Tags: ucenicia la locul de munca, contract de stagiu, ucenicie
Presedintele Romaniei, dl. Klaus Iohannis, a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca si a Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior.
Conform legii trimise spre promulgare, angajatorul care incheie un contract de ucenicie beneficiaza, la cerere, pe intreaga durata de derulare a contractului de ucenicie, de o suma in cuantum de 1125 lei/luna, acordata din bugetul asigurarilor de somaj in limita fondurilor alocate cu aceasta destinatie. Prevederile actuale presupun suma de 60% din indicatorul social de referinta (ISR) al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, drept beneficiu pentru angajatorul care incheie un contract de ucenicie. Suma acordata in prezent reprezinta 300 de lei, indicatorul social de referinta fiind in cuantum de 500 de lei, ceea ce semnifica o crestere a valorii sumei acordate angajatorului odata cu intrarea in vigoare a legii promulgate.
Acelasi lucru se intampla si in cazul contractului de stagiu, in prezent angajatorul beneficiind, la cerere, de o suma egala cu 1.5 ISR, adica suma de 750 de lei pentru fiecare contract de stagiu incheiat in conditiile legii, pe perioada derularii contractului de stagiu. Odata cu intrarea in vigoare a legii noi, suma de care vor putea beneficia angajatorii pentru incheierea unui contract de stagiu va fi de 1350 lei/luna, aceasta reprezentand o crestere cu 600 de lei.
De asemenea, ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru nivelurile de calificare 2, 3 si 4 conform noilor prevederi, in prezent nivelurile pentru care se organizeaza ucenicia la locul de munca fiind 1, 2 si 3. Nivelurile de calificare sunt stabilite conform prevederilor Hotararii Guvernului nr. 918/2013 privind aprobarea Cadrului national al calificarilor, cu modificarile ulterioare.
Contractele de ucenicie, respectiv, de stagiu, aflate in derulare la data intrarii in vigoare a legii noi, isi produc efectele pana la expirarea duratei pentru care au fost incheiate, potrivit legislatiei in vigoare la data incheierii lor.
![Redactia Infotva](https://infotva.manager.ro/images/autori//redactia-infotvaautor_avatar.png)
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Transport prin curier, declarare in e-Transport
Intrebare:
Suntem un furnizor de bunuri, in cazul in care valoarea unei livrari de bunuri (intracomunitar, export) este mai mica de 10.000 lei si greutatea mai mica de 500 kg, iar transportul se face in regim de grupaj (firma de transport, curierat) avem obligatia intocmirii UIT? Sau cui revine aceasta obligatie in cazul in care cele doua conditii sunt depasite per total transport?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Importator din UE cu locul de import Romania
Intrebare:
O societate poloneza trebuie sa importe marfuri de la un furnizor turc pentru a le vinde unui client roman care este clientul final.
Vamuirea marfurilor se face in Romania iar plata tva-ului si a taxelor vamale este suportata de societatea poloneza.
Cum poate societatea din Polonia sa nu plateasca tva-ul si taxele vamale fara a se inregistra in scopuri de tva in Romania?
Multumesc si toate cele bune!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Descresterea valorii contabile nete
Intrebare:
Societatea a achizitionat un teren, clasificat ca investitie imobiliara, la pretul 3.000.000 lei. Dupa 3 ani se face evaluarea terenului la valoarea de 1.900.000 lei, data la care societatea este platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor.
Peste 5 ani se vinde terenul la valoarea de 1.200.000 lei, data la care societatea este platitoare de impozit pe profit.
Care este baza de calcul a impozitului pe profit pentru aceasta tranzactie la momentul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Societati legate. Incadrare la impozit pe profit
Intrebare:
Sunt asociat la 3 societati cu procent de 75%, societati care sunt platitoare de impozit pe profit.
De asemenea, sunt asociat unic la o microintreprindere (1%).
Detin si un pfa functional.
Intrebarea este:
Ca sa nu depasesc pragul de 250.000 Euro trebuie sa adun CA din toate societatile inclusiv PFA, sau doar de la microintreprindere si PFA, tanand cont ca celelalte 3 sunt platitoare de impozit pe profit?
...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Impozit pe resursele naturale
Intrebare:
Suntem o companie cu cod CAEN 0811, si am achizitionat cu factura 45000 to dolerit - piatra sort 0 - 1000 cm in luna 09.2024 de la o companie care are licenta de exploatare si cariera in zona montana. In luna 12/2024 am prelucrat din aceasta cantitate de 45000 to, doar o parte concasand 3000 to si obtinand tot 3000 to sort 0-63 piatra, din care am vandut doar 15.18 to in luna 12/2024. Intrebarea este, daca noi firma care am vandut acesta cantitate de 15.18 to trebuia sa calculam,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<