Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Intrebare: O societate comerciala inregistrata in scopuri de TVA cu obiectul de activitate 9602 Coafura si alte activitati de infrumusetare a adaugat ulterior la obiectul de activitate si activitatea de invatamant cod CAEN 8532 si 8559(activ.secundare) in vederea efectuarii de cursuri de calificare in meseriile specifice domeniului de activitate relatat mai sus (cod CAEN 9602).Pentru acest lucru a obtinut autorizare de la institutia statului abilitata in acest sens. Ca urmare acestui fapt, din punct de vedere al TVA, activitatea de invatare este scutita fara drept de deducere? Societatea va avea un regim mixt din punct de vedere al TVA? Daca societatea a facturat deja cu TVA aceste cursuri are dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiilor de bunuri destinate functionarii activ.de invatamant?
Raspuns:
In opinia noastra activitatea de formare profesionala desfasurata de societatea Dvs. este scutita fara drept de deducere,conform art 141 alin 1 lit f, si a normelor metodologice de aplicare, redate mai jos:
-(1) Urmatoarele operatiuni de interes general sunt scutite de taxa:
-f) activitatea de invatamant prevazuta in Legea invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, formarea profesionala a adultilor, precum si prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de aceste activitati, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate;"
“25^1. (1) Scutirea prevazuta la art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal pentru formarea profesionala a adultilor se aplica de persoanele autorizate in acest scop conform Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de persoanele autorizate pentru formarea profesionala a personalului aeronautic civil navigant prevazut de Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania, cu modificarile ulterioare.
(3) Scutirea prevazuta la art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal se aplica si pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii strans legate de serviciile educationale, precum vanzarea de manuale scolare, organizarea de conferinte legate de activitatea de invatamant, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate pentru activitatile de invatamant sau pentru formare profesionala a adultilor."

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Cartea Verde a Contabilitatii
In conditiile in care desfasurati si activitati taxabile - cele de coafura si alte activitati de infrumusetare care sunt activitati taxabile, cat si scutite fara drept de deducere, veti fi considerata ca persoana cu regim mixt, conform art 147 alin1 din Codul fiscal, avand doua posibilitati in ceea ce priveste evidenta de TVA:
- fie sa determinati TVA in baza prorata - in situatia in care efectuati achizitii de bunuri si servicii pentru care nu cunoasteti destinatia, in sensul ca pot fi utilizate atat pentru activitati taxabile cat si pentru activitati scutite; In acest sens veti aplica prevderile art 147 alin 6.
- fie sa tineti evidenta distincta a:
* achizitiilor care servesc activitatilor pentru care aveti drept de deducere a TVA
* Achizitiilor care servesc activitatilor pentru care desfasurati operatiuni scutite fara drept de deducere.
In acest al doilea caz nu veti mai aplica prorata.
In opinia noastra, in situatia in care ati colectat TVA pentru activitatile de de formare profesionala, nu aveti drept de deducere a TVA, intrucat nu avem de -a face cu taxare prin optiune, cum ar fi de exemplu la art 141 alin 2 din Codul fiscal - operatiunile fiind prin exclenta scutite fara drept de deducere.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Vanzare cladiri vechi. Ce regim TVA se aplica?Procedura mai rar intalnita: Circulatia ambalajelor si modul de facturareMasura inutila: Majorarea TVA, anulata de scaderea incasarilor din impozitul pe venitPromovare produse. Acordare bunuri cu titlu gratuitCe crede Crin Antonescu despre plata TVA la incasareUltimele articole
TVA in Romania pentru livrari catre clienti din afara UE. Ce trebuie sa stiiAnulare cod TVA din oficiu. Are implicatii diferite fata de anularea lui din initiativa societatii?Trecere la regim normal de TVA. Ce se intampla cu TVA-ul pentru imobilizarile in cursE-TVA: Neconcordante in decontul precompletat referitoare la cota TVACota TVA. Ce cote TVA se aplica in 2025 panourilor fotovoltaice, pompelor de caldura si acumulatorilorArticole similare
MFP propune accelerarea privatizarii si modificarea inspectiei fiscaleAjutorul social poate fi primit in continuare, pentru 6 luni, chiar daca beneficiarii se angajeaza cu CIM pentru un anRegim TVA aplicat unor cursuri desfasurate intr-un stat membru UENoutati legislatie Fiscala 11-15 august 2008 - Monitorul OficialCe ar trebui schimbat la politica economica adoptata de un guvernUltimele articole
ANOFM: 100 programe de FORMARE PROFESIONALA vor incepe in septembrie 2024Informare ITM: Clauze specifice ce pot fi prevazute in CIMMuncitor calificat vs. muncitor necalificat. Precizari importante ITMANAF deruleaza un program de conformare voluntara in domeniul serviciilor de infrumusetareInformare ANOFM. Ucenicia la locul de munca - o solutie pentru angajatoriArticole similare
Reminder ANAF! Pana la finalul lunii martie trebuie depusa Declaratia 394Un nou formular 300 - Decontul de TVAReducerile comerciale acordate ulterior datei bilantuluiUltima zi pentru plata transei a doua a impozitului pe constructii. Ce amenzi riscam?Deducere costuri autoturisme din iulie 2012Ultimele articole
Trecere la regim normal de TVA. Ce se intampla cu TVA-ul pentru imobilizarile in cursSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulCoduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscale
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"