keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Vanzare activ adus ca aport la capitalul social. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Mar. 2015 Exclusiv
Tags: vanzare activ, aport, capitalul social, cladire veche, tva, deducere, livrare de bunuri, constructii

In cazul in care societatea neplatitoare de TVA doreste sa vanda un activ care a fost adus ca aport la capitalul societatii, poate fi vandut fara TVA? Se mentioneaza ca la momentul vanzarii societatea nu este inregistrata in scopuri de TVA. Daca se face vanzarea, tinand cont de faptul ca activul a fost adus ca aport in natura la capitalul societatii, se reduce capitalul social?


Reducerea capitalului social se efectueaza din punct de vedere juridic, in conformitate cu  prevederile art 207 -208 din Legea societatilor comerciale 31/1990, republicata, astfel:

Capitalul social poate fi redus prin:

  a) micsorarea numarului de actiuni sau parti sociale;
  b) reducerea valorii nominale a actiunilor sau a partilor sociale;
  c) dobandirea propriilor actiuni, urmata de anularea lor.
 Capitalul social mai poate fi redus, atunci cand reducerea nu este motivata de pierderi, prin:
  a) scutirea totala sau partiala a asociatilor de varsamintele datorate;
  b) restituirea catre actionari a unei cote-parti din aporturi, proportionala cu reducerea capitalului social si calculata egal pentru fiecare actiune sau parte sociala;


  c) alte procedee prevazute de lege.
 
Reducerea capitalului social va putea fi facuta numai dupa trecerea a doua luni din ziua in care hotararea a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.

De asemenea reducerea capitalului social va fi efectuata cu respectarea prevederilor de la art 10.

In cazul in care echipamentul adus ca aport la capitalul social este vandut, capitalul social nu se modifica, deci nu este obligatoriu efectuarea inregistrarii la ORC, in sensul reducerii sau in scopul reintregirii acestuia. Dupa cum aportul in numerar nu este blocat intr-un cont ci intra in circuitul economic, tot asa si bunurile aduse ca aport in natura, devin proprietatea societatii. Astfel, daca s-a convenit transmiterea dreptului de proprietate, pentru bunul intrat in patrimoniul societatii, asociatul nu mai are vreun drept asupra lui, societatea poate dispune de acesta dupa cum doreste ( vanzare, casare).

Deci scaderea din patrimoniul societatii a bunurilor care au fost aport in natura la capitalul social nu determina neaparat si reducerea capitalului social.

In ceea ce priveste vanzarea activului fara TVA, acest lucru este posibil numai in conditiile reglementate la art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal.

Asadar, conform 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, sunt scutite de taxa:

livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile. In sensul prezentului articol, se definesc urmatoarele:
1. teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare;
2. constructie inseamna orice structura fixata in sau pe pamant;
3. livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii;
4. o constructie noua cuprinde si orice constructie transformata sau  parte transformata a unei constructii, daca costul transformarii, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea de piata a constructiei sau a partii din constructie, astfel cum aceasta este stabilita printr-un raport de expertiza, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii;

In conditiile in care se vinde o cladire veche care a fost transformata, modernizata, se impune ajustarea TVA dedusa conform art. 149 din Codul fiscal.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016