Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In randurile urmatoare vom analiza cazul unei societati comerciale care a fost platitoare de impozit pe profit de 16% in 2012. Nu s-a depasit plafonul de 65.000 euro astfel ca de la 1 februarie societatea trece la platitori de impozit pe venit micro 3%. La 31.12.2012, societatea are impozit in declaratia 101 de recuperat, 1000 lei. La 1 ianuarie 2013, societatea nu reuseste sa acopere pierderea si rezulta tot impozit pe profit de recuperat.
Vom vedea cum va proceda societatea in conditiile in care de la 1.02.2013 devine platitoare de impozit pe venit 3%.
Se va stabili astfel cum va fi gestionat impozitul de recuperat si daca se va compensa cu impozitul pe profit de recuperat.
Solutia consultantului:
Daca in evidentele contabile aveti impozit pe profit de recuperat (platit in plus), se poate depune o cerere prin care se solicita organului fiscal fie compensarea cu alte obligatii fiscale (se specifica tipul obligatiei si suma aferenta), fie restituirea sumei, fie o combinatie din cele doua potrivit art. 116 alin. (6) si art. 117 alin. (1) din Codul de procedura fiscala.
Pentru solutionarea favorabila a cererii trebuie sa verificati daca aveti toate declaratiile depuse, fisa sintetica pe platitor, sa nu aveti obligatii restante neachitate (inclusiv accesorii etc.).
In situatia in care nu aveti impozit pe profit achitat in plus (sold debitor cont 441) si este vorba despre pierderea fiscala de recuperat in anii urmator din declaratia anuala privind impozitul pe profit an 2012 (rd 41 din formularul 100), conform prevederilor art. 26 din Codul fiscal, pierderea anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Prin exceptie de la cele mentionate mai sus, pierderea fiscala anuala realizata incepand cu anul 2009, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.
Contribuabilii care au fost platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor si care anterior au realizat pierdere fiscala intra sub incidenta prevederilor mentionate mai sus de la data la care au revenit la sistemul de impunere pe profit. Aceasta pierdere se recupereaza pe perioada cuprinsa intre data inregistrarii pierderii fiscale si limita celor 5 ani, respectiv 7 ani, dupa caz.
In concluzie, atunci cand reveniti la sistemul de impunere pe profit, pierderile fiscale se vor recupera pe perioada ramasa de la data inregistrarii pierderii fiscale din formularul 101 si limita celor 5 ani, respectiv 7 ani, dupa caz.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Un nou brand pentru protectia produselor romanesti. Avantaje pentru producatori?Bonuri combustibil. Cum raportam in Declaratia 394?Servicii inchiriere mijloc de transport. Ce tratament fiscal se aplica prestarii intracomunitare de servicii?ANAF modifica doua formulare in ianuarie 2014Nemodificarea bazei de impunere ca urmare a inspectiei fiscale. Vezi noul ordin!Ultimele articole
Declaratia informativa 392. Cum vom completa corect?Formularul 094 se depune pana la 27 ianuarie 2014ANAF: In atentia celor care depun formularul 394Formularul 014 a fost modificat. Ce implica notificarea privind modificarea anului fiscal?2014 vine cu o noua taxa: consultantii fiscali certifica pe bani declaratiile anuale de impozit pe profitArticole similare
Informare ANAF: In atentia platitorilor de IMPOZIT PE PROFITDepune la timp declaratia 100 privind obligatiile de plata la bugetul de statSume platite in plus in fisa sintetica. Compensarea sumelor cu obligatiile de plata curenteJoi, 31 martie 2022, este termenul limita pentru depunerea Formularului 700 sau a formularului 010Studiu de caz: Deducerea TVA aferenta bonurilor de combustibilUltimele articole
Scoatere din gestiune stocuri. Implicatii TVA si deductibilitate cheltuieliImpozitul pe profit. Termenul limita de plata in 2025 pentru anul 2024 + un exemplu de calculSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorIMPOZIT PE PROFIT. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleTrecere la IMPOZIT PE PROFIT in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulArticole similare
Chirie factura cu TVA. Identificarea cheltuielilor deductibileMajorare capital social. Operatiuni in sfera TVADeducere TVA factura avans. Achizitie bunImpozitul pe venit si Contributiile sociale obligatorii au fost modificate prin OUG 130/2021Dobanda imprumut nerezident | Impozit pe venituri nerezidentiUltimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulCoduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"