Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Intrebare: O societate comerciala inregistrata in scopuri de TVA cu obiectul de activitate 9602 Coafura si alte activitati de infrumusetare a adaugat ulterior la obiectul de activitate si activitatea de invatamant cod CAEN 8532 si 8559(activ.secundare) in vederea efectuarii de cursuri de calificare in meseriile specifice domeniului de activitate relatat mai sus (cod CAEN 9602).Pentru acest lucru a obtinut autorizare de la institutia statului abilitata in acest sens. Ca urmare acestui fapt, din punct de vedere al TVA, activitatea de invatare este scutita fara drept de deducere? Societatea va avea un regim mixt din punct de vedere al TVA? Daca societatea a facturat deja cu TVA aceste cursuri are dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiilor de bunuri destinate functionarii activ.de invatamant?
Raspuns:
In opinia noastra activitatea de formare profesionala desfasurata de societatea Dvs. este scutita fara drept de deducere,conform art 141 alin 1 lit f, si a normelor metodologice de aplicare, redate mai jos:
-(1) Urmatoarele operatiuni de interes general sunt scutite de taxa:
-f) activitatea de invatamant prevazuta in Legea invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, formarea profesionala a adultilor, precum si prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de aceste activitati, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate;"
“25^1. (1) Scutirea prevazuta la art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal pentru formarea profesionala a adultilor se aplica de persoanele autorizate in acest scop conform Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de persoanele autorizate pentru formarea profesionala a personalului aeronautic civil navigant prevazut de Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania, cu modificarile ulterioare.
(3) Scutirea prevazuta la art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal se aplica si pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii strans legate de serviciile educationale, precum vanzarea de manuale scolare, organizarea de conferinte legate de activitatea de invatamant, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate pentru activitatile de invatamant sau pentru formare profesionala a adultilor."

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
In conditiile in care desfasurati si activitati taxabile - cele de coafura si alte activitati de infrumusetare care sunt activitati taxabile, cat si scutite fara drept de deducere, veti fi considerata ca persoana cu regim mixt, conform art 147 alin1 din Codul fiscal, avand doua posibilitati in ceea ce priveste evidenta de TVA:
- fie sa determinati TVA in baza prorata - in situatia in care efectuati achizitii de bunuri si servicii pentru care nu cunoasteti destinatia, in sensul ca pot fi utilizate atat pentru activitati taxabile cat si pentru activitati scutite; In acest sens veti aplica prevderile art 147 alin 6.
- fie sa tineti evidenta distincta a:
* achizitiilor care servesc activitatilor pentru care aveti drept de deducere a TVA
* Achizitiilor care servesc activitatilor pentru care desfasurati operatiuni scutite fara drept de deducere.
In acest al doilea caz nu veti mai aplica prorata.
In opinia noastra, in situatia in care ati colectat TVA pentru activitatile de de formare profesionala, nu aveti drept de deducere a TVA, intrucat nu avem de -a face cu taxare prin optiune, cum ar fi de exemplu la art 141 alin 2 din Codul fiscal - operatiunile fiind prin exclenta scutite fara drept de deducere.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Control ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleReducerea TVA la 9% pentru hoteluri scade tarifele in acest segmentTrafic international de bunuri. Afla cand se plateste TVA!Cum pot primi IMM-urile pana la 200.000 euroEvaziunea in agricultura a depasit fondurile europene primiteUltimele articole
TVA de recuperat. Cand se prescrie si o MONOGRAFIE utila contribuabililorSpatii de inchiriat. Cum se aplica TVA de catre firmele care inchiriaza spatiiNerezidentii inregistrati in scopuri de TVA in Romania sunt OBLIGATI sa raporteze in SAF-T din 2025?Factura achizitie non-UE. Care este regimul TVAFacturile de avans. Cota de TVA va fi de 9% sau de 19%Articole similare
Legea 248/2013 privind organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social a fost republicataPozitia CNIPMMR privind realizarea analizei la risc la securitate fizica. Ce companii au aceasta obligatie?Noutati Legislatie Fiscala 20-24 aprilie 2009 - Monitorul OficialImplicatii fiscale privind plata taxei de examenServicii de FORMARE PROFESIONALA furnizate de nerezident. Cum se impoziteaza?Ultimele articole
ANOFM: 100 programe de FORMARE PROFESIONALA vor incepe in septembrie 2024Informare ITM: Clauze specifice ce pot fi prevazute in CIMMuncitor calificat vs. muncitor necalificat. Precizari importante ITMANAF deruleaza un program de conformare voluntara in domeniul serviciilor de infrumusetareInformare ANOFM. Ucenicia la locul de munca - o solutie pentru angajatoriArticole similare
Refacturare contract general de asigurare. TVACum poate fi REFUZATA in mod legal primirea unei facturi?D100 in 2023. Cum se completeaza formularul pentru inregistrarea in scopuri de TVA confom art. 317 din CODUL FISCALMonografie contabila necesara firmelor care deconteaza ochelari de vedere angajatilorRegim TVA si aplicarea scutirii in cazul operatiunilor de transportUltimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulCoduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"