Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzare cladire si factura cu TVA de 5 la suta. Ajustam taxa? Ce implicatii fiscale sunt?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: tva, vanzare cladire, teren construibil, sediu firma, factura, teren, constructii

Subiectul analizei de mai jos il constituie o societate comerciala care in anul 2012 a achizitionat un teren construibil pentru care a dedus TVA la achizitie (factura de la persoana juridica). In anul 2013 a inceput constructia, cu destinatie sediu de firma. Constructia s-a finalizat in aprilie 2014, valoarea contabila a cladirii este de 380.000 lei, fara TVA, iar TVA-ul dedus este 74.200 lei.


In iunie 2014, se hotaraste vanzarea cladirii si a terenului, catre o persoana fizica.

Vom vedea astfel:

1. Care sunt implicatiile fiscale din punct de vedere al TVA, in conditiile in care cladirea se vinde noua (TVA colectat pe factura 5%) si firma a dedus pentru constructie si teren total TVA 98.200 lei. Se procedeaza la ajustarea taxei?

2. Daca s-a inceput constructia in anul 2013, iar sediul a fost mutat si inregistrat la ONRC, la adresa noii constructii in luna martie 2014, societatea risca sa piarda deducerea de TVA pentru aceasta perioada?

Nu se procedeaza la ajustarea TVA in cazul in care societatea va vinde imobilul in regim de taxare de 5%, chiar daca aceasta a beneficiat de deducere de 24%. Pentru a vinde in regim de 5% trebuie sa fie indeplinite conditiile de la art. 140 alin. 2^1 din Codul fiscal. Redam mai jos acest articol:

"c) livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare si daca terenul pe care este construita locuinta nu depaseste suprafata de 250 mp, inclusiv amprenta la sol a locuintei, in cazul caselor de locuit individuale. in cazul imobilelor care au mai mult de doua locuinte, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu poate depasi suprafata de 250 mp, inclusiv amprenta la sol aferenta fiecarei locuinte. Orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%, respectiv:

1. in cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%;

2. in cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna, nicio locuinta in proprietate pe care a/au achizitionat-o cu cota de 5%;

d) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei."

Asadar, cladirea trebuie sa aiba destinatie de locuinta, cu suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, iar valoarea de vanzare  fara TVA (cladire + teren) sa ie de maxim 380.000 lei. Suprfata de teren nu trebuie sa depaseasca 250 mp, inlcusiv amprenta la sol a locuintei. Vanzarea trebuie facuta oricarei persoane necasatorita sau familie care nu a mai detinut nicioda o cladire achizitionata in regim de cota de TVA cu 5%.
 
2. Consideram ca nu este un motiv de neacordare a deducerii de TVA faptul ca sediul societatii nu a fost declarat la ONRC
. Este suficient ca avizele autorizatiile de constructie, documentele de achizitie a terenului, materiilor prime, cele de subocntractare sa fie emise pe numele societatii. Nu este obligatoriu ca societatea sa aiba sediul in noua constructie. Oricum sediul nu putea fi mutat inainte de data receptiei /finalizarii constructiei.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vanzare cladire si factura cu TVA de 5 la suta. Ajustam taxa? Ce implicatii fiscale sunt?":
Rating:

Nota: 4.8 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Impozitul pe profit
Mai multe articole despre sediu firma
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016