Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum se efectueaza inregistrarea contractelor de prestari servicii cu prestatori persoane juridice sau fizice straine nerezidente? - publicat in noiembrie 2007

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Dec. 2007

Printr-o noua infuzie cu oxigen, a iesit din coma o veche reglementare pe care cu totii o cunosteam, dar pe care, cu buna stiinta, doar arareori ajungeam sa o si aplicam. Este vorba despre ...

      Printr-o noua infuzie cu oxigen, a iesit din coma o veche reglementare pe care cu totii o cunosteam, dar pe care, cu buna stiinta, doar arareori ajungeam sa o si aplicam.

     Este  vorba despre continutul Deciziei nr. 3, din 12 iulie 2000, privind solutiile referitoare la aplicarea legislat iei privind impunerea unor venituri realizate in Romania de persoane fizice si juridice nerezidente si a conventiilor de evitare a dublei impuneri, publicata in M.Of. nr. 385, din 17 august 2000. Actul normativ emis reprezenta o decizie a Comisiei centrale fiscale a impozitelor directe si aparuse in perioada in care Decebal-Traian Remes era ministrul finantelor. Acum, avem un alt ministru al finantelor, dar o aceeasi obligatie fiscala, cu mult mai laborioasa!

     De existenta Deciziei nr. 3 stiau, evident, si organele de inspectie fiscala, insa nu erau in masura sa aplice sanctiuni pentru nerespectarea ei, legislatia fiind deopotriva incompleta si ambigua. In mod tacit, firme si organe fiscale, adapostite, fiecare in parte, in spatele acestei baricade de nepatruns, evitau abordarea subiectului. Obligatia a fost reactivata prin normele de aplicare a Codului fiscal, cu incepere de la 1 ianuarie 2003, la pct. 21, cu mentiunea ca declararea se va face pe baza unei proceduri elaborate de catre A.N.A.F. In fine, dupa apoape patru ani neimpliniti, a aparut si procedura!

     De acum incolo, mai precis din data de 17 octombrie 2007, nu mai aveti nici o sansa! S-a reimprospatat, la un nivel elevat, obligatia de declarare a contractelor incheiate. Prin Ordinul nr. 1.415 din 26.09.2007, publicat in M.Of. nr. 699, din 17/10/2007, A.N.A.F. a aprobat procedura de inregistrare a contractelor incheiate intre persoane juridice romane, in calitate de beneficiari, si persoane juridice sau fizice straine nerezidente, in calitate de prestatori.

     Aceasta obligatie fiscala rezulta din prevederile art. 8 – „Definitia sediului permanent“ – din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, continut detaliat la pct. 21 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare aprobate prin H.G. nr. 44/2004. In mod sigur, ati intuit scopul declararii contractelor: se urmareste, pe fiecare contract inparte, natura si durata serviciilor pentru incadrarea prestatorului la „sediu permanent“. Incadrarea la sediul permanent inseamna pentru bugetul general consolidat venituri mult mai mari decat impozitul retinut la sursa de catre beneficiarul din Romania. De asemenea, in situat ia in care prestatorul nerezident este obligat sa isi declare sediul permanent, din punctul de vedere al T.V.A., trebuie sa renunte la reprezentantul fiscal desemnat anterior si sa se inregistreze in scopuri de T.V.A. la organul fiscal pe a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al sediului.

  ATENTIE!
     Inregistrarea contractelor incheiate este obligatorie, indiferent de faptul ca prestatorul este situat intr-un stat comunitar sau intr-un stat tert.

     Contractele incheiate se inregistreaza fiscal, indiferent de natura serviciului care urmeaza a fi prestat: lucrari de constructii-montaj, supraveghere, consultanta, asistenta tehnica si orice alte servicii.
     Asa cum se poate constata, prin expresia „alte servicii“, preluata ad-literam din O.A.N.A.F. nr. 1.415, gama serviciilor contractate poate fi extinsa practic la infinit!
In calitate de beneficiar al serviciului care urmeaza a fi prestat, inregistrati contractele incheiate astfel:
          - daca sunteti contribuabil mic: la organul fiscal teritorial in care este arondat domiciliul fiscal;
          - daca sunteti contribuabil mijlociu sau mare: la organul fiscal competent pentru administrarea impozitelor, a taxelor si a contributiilor datorate.

     Practic, inregistrarea contractelor se efectueaza prin depunerea la organul fiscal a formularului „Declaratie de inregistrare a contractelor initiale/aditionale (conexe)
incheiate cu persoane straine nerezidente“, cod MEF: 14.13.01. 40/n, in termen de 15 zile de la data incheierii contractelor.

RETINETI!
     In situatia in care, pe parcursul derularii contractelor, intervin modificari ale clauzelor contractuale stipulate initial, aveti obligatia sa depuneti o noua declaratie de inregistrare a contractelor initiale sau a actelor aditionale incheiate ulterior cu prestatorii nerezidenti in cadrul termenului de 15 zile de la data modificarii contractelor sau a incheierii actelor aditionale.

     Pe baza declaratiilor depuse, organul fiscal competent organizeaza informatizat evidenta contractelor initiale si a actelor aditionale aferente, in „Registrul contractelor
incheiate cu persoane straine nerezidente“.
     Registrul cuprinde urmatoarele detalii referitoare la:
          - numarul de inregistrare al declaratiei;
          - datele de identificare ale persoanei juridice din Romania: denumire, C.I.F., adresa;
          - datele de identificare ale persoanei fizice sau juridice straine: denumire/nume si prenume, statul de rezidenta, localitatea, adresa completa din tara de rezidenta;
          - numarul de inregistrare a contractului initial si a actelor aditionale;
          - natura serviciului prestat; 
          - perioada pentru care se desfasoara serviciul: de la ........... pana la .............;
          - in cazul actelor aditionale: perioada totala pentru care se desfasoara serviciul: de la .............. pana la .................

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum se efectueaza inregistrarea contractelor de prestari servicii cu prestatori persoane juridice sau fizice straine nerezidente? - publicat in noiembrie 2007":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016