keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Programe de ucenicie cu subventii de 2.250 de lei/luna pentru persoanele cu patru clase

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 27 Nov. 2018
Tags: ucenicia la locul de munca, formare profesionala, oug 96

Programele de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca, organizate in baza Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de munca, modificata prin OUG 96/9.11.2018, pot include de acum si persoane absolvente de studii primare.

Noile reglementari, care modifica Legea nr.279/2005, prevad ca persoanele ccare au implinit 16 ani si au cel putin studii primare vor putea sa urmeze programele de ucenicie pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 1, caz in care contractul va fi de 6 luni, dupa cum vedea in cele ce urmeaza. 

Ucenicia la locul de munca este o modalitate de obtinere a unei calificari pentru tinerii cu varsta de peste 16 ani, care  vor sa invete pornind de la situatii profesionale practice.

Prin aceasta forma de pregatire se urmareste dobandirea unor competente profesionale si a unui loc de munca pe o perioada cuprinsa intre 6 luni si trei ani, conditiile necesare pregatirii teoretice si practice fiind asigurate de angajator. 

“Durata contractului de ucenicie la locul de munca se stabileste in functie de ocupatia/calificarea pentru care urmeaza sa se pregateasca ucenicul, dar si de competentele dobandite anterior de catre acesta”, potrivit unui comunicat de presa remis de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.
 
Durata contractului de ucenicie nu poate fi mai mica de: 
    • 6 luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 1; 
    • 12 luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 2; 
    • 24 luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 3; 
    • 36 luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 4.

Anterior, ucenicul poate trece printr-o perioada de proba a carei durata nu va depasi 30 de zile lucratoare. De asemenea, acesta va primi un salariu de baza lunar, stabilit prin contractul de ucenicie la locul de munca, care nu va fi mai mic decat salariul minim brut pe tara garantat in plata.

“Angajatorul care incheie un contract de ucenicie, in conditiile prezentei legi, beneficiaza la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma in cuantum de 2.250 lei/luna pe toata durata programului de ucenicie”, mai arata sursa citata. 

Totusi, modificarile recente ale Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de munca prevad ca de aceste subventii nu vor beneficia angajatorii care:

a) anterior incheierii contractelor de ucenicie, au avut cu persoana in cauza incheiate alte contracte de ucenicie pentru aceeasi calificare; 

b) organizeaza programe de ucenicie in acelasi domeniu de activitate in care ucenicul detine deja o calificare ce cuprinde competentele propuse a fi dobandite prin noul program de ucenicie; 

c) in ultimul an au fost in raporturi de munca cu persoana care urmeaza sa incheie contract de ucenicie, cu exceptia situatiei in care pentru persoana respectiva a fost incheiat contract individual de munca pe perioada vacantelor, in conditiile Legii nr. 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor, cu modificarile ulterioare;

d) se afla in situatia de insolventa, in procedura de executare silita, reorganizare suspendate sau restrictii asupra acestora. in termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial a OUG 96/9.11.2018, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale va modifica Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr 279/2005 privind ucenica la locul de munca. 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016