Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ce contributii sociale trebuie sa plateasca o societate romaneasca X care isi deschide o reprezentanta in Bulgaria? Societatea X incheie contracte de munca cu persoane fizice de cetatenie bulgara pentru reprezentanta din Bulgaria.
Raspunsul specialistului
Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala stabileste in art. 11 alin. (3) lit. a) regula potrivit careia contributiile sociale se datoreaza in statul in care salariatul presteaza activitate.
Astfel, art. 11 alin.(3) lit. a) din Regulament stabileste astfel:
Manual de politici contabile - Stick USB
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Examen Consultant Fiscal 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
In situatia expusa, salariatii nu sunt detasati si nici nu se afla in stare de pluriactivitate. Prin urmare, contributiile sociale se platesc in Bulgaria conform legislatiei din acest stat si nu in Romania conform legislatiei din Romania. Astfel, contributiile datorate, cota acesteora si alte conditii legate de acestea sunt reglementate de legislatia din Bulgaria.
In consecinta, angajatorul roman trebuie sa se intereseze in Bulgaria care este procedura prin care se inregistreaza in acest stat ca platitor de contributii sociale si sa urmeze aceasta procedura. Exista posibilitatea ca angajatorul sa incheie un acord cu salariatul prin care salariatul sa preia obligatiile angajatorului roman de plata a contributiilor sociale in Bulgaria. Acest lucru depinde de modul in care este reglementata legislatia din Bulgaria.
1. Sub rezerva prevederilor art. 16, 18, 19, 20 si 21, salariile si alte remuneratii similare obtinute de un rezident al unui stat contractant pentru o activitate salariata vor fi impozabile numai in acel stat, in afara de cazul cand activitatea salariata este exercitata in celalalt stat contractant. Daca activitatea salariata este exercitata in celalalt stat contractant, remuneratiile primite pot fi impuse in acel celalalt stat contractant.
2. Independent de prevederile paragrafului 1, remuneratiile obtinute de un rezident al unui stat contractant pentru o activitate salariata exercitata in celalalt stat contractant vor fi impozabile numai in primul stat contractant mentionat, daca:
3. Independent de prevederile precedente ale acestui articol, remuneratiile pe care un rezident al unui stat contractant le primeste pentru o activitate salariata exercitata la bordul unei nave, vapor, aeronave, vehicul feroviar si rutier, exploatate in trafic international, vor fi impozabile numai in statul contractant in care se afla locul conducerii efective a intreprinderii.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Atentie! Noi versiuni pentru Declaratia 112: Soft A si Soft JNoua versiune disponibila pentru Declaratia 112Atentie: Verificati si validati depunerea Declaratiei 112!Cadouri in bani pentru angajati, cu ocazia Pastelui. Cum se completeaza D112?Declaratia 112: Completarea formularului in cazul salariatilor care au CIM suspendatUltimele articole
Prin Ordinul 6330/2024 a fost introdus noul model al D112. Cum arata formularulIndemnizatii de delegare. In ce luna se declara diurna in D112Depunerea Declaratiei Unice [Ghid Complet]Adeverinta de venit, cazierul fiscal si certificatul de atestare fiscala pot fi obtinute fara deplasare la ANAFFirma fara salariati la 31 decembrie 2023. Daca angajeaza in 30 de zile, isi poate pastra statutul de microintreprindere?Articole similare
Revenire la impozit pe profit prin optiune si prevederi OUG 84/2016. Ce solutii are firma?Ce taxe, CAS, CASS si impozit sunt aplicabile unui PFA pentru a ramane cu suma de 8.000 ron net lunarDeschidere punct de lucru. Procedura de urmat pentru infiintarea unui sediu secundarCastigul net din transferul titlurilor de valoare. Cum completam Declaratia 200?Microintreprindere - Deducere TVA si cheltuieli aferente unui autoturism folosit in comodatUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiBolos: Bonificatia de 3% acordata celor bun-platnici ar putea fi permanentaCladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"