keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Guvernul a aprobat modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii 279/2005, privind ucenicia la locul de munca

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 24 Iun. 2019
Tags: ucenicia la locul de munca, formare profesionala, ministerul muncii

Ministerul Muncii anunta ca normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca vor fi modificate si completate. Guvernul a aprobat aceste schimbari in sedinta de joi, 20 iunie 2019.

“Actul normativ adoptat detaliaza si clarifica unele aspecte privind durata necesara pregatirii teoretice si practice prin ucenicie la locul de munca”, arata Ministerul Muncii intr-un comunicat pe care l-a remis presei.
 
Astfel, pentru pregatirea teoretica si practica, pe niveluri de calificare, durata minima a programului de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca, va avea o durata minima, exprimata in ore, dupa cum urmeaza:
  • de 180 de ore pentru nivelul 1 de calificare,
  • de 360 de ore pentru nivelul 2 de calificare,
  • de 720 de ore pentru nivelul 3 de calificre,
  • de 1.080 de ore pentru nivelul 4 de calificare.
 
Beneficiarii programului de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca carora le inceteaza contractul de ucenicie, dupa perioada de proba, fie ca urmare a demisiei, fie pentru ca au fost concediati pentru o abatere disciplinara grava, mai poate beneficia, de un alt program de ucenicie, numai dupa o perioada de 2 ani, se mai arata in comunicatul de presa.
 
De asemenea, angajatorii si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca au propus masuri prin care se urmareste imbunatatirea relatiilor contractuale privind ucenicia la locul de munca.
 
Asadar, salariatul sau, dupa caz, intreprinzatorul persoana fizica care are calitatea de coordonator de ucenicie trebuie sa aiba o experienta de cel putin 2 ani in ultimii 5 ani in activitatea sau ocupatia pentru care se organizeaza ucenicia, prevede documentul adoptat.
 
“Planificarea orara a pregatirii teoretice si practice a ucenicilor, dar si formarea profesionala, se stabilesc de comun acord intre angajator si furnizorul de formare, in functie de programul de lucru al angajatorului si cu respectarea particularitatilor  ucenicilor si a reglementarilor legale referitoare la sanatatea si securitatea muncii, iar perioada de proba a ucenicului nu poate depasi 30 de zile lucratoare”, potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii.
 
La incheierea contractului de ucenicie nu mai este necesar contractul de formare profesionala prevazut de OG nr. 129/2000, dar se va depune o declaratie pe propria raspundere a ucenicului, din care sa reiasa ca in ultimii doi ani nu i-a incetat un alt contract de ucenicie din motive imputabile lui. De asemenea, acesta va declara si ca nu detine calificarea pentru care se organizeaza ucenicia la locul de munca.
Pentru a beneficia de sumele din bugetul asigurarilor pentru somaj, angajatorul poate incheia cu agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca o conventie, in termen de 60 de zile lucratoare de la data expirarii perioadei de proba cuprinse in contractul de ucenicie, fata de 30 zile in prezent.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016