Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare: O societate comerciala inregistrata in scopuri de TVA cu obiectul de activitate 9602 Coafura si alte activitati de infrumusetare a adaugat ulterior la obiectul de activitate si activitatea de invatamant cod CAEN 8532 si 8559(activ.secundare) in vederea efectuarii de cursuri de calificare in meseriile specifice domeniului de activitate relatat mai sus (cod CAEN 9602).Pentru acest lucru a obtinut autorizare de la institutia statului abilitata in acest sens. Ca urmare acestui fapt, din punct de vedere al TVA, activitatea de invatare este scutita fara drept de deducere? Societatea va avea un regim mixt din punct de vedere al TVA? Daca societatea a facturat deja cu TVA aceste cursuri are dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiilor de bunuri destinate functionarii activ.de invatamant?
Raspuns:
In opinia noastra activitatea de formare profesionala desfasurata de societatea Dvs. este scutita fara drept de deducere,conform art 141 alin 1 lit f, si a normelor metodologice de aplicare, redate mai jos:
-(1) Urmatoarele operatiuni de interes general sunt scutite de taxa:
-f) activitatea de invatamant prevazuta in Legea invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, formarea profesionala a adultilor, precum si prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de aceste activitati, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate;"
“25^1. (1) Scutirea prevazuta la art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal pentru formarea profesionala a adultilor se aplica de persoanele autorizate in acest scop conform Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de persoanele autorizate pentru formarea profesionala a personalului aeronautic civil navigant prevazut de Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania, cu modificarile ulterioare.
(3) Scutirea prevazuta la art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal se aplica si pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii strans legate de serviciile educationale, precum vanzarea de manuale scolare, organizarea de conferinte legate de activitatea de invatamant, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate pentru activitatile de invatamant sau pentru formare profesionala a adultilor."
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
SAF-T pentru Contribuabili Mici
In conditiile in care desfasurati si activitati taxabile - cele de coafura si alte activitati de infrumusetare care sunt activitati taxabile, cat si scutite fara drept de deducere, veti fi considerata ca persoana cu regim mixt, conform art 147 alin1 din Codul fiscal, avand doua posibilitati in ceea ce priveste evidenta de TVA:
- fie sa determinati TVA in baza prorata - in situatia in care efectuati achizitii de bunuri si servicii pentru care nu cunoasteti destinatia, in sensul ca pot fi utilizate atat pentru activitati taxabile cat si pentru activitati scutite; In acest sens veti aplica prevderile art 147 alin 6.
- fie sa tineti evidenta distincta a:
* achizitiilor care servesc activitatilor pentru care aveti drept de deducere a TVA
* Achizitiilor care servesc activitatilor pentru care desfasurati operatiuni scutite fara drept de deducere.
In acest al doilea caz nu veti mai aplica prorata.
In opinia noastra, in situatia in care ati colectat TVA pentru activitatile de de formare profesionala, nu aveti drept de deducere a TVA, intrucat nu avem de -a face cu taxare prin optiune, cum ar fi de exemplu la art 141 alin 2 din Codul fiscal - operatiunile fiind prin exclenta scutite fara drept de deducere.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Iti primesti banii inapoi pe timbrul de mediu! Fa o cerere de restituire!Cum sunt acordate tichetele de masa pentru salariatii in telemuncaSocietate infiintata in anul 2023. Cum se calculeaza plafonul TVA de 300.000 leiNoul comunicat emis de ANAF in ce priveste transparenta decizionalaLiber-profesionistii au de depus declaratii la 10 noiembrie!Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Finantari POSDRU de minimum 500.000 de euro pe proiect, scoase in consultare publicaInstitutul de Studii Financiare si-a inceput activitateaGuvernul a adoptat Strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca 2021-2027. Ce masuri au fost incluseNoutati legislatie Fiscala 11-15 august 2008 - Monitorul OficialNoutati Legislatie Fiscala 2-5 mai 2009 - Monitorul OficialUltimele articole
ANOFM: 100 programe de FORMARE PROFESIONALA vor incepe in septembrie 2024Informare ITM: Clauze specifice ce pot fi prevazute in CIMMuncitor calificat vs. muncitor necalificat. Precizari importante ITMANAF deruleaza un program de conformare voluntara in domeniul serviciilor de infrumusetareInformare ANOFM. Ucenicia la locul de munca - o solutie pentru angajatoriArticole similare
Livrari de bunuri in decembrie 2017. Exigibilitatea TVAMarti, 25 iulie 2023, termenul de depunere a 10 declaratii fiscale importanteDeclaratiile cu termen la 18 august. In atentia contribuabililorAnunt MFP: Plafonul privind regimul special de scutire de la plata TVA nu se modifica pana la publicarea in MonitorTratamentul TVA cand declaram un avans pentru o achizitie intracomunitaraUltimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"