Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzare activ din patrimoniul firmei unui asociat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Iun. 2010
Tags: patrimoniul firmei, asociat

Intrebare Daca vand un activ de la firma la care sunt asociat administrator catre pesroana fizica asociata la valoare contabila ramasa neamortizata este corect daca se incadreaza la tranzactii intre ...

Intrebare
Daca vand un activ de la firma la care sunt asociat administrator catre pesroana fizica asociata la valoare contabila ramasa neamortizata este corect daca se incadreaza la tranzactii intre afiliati? Cum se stabileste valoarea in cazul al doilea?

>>> click aici pentru a beneficia de consultanta personalizata

Raspuns
Ref: vanzare activ din patrimoniul firmei unui asociat


Pentru a realiza un raspuns este necesar sa facem trimitere la prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, titlurile I,II si III.

Astfel potrivit dispozitiilor Titlului I, art. 7, pct. 21 lit. b), din Codul fiscal, o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca aceasta persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv prin alte persoane afiliate (de ex. tatal detine 20% din partile sociale, iar fiul 15%), minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la persoana juridica.

Potrivit dispozitiilor art. 19, Titlul II din Codul fiscal, profitul impozabil se calculeaza, ca diferenta intre totalul veniturilor impozabile realizate din orice sursa si cheltuielile aferente realizarii acestor venituri.

La art. 21, alin. (4), lit. l) se prevede ca sunt nedeductibile cheltuielile de natura salariala care nu sunt impozitate la angajat.

La art. 55 din titlul III, definitia veniturilor din salarii se refera la toate veniturile in bani si in natura, inclusiv la avantaje.

Alineatul (3) al art. 55, mentioneaza la lit. b), ca fac parte din categoria avantajelor „orice bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un pret mai mic decat pretul pietei”.

S-a facut trimitere la aceste articole deoarece din intrebare nu rezulta daca persoana fizica este asociatul unic(administratorul) sau un alt asociat care are si calitatea de salariat si daca activul a fost vandut la o valoare sub pretul pietei.

Rezulta urmatoarele cazuri posibile:

- asociatul unic este si administrator si salariat, iar vanzarea se face la o valoare mult mai mica decat cea practicata intre persoane independente, caz in care este impozitat pentru avantajul primit

- persoana fizica asociata (alta decat administratorul asociat) este si salariat, este impozitata pentru avantajul cumpararii la un pret foarte mic,

- vanzarea se face la pretul pietei si cheltuiala cu valoarea neamortizata este deductibila la calculul profitului impozabil, conform prevederilor art. 24, alin. (15).

- pretul de piata al tranzactiilor se stabileste conform metodelor prevazute la art. 11, alin. (2) si in principal se au in vedere devierile de la relatiile obisnuite derulate intre persoane independente (de ex. pretul de vanzare al activului este sensibil diferit de cel care s-ar fi utilizat daca tranzactia ar fi avut loc cu o persoana fizica independenta).

Deoarece din intrebarea d-voastra nu rezulta natura afilierii si daca activul se vinde la o valoare mai mica decat cea practicata in mod obisnuit, va rugam sa reveniti cu informatii.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vanzare activ din patrimoniul firmei unui asociat ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016