Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Obligatii fiscale de plata si declarative privind indemnizatia de neconcurenta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Dec. 2020 Exclusiv
Tags: obligatii fiscale si declarative, indemnizatia de neconcurenta

Va rog sa ma lamuriti daca pentru indemnizatia de neconcurenta se datoreaza CAS si CAM, tinand cont de urmatorul rationament rezultat din baza legala specificata mai jos:

- Indemnizatia de neconcurenta = venit asimilat salariilor, conform art 76 alin (2) lit q) din Codul fiscal (CF)

- Cf art 137 alin (1) lit a) din CF, CAS se datoreaza pentru venituri din salarii si asimilate salariilor de la art 76 din CF

- La art 141 si 142 din CF, unde sunt prevazute exceptiile de la CAS, nu apare mentionata indemnizatia de neconcurenta

- In Normele metodologice de la alin (1) al art 139 CF, se prevede asa: "...3. (1) Sumele care se includ in castigul brut realizat din salarii  in veniturile asimilate salariilor, care reprezinta baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, sunt cele prevazute la art. 139 alin. (1) din Codul fiscal, inclusiv cele prevazute in normele metodologice de aplicare a art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal, cu exceptia veniturilor asupra carora nu exista obligatia platii contribut ei de asigurari sociale potrivit prevederilor art. 141 i 142 din Codul fiscal..."

- intradevar, la art 139 alin (1) din CF nu este prevazuta indemniz de neconcurenta, in mod concret, asa cum apare la art 157 alin (1) lit l) din CF (baza de calcul pt cass), dar in Normele de la art 76 CF, se prevede asa:"...12. (1) In sensul art. 76 alin. (1) i (2) din Codul fiscal, veniturile brute din salarii sau asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate i/sau contravaloarea veniturilor in natura primite ca urmare a unei rela ii contractuale de munca, raport de serviciu, act de deta are, precum i orice sume de natura salariala primite in baza unor statute speciale prevazute de lege, indiferent de perioada la care se refera, i care sunt realizate din:
 
....................
 
m) indemniza ii primite la data incetarii raporturilor de serviciu;
 
.....................
 
q) orice alte sume sau avantaje in bani ori in natura..."
 
- pt CAM am art 220.2 alin (1) din CF unde apar veniturile din salarii si asimilate salariilor de la art 76 alin (1)-(3) din CF ca fiind in sfera CAM dar am si art 220.4 din CF unde, ca si la CAS, indemnizatia de neconcurenta nu apare clar mentionata la baza de calcul pt CAM
 
- iar in Ordinul 1942/2020-anexa 4 - "nomenclatorul tip asigurat ( decl 112) scrie clar ca nu se calculeaza CAS si CAM.
 
Se poate considera ca D112 este gresita? Sau articolele din CF norme nu sunt corect coroborate si, eventual, la art 141/142 este omisa din greseala indemniz de neconcurenta?... sau ar trebui sa iau in seama doar art. 139 alin (1) din CF, art 157 alin (1) lit l) din CF, art 220.4 din CF si anexa 4 din OMFP 1942/2020 (din care reiese ca pt indemniz de neconcurenta nu se datoreaza CAS si CAm si se datoreaza doar CASS) si sa ignor celelalte art din CF norme, mentionate in rationamentul prezentat mai sus? Multumesc!
 

Raspunsul specialistului:
 

Intr-adevar, indemnizatiile lunare platite conform legii de angajatori pe perioada de neconcurenta, stabilite conform contractului individual de munca, sunt considerate venituri asimilate salariilor carora li se aplica regulile de impunere proprii veniturilor din salarii, in conformitate cu prevederile art. 76 alin. (2) lit. q) din Codul fiscal.
 
In schimb, in raport cu obligatiile privind contributiile sociale obligatorii, aceste venituri sunt supuse doar contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), potrivit art. 157 alin. (1) lit. l) din Codul fiscal. In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale (CAS) si contributia asiguratorie pentru munca (CAM), baza de calcul al acestora este reglementata de art. 139 si art. 220/4 din Codul fiscal, indemnizatia de neconcurenta nefiind cuprinsa printre veniturile expres enumerate si supuse acestor doua contributii.
 
De aceeasi maniera sunt reflectate obligatiile fiscale privind contributiile sociale datorate si in Nomenclatorul „Tip asigurat” din anexa nr. 4 la ordinele pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a Declaratiei 112 (OMFP 611/2019, OMFP 2165/2019, OMFP 3063/2019, OMFP 1942/2020, OMFP 2814/2020). In acest sens, pentru indemnizatiile lunare platite conform legii de angajatori pe perioada de neconcurenta, stabilite conform contractului individual de munca, in Declaratia 112, societatea va selecta tip asigurat „(15) 3.7. PF care incaseaza indemnizatii lunare pe persoane de neconcurenta, conform CIM”, fiind datorate doar impozitul pe salarii si CASS conform prevederilor enuntate mai sus.




Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Obligatii fiscale de plata si declarative privind indemnizatia de neconcurenta":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016