keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Societate din Romania, cu angajati intr-un stat UE: Impozit pe venit si contributii sociale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Iun. 2019 Exclusiv
Tags: d112, contributii sociale, impozit pe venit

Ce contributii sociale trebuie sa plateasca o societate romaneasca X care isi deschide o reprezentanta in Bulgaria? Societatea X incheie contracte de munca cu persoane fizice de cetatenie bulgara pentru reprezentanta din Bulgaria.

"Va rog sa precizati care sunt contributiile salariale care se platesc in Romania pe care le datoreaza societatea pentru angajatii din Bulgaria, si care sunt contributiile salariale pe care le datoreaza angajatii bulgari. Va rog sa precizati daca se retine impozit pe salarii. Toate contributiile se declara in D112 sau in alta declaratie?", intreaba cititorul nostru care se confrunta cu situatia descrisa mai sus. Mai jos redam raspunsul oferit de specialistul nostru.
 

Raspunsul specialistului


Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala stabileste in art. 11 alin. (3) lit. a) regula potrivit careia contributiile sociale se datoreaza in statul in care salariatul presteaza activitate. 

Astfel, art. 11 alin.(3) lit. a) din Regulament stabileste astfel:
( 3) Sub rezerva articolelor 12-16: 
(a) persoana care desfasoara o activitate salariata sau independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv; 
 
De la aceasta regula sunt stabilite doua exceptii in ceea ce ii priveste pe salariati:
I. Detasarea transnationala pe o perioada de cel mult 24 de luni;
II. Pluriactivitatea(activitatea prestata simultan in doua sau mai multe state membre).

In situatia expusa, salariatii nu sunt detasati si nici nu se afla in stare de pluriactivitate. Prin urmare, contributiile sociale se platesc in Bulgaria conform legislatiei din acest stat si nu in Romania conform legislatiei din Romania. Astfel, contributiile datorate, cota acesteora si alte conditii legate de acestea sunt reglementate de legislatia din Bulgaria. 

In consecinta, angajatorul roman trebuie sa se intereseze in Bulgaria care este procedura prin care se inregistreaza in acest stat ca platitor de contributii sociale si sa urmeze aceasta procedura. Exista posibilitatea ca angajatorul sa incheie un acord cu salariatul prin care salariatul sa preia obligatiile angajatorului roman de plata a contributiilor sociale in Bulgaria. Acest lucru depinde de modul in care este reglementata legislatia din Bulgaria. 
 
Conform art. 15 din Conventia intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Bulgaria pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe capital Lege nr. 5/1995:

1. Sub rezerva prevederilor art. 16, 18, 19, 20 si 21, salariile si alte remuneratii similare obtinute de un rezident al unui stat contractant pentru o activitate salariata vor fi impozabile numai in acel stat, in afara de cazul cand activitatea salariata este exercitata in celalalt stat contractant. Daca activitatea salariata este exercitata in celalalt stat contractant, remuneratiile primite pot fi impuse in acel celalalt stat contractant. 

2. Independent de prevederile paragrafului 1, remuneratiile obtinute de un rezident al unui stat contractant pentru o activitate salariata exercitata in celalalt stat contractant vor fi impozabile numai in primul stat contractant mentionat, daca: 
a) beneficiarul este prezent in celalalt stat pentru o perioada sau perioade care nu depasesc in total 183 de zile in orice perioada de 12 luni, si 
b) remuneratiile sunt platite de o persoana sau in numele unei persoane care angajeaza si care nu este rezidenta a celuilalt stat contractant; si 
c) remuneratiile nu sunt suportate de un sediu permanent sau de o baza fixa pe care cel care angajeaza le are in celalalt stat contractant. 

3. Independent de prevederile precedente ale acestui articol, remuneratiile pe care un rezident al unui stat contractant le primeste pentru o activitate salariata exercitata la bordul unei nave, vapor, aeronave, vehicul feroviar si rutier, exploatate in trafic international, vor fi impozabile numai in statul contractant in care se afla locul conducerii efective a intreprinderii. 
 
Astfel, intrucat activitatea este desfasurata pe teritoriul Bulgariei de un rezident al acestui stat, impozitul se datoreaza in acest stat. 
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016