute in baza materiilor prime si a materialelor achizitionate de la diversi furnizori, operatiunea de expediere a bunurilor de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul unui stat membru reprezinta pentru firma din Romania o livrare intracomunitara de bunuri.

Operatiunea este scutita de TVA cu drept deducere in baza prevederilor articolului 143 alineatul 2 litera a) numai daca sunt respectate urmatoarele doua conditii cumulative:

 furnizorul din Romania primeste codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei care achizitioneaza bunurile in Germania. In aceste conditii, furnizorul din Romania emite factura pe numele persoanei care ii transmite codul de TVA. Aceasta persoana poate fi:

- cumparatorul bunurilor din Germania;
- cumparatorul bunurilor din Norvegia inregistrat in scopuri de TVA care efectueaza o achizitie intracomunitara pe teritoriul Germaniei. Ulterior acestei A.I.C., firma din Norvegia efectueaza o livrare pe teritoriul national al Germaniei catre cumparatorul separatorilor.

 furnizorul din Romania face dovada ca bunurile sunt expediate de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul unui stat membru.

Documentele de justificare a incadrarii corecte la operatiuni scutite cu drept de deducere a TVA sunt cele reglementate prin articolul 10 alineatul 1 din O.M.F.P. nr. 2222/2006 cu ultima modificare efectuata prin O.M.F.P. nr. 3419 din 21 decembrie 2009 publicat in M.Of. nr. 915 din 28 decembrie 2009.:

• factura completata cu informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, inclusive codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru;


• documentul de transport prin care se face dovada ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru;
• orice alt document, de exemplu, contractul sau comanda de vanzare/cumparare, documentele de asigurare.

Desi cumparator al bunurilor este firma din Norvegia, operatiunea nu poate fi considerata un export de bunuri deoarece bunurile sunt expediate din Romania pe teritoriul unui stat membru.

Exportul este operatiunea de expediere a bunurilor in afara teritoriului intracomunitatii. Pentru a fi considerata operatiune de export, bunurile trebuie expediate de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul Norvegiei.

Motivarea incadrarii corecte la operatiuni scutite cu drept de deducere se efectueaza in baza documentelor justificative reglementate prin O.M.F.P. 2222 din 22 decembrie 2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru a fi considerata un export, operatiunea trebuie justificata cu urmatoarele documente enumerate la articolul 2:

 factura completata cu informatiile impuse prin articolul 155 alin. (5) din Codul fiscal daca transportul bunurilor se efectueaza pe baza unei tranzactii sau documentele solicitate de autoritatea vamala pentru intocmirea declaratiei vamale de export, daca transportul bunurilor nu presupune o tranzactie;

 unul dintre urmatoarele documente:

- declaratia vamala de export, certificata de biroul vamal de iesire din spatiul comunitar, si/sau certificarea liberului de vama acordat de autoritatea vamala;
- documentul de insotire la export (EAD), certificat de biroul vamal de iesire din spatiul comunitar, si/sau certificarea liberului de vama acordat de autoritatea vamala;
- confirmarea electronica a parasirii teritoriului comunitar, transmisa de biroul vamal;

 diverse documente din care sa rezulte ca transportul este realizat de catre client sau de catre alta persoana in numele sau:

- documentul de transport;
- comanda de cumparare, de vanzare sau contractul;
- documentele de asigurare.

Exportul astfel realizat se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 cu termen de depunere cel mai tarziu data de 25 a lunii urmatoare livrarii bunurilor. Raportarea in lei a valorii bunurilor exportate se efectueaza prin decontul de TVA la sectiunea „LIVRARI DE BUNURI/PRESTARI DE SERVICII IN INTERIORUL ŢARII ŞI EXPORTURI” la randul 13 din decont.

In conditiile in care materiile prime si materialele sunt livrate firmei din Romania de catre beneficiarul din Norvegia, operatiunea realizata de firma din Romania reprezinta o prestare de servicii constand in procesarea materiilor prime si a materialelor care nu sunt proprietatea firmei din Romania. Deoarece firma din Norevegia este o persoana impozabila, iar serviciul prestat de catre firma din Romania este utilizat pe teritoriul Norvegiei, se considera ca serviciul prestat este neimpozabil in Romania in baza prevederilor articolului 133 alineatul 2. In baza acestei reguli de taxare, se considera ca locul prestarii serviciului este in Norvegia, la locul unde este stabilit sediul activitatii economice a beneficiarului.

Pentru operatiunile incadrate la prestari de servicii, in calitate de prestator, firma din Romania are urmatoarele obligatii fiscale:

- sa emita factura in valuta, la data prestarii serviciului, completata cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
- sa nu colecteze T.V.A.;
- sa inscrie pe factura mentiunea “neimpozabil in Romania” conform obligatiei de la articolul 155, alineatul 5, litera k);
- sa inregistreze factura in jurnalul pentru vanzari;
- sa inregistreze factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii;
- sa raporteze operatiunea la randul 3 din decontul de TVA, dar fara reportarea sumei la randul 3.1;
- sa nu raporteze serviciul prin declaratia cod 390 deoarece operatiunea nu este un serviciu intracomunitar.

Desi serviciul prestat de catre firma dvs. se incadreaza la operatiuni neimpozabile in Romania, pentru acest gen de operatiuni firma dvs. are dreptul de deducere a T.V.A. aferenta bunurilor si serviciilor achizitionate pentru realizarea activitatii economice. Acest fapt rezulta din prevederile art. 145, alin. (2), lit. (b) “Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

…… b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania”.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016