Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Ce contributii sociale trebuie sa plateasca o societate romaneasca X care isi deschide o reprezentanta in Bulgaria? Societatea X incheie contracte de munca cu persoane fizice de cetatenie bulgara pentru reprezentanta din Bulgaria.
Raspunsul specialistului
Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala stabileste in art. 11 alin. (3) lit. a) regula potrivit careia contributiile sociale se datoreaza in statul in care salariatul presteaza activitate.
Astfel, art. 11 alin.(3) lit. a) din Regulament stabileste astfel:

Manual de politici contabile - Stick USB

Cartea neagra a controlului fiscal

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
In situatia expusa, salariatii nu sunt detasati si nici nu se afla in stare de pluriactivitate. Prin urmare, contributiile sociale se platesc in Bulgaria conform legislatiei din acest stat si nu in Romania conform legislatiei din Romania. Astfel, contributiile datorate, cota acesteora si alte conditii legate de acestea sunt reglementate de legislatia din Bulgaria.
In consecinta, angajatorul roman trebuie sa se intereseze in Bulgaria care este procedura prin care se inregistreaza in acest stat ca platitor de contributii sociale si sa urmeze aceasta procedura. Exista posibilitatea ca angajatorul sa incheie un acord cu salariatul prin care salariatul sa preia obligatiile angajatorului roman de plata a contributiilor sociale in Bulgaria. Acest lucru depinde de modul in care este reglementata legislatia din Bulgaria.
1. Sub rezerva prevederilor art. 16, 18, 19, 20 si 21, salariile si alte remuneratii similare obtinute de un rezident al unui stat contractant pentru o activitate salariata vor fi impozabile numai in acel stat, in afara de cazul cand activitatea salariata este exercitata in celalalt stat contractant. Daca activitatea salariata este exercitata in celalalt stat contractant, remuneratiile primite pot fi impuse in acel celalalt stat contractant.
2. Independent de prevederile paragrafului 1, remuneratiile obtinute de un rezident al unui stat contractant pentru o activitate salariata exercitata in celalalt stat contractant vor fi impozabile numai in primul stat contractant mentionat, daca:
3. Independent de prevederile precedente ale acestui articol, remuneratiile pe care un rezident al unui stat contractant le primeste pentru o activitate salariata exercitata la bordul unei nave, vapor, aeronave, vehicul feroviar si rutier, exploatate in trafic international, vor fi impozabile numai in statul contractant in care se afla locul conducerii efective a intreprinderii.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
3 documente importante pot fi obtinute de contribuabili prin SPVNormele metodologice ale Codului Fiscal se modifica! Vezi titlurile care se schimba!Activitati independente in 2013. Cand depunem Declaratia 200?Portalul ANAF genereaza erori de accesare: Cum se depun declaratiileBeneficii neimpozabile. Care este cota maxima pentru deducerea cadourilor din fondul de salarii al angajatilor?Ultimele articole
Tichete de masa. Cum se face impozitarea lor si declararea in D112In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Prin Ordinul 6330/2024 a fost introdus noul model al D112. Cum arata formularulIndemnizatii de delegare. In ce luna se declara diurna in D112Depunerea Declaratiei Unice [Ghid Complet]Articole similare
Sistemul optional anual de declarare si plata a impozitului pe profit cu plati anticipate efectuate trimestrialRegulile valabile de la 1 ianuarie 2024 pentru stabilirea impozitului pe veniturile din cedarea folosintei bunurilorFacilitati fiscale acordate pentru companii care activeaza in domeniul ITZoom fiscal: Impunerea veniturilor salariatilor detasati in alte stateANAF: Executia bugetului general consolidat in primele cinci luniUltimele articole
Impozitul pe venit. Conditii pentru acordarea scutirii impozitului Impozit venituri din pensii. MODIFICARI importante aduse de OUG 11/2025Impozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscalePFA inregistrat in 2025. Va mai depune Declaratia Unica?Cum se face impozitarea veniturilor din dividende distribuite DUPA data de 1 ianuarie 2025
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"