Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Salariul minim european, o garantie ca salariile mici din tara vor creste odata cu dezvoltarea economica

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 29 Aug. 2024
Salariul minim european, o garantie ca salariile mici din tara vor creste odata cu dezvoltarea economica
Tags: salariu european, crestere salarii

Ministrul Simona Bucura-Oprescu anunta vesti bune pentru salariatii din Romania! Sustine ca masura introducerii salariului minim european reprezinta o garantie ca salariile mici din Romania vor creste odata cu dezvoltarea economica.

Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a participat la dezbaterea cu tema „Transpunerea in legislatia nationala a prevederilor Directivei UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate in Uniunea Europeana”, eveniment organizat de Blocul National Sindical.

 

Guvernul Romaniei a aprobat deja, pe 21 iunie 2024, proiectul de lege initiat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS) pentru implementarea acestei directive, proiect care a fost trimis spre adoptare in Parlament dupa ample consultari cu partenerii sociali pentru stabilirea modului in care va fi determinat salariul minim adecvat conform Directivei. Formula de calcul care va fi stabilita va tine cont de puterea de cumparare, de nivelul castigului salarial mediu brut si de productivitatea muncii.

 

Textul proiectului de lege prevede ca nu vor exista diminuari salariale si stimuleaza incheierea de contracte colective de munca, consolidand in acelasi timp dialogul cu partenerii sociali in stabilirea salariului minim.

 

„Am facut pasi importanti impreuna in elaborarea proiectului de lege care a fost adoptat de Guvern. 

 

Suntem deschisi la propunerile dumneavoastra, in masura in care proiectul de lege poate fi imbunatatit in parcursul sau parlamentar, astfel incat sa reusim elaborarea unui act normativ de calitate care sa contribuie la o piata a muncii mai puternica si mai bine reglementata. 

 

Acest proiect de lege isi propune, pe de o parte, adecvarea salariului minim pentru a proteja puterea de cumparare a lucratorilor, iar pe de alta parte, sa tina cont de productivitatea muncii pentru a imbunatati competitivitatea companiilor. Pentru a plati salarii decente si pentru a putea creste si mai mult pensiile este nevoie de o piata a muncii puternica, iar in acest sens este important ca numarul celor care muncesc legal sa fie cat mai mare.


Introducerea salariului minim european reprezinta o garantie ca salariile mici din Romania vor creste odata cu dezvoltarea economica, ceea ce va contribui la micsorarea decalajelor. Romania va putea astfel sa mentina lucratorii calificati care altfel ar fi tentati sa plece in alte tari pentru salarii mai mari. 

 

Prin implementarea Directivei va putea fi stimulata cresterea economica prin cresterea puterii de cumparare a lucratorilor si se vor incuraja investitiile in formarea profesionala si in cresterea productivitatii”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

 

In ultimii patru ani, numarul contractelor de munca platite la salariul minim in Romania a inregistrat o scadere semnificativa. In septembrie 2020, 26,31% din totalul contractelor de munca (1.671.284) erau platite la salariul minim. Acest procent a scazut pana in august 2024 la 16,62% (respectiv 1.105.977 din totalul de  6.655.266 de contracte inregistrate). 


Guvernul Marcel Ciolacu a majorat, incepand cu 1 iulie, salariul minim brut pe tara garantat in plata de la 3.300 de lei la 3.700 de lei.

Sursa: Min. Muncii

 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Salariul minim european, o garantie ca salariile mici din tara vor creste odata cu dezvoltarea economica":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016