Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA. Formare profesionala

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Ian. 2012 Exclusiv
Tags: tva, formare profesionala, codul fiscal

Intrebare: O societate comerciala inregistrata in scopuri de TVA cu obiectul de activitate 9602 Coafura si alte activitati de infrumusetare a adaugat ulterior la obiectul de activitate si activitatea de invatamant cod CAEN 8532 si 8559(activ.secundare) in vederea efectuarii de cursuri de calificare in meseriile specifice domeniului de activitate relatat mai sus (cod CAEN 9602).Pentru acest lucru a obtinut autorizare de la institutia statului abilitata in acest sens. Ca urmare acestui fapt, din punct de vedere al TVA, activitatea de invatare este scutita fara drept de deducere? Societatea va avea un regim mixt din punct de vedere al TVA? Daca societatea a facturat deja cu TVA aceste cursuri are dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiilor de bunuri destinate functionarii activ.de invatamant?


Raspuns:

In opinia noastra activitatea de formare profesionala desfasurata de societatea Dvs. este scutita fara drept de deducere,conform art 141 alin 1 lit f,  si a normelor metodologice de aplicare, redate mai jos:
 
-(1) Urmatoarele operatiuni de interes general sunt scutite de taxa:
 
-f) activitatea de invatamant prevazuta in Legea invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, formarea profesionala a adultilor, precum si prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de aceste activitati, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate;"
 
“25^1. (1) Scutirea prevazuta la art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal pentru formarea profesionala a adultilor se aplica de persoanele autorizate in acest scop conform Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de persoanele autorizate pentru formarea profesionala a personalului aeronautic civil navigant prevazut de Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania, cu modificarile ulterioare.
 
    (3) Scutirea prevazuta la art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal se aplica si pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii strans legate de serviciile educationale, precum vanzarea de manuale scolare, organizarea de conferinte legate de activitatea de invatamant, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate pentru activitatile de invatamant sau pentru formare profesionala a adultilor."
 
In conditiile in care desfasurati si activitati taxabile - cele de coafura si alte activitati de infrumusetare care sunt activitati taxabile, cat si scutite fara drept de deducere, veti fi considerata ca persoana cu regim mixt, conform art 147 alin1 din Codul fiscal, avand doua posibilitati in ceea ce priveste evidenta de TVA:

-  fie sa determinati TVA in baza prorata - in situatia in care efectuati achizitii de bunuri si servicii pentru care nu cunoasteti destinatia, in sensul ca pot fi utilizate atat pentru activitati taxabile cat si pentru activitati scutite; In acest sens veti aplica prevderile art 147 alin 6.
-  fie sa tineti evidenta distincta a:
* achizitiilor care servesc activitatilor pentru care aveti drept de deducere a TVA
* Achizitiilor care servesc activitatilor pentru care desfasurati operatiuni scutite fara drept de deducere.
In acest al doilea caz nu veti mai aplica prorata.
 
In opinia noastra, in situatia in care ati colectat TVA pentru activitatile de de formare profesionala, nu aveti drept de deducere a TVA, intrucat nu avem de -a face cu taxare prin optiune, cum ar fi de exemplu la art 141 alin 2 din Codul fiscal - operatiunile fiind prin exclenta scutite fara drept de deducere.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA. Formare profesionala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016