Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzare imobil in anul 2007. Cum facem corectarea facturii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: tva, vanzare imobil, corectarea facturii, taxare inversa, insolventa

Societate comerciala intra in procedura de insolventa in cursul anului 2012. Societatea vinde in cursul anului 2007 un imobil, in urmatoarele conditii:



- imobilul a fost construit in anul 1982;

- la inceputul anului 2007 i s-au adus imbunatatiri de 25.000 lei;

- la momentul achizitionarii valoarea de piata a imobilului, cf raportului de evaluare intocmit la data de 12.04.2007 era de 940.000 lei;

- suma de 25.000 lei nu reprezinta 50% din suma de 940.000 lei, astfel ca nu sunt aplicabile prevederile referitoare la - constructie noua -, cf art. 141, alin. 2, lit. f, pct 4 din Codul fiscal;

Societatea vinde imobilul in data de 30.05.2007 catre o persoana juridica (SRL) la valoarea de 1.700.000 lei si a intocmit factura pe care face mentiunea - taxare inversa- si inscrie si suma reprezentand TVA aferenta, respectiv de 323.000 lei, desi nu a optat pentru taxarea operatiunii cf art 142, alin. 3), lit. f din Codul fiscal.

Suma de 1.700.000 lei a fost achitata in intregime de societatea cumparatoare, iar in contabilitate nu a inregistrat ca fiind o operatiune cu taxare inversa (4426 = 4427), deci nu a dedus TVA.

Vom raspunde urmatoarelor intrebari:

1.Operatiunea de vanzare a imobilului este o operatiune scutita de TVA fara drept de deducere?

2. Societatea vanzatoare (aflata in insolventa) a intocmit corect factura, avand in vedere ca este o cladire veche?

3. La aceasta data, societatea cumparatoare solicita corectarea facturii emise, in sensul de a completa doar valoarea de vanzare fara TVA (1.700.000 lei) si a mentionat pe factura "scutit fara drept de deducere". In acest context, cum trebuie sa fie corectata factura emisa in 2007?


Solutia consultantului:

Pentru bunurile si/sau serviciile livrate ori prestate de sau catre persoanele pentru care s-a deschis procedura de insolventa, cu exceptia bunurilor livrate in cadrul comertului cu amanuntul s-au aplicat masuri de simplificare conform art. 160 din Codul fiscal in perioada 01 ianuarie 2008 - 31.12.2009.

Art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal in vigoare in anul 2007 stabilea ca sunt scutite de TVA livrarea de catre orice persoana a unei constructii, a unei parti a acesteia si a terenului pe care este construita, precum si a oricarui alt teren. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea unei constructii noi, a unei parti a acesteia sau a unui teren construibil, daca este efectuata de o persoana impozabila care si-a exercitat ori ar fi avut dreptul sa-si exercite dreptul de deducere total sau partial a taxei pentru achizitia, transformarea sau construirea unui astfel de imobil. In sensul acestui articol:

   1. teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare;
   2. constructie inseamna orice structura fixata in sau pe pamant;
   3. livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii;
   4. o constructie noua cuprinde si orice constructie transformata astfel incat structura, natura ori destinatia sa au fost modificate sau, in absenta acestor modificari, daca costul transformarilor, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea de piata a constructiei, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii;

Conform art. 160 alin. (2) lit. b) in anul 2007 se aplica taxarea inversa in conditiile prevazute la acest articol pentru cladirile, partile de cladire si terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare.

Asadar, constuctia este considerata constructie noua si nu se aplica scutirea de TVA prevazuta la art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal daca structura, natura ori destinatia sa au fost modificate sau, in absenta acestor modificari, daca costul transformarilor, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea de piata a constructiei, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii.

Pct. 40 din normele metodologice date in aplicarea art. 141 din Codul fiscal, in vigoare in anul 2007, stabilea ca, cu exceptia celor prevazute la art. 141 alin. (3) din Codul fiscal, persoanele impozabile nu pot aplica taxarea pentru operatiunile scutite prevazute de art. 141 din Codul fiscal. Scutirile se aplica livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii realizate de orice persoana impozabila. Daca o persoana impozabila a facturat in mod eronat cu taxa livrari de bunuri si sau prestari de servicii scutite conform art. 141 din Codul fiscal, este obligata sa storneze facturile emise.

Beneficiarii unor astfel de operatiuni nu au dreptul de deducere sau de rambursare a taxei aplicate in mod eronat pentru o astfel de operatiune scutita. Acestia trebuie sa solicite furnizorului/prestatorului stornarea facturii cu taxa si emiterea unei noi facturi fara taxa.

Astfel, daca imobilul nu a fost transformat astfel incat sa fie considerat constructie noua in sensul art. 141 din Codul fiscal, livrarea acestuia constituia o operatiune scutita de TVA fara drept de deducere. Societatea putea opta pentru taxarea operatiunii in conformitate cu prevederile alin. (3) al art. 141.Taxarea inversa se aplica doar operatiunilor taxabile.

In situatia in care societatea a aplicat regimul de taxare si nu depune notificarea prevazuta la art. 141 alin. (3) din Codul fiscal aceasta este obligata sa storneze factura emisa in conformitate cu prevederile art. 159 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.

Potrivit acestuia, in cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului, fie se emite un nou document care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din documentul initial, numarul si data documentului corectat, valorile cu semnul minus, iar pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite un nou document continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite un document cu valorile cu semnul minus in care se inscriu numarul si data documentului corectat.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vanzare imobil in anul 2007. Cum facem corectarea facturii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016