Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Tot mai multi angajatori se intreaba daca pot acorda indemnizatie de neconcurenta salariatilor pe durata contractului individual de munca. Desigur, o asemenea posibilitate ar constitui o modalitate de optimizare fiscala. Tratamentul fiscal al indemnizatiei de neconcurenta este unul avantajos in comparatie cu tratamentul fiscal al veniturilor salariale acordate pe durata contractului individual de munca.
Astfel, asupra indemnizatiei de neconcurenta se datoreaza impozitul pe venit si contributiile sociale la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, angajator si salariat. Prevederile Codului muncii permit insa ca indemnizatia de neconcurenta sa fie acordata numai dupa incetarea contractului individual de munca.Conform art. 21 alin. (1) din Codul muncii, la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
Art. 22 alin. (1) din acelasi act normativ stabileste ca, clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
Asadar, clauza de neconcurenta se negociaza la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii contractului individual de munca.
Insa, salariatul are obligatia de a nu-l concura pe angajatorul sau in schimbul indemnizatiei de neconcurenta dupa incetarea contractului individual de munca pe o perioada de cel mult 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca. Durata perioadei de neconcurenta se stabileste prin contractul individual de munca si nu poate depasi 2 ani de la incetarea contractului individual de munca.
In timpul executarii contractului individual de munca salariatul are obligatia sa nu il concureze pe angajator in baza obligatiei de fidelitate stabilita la art. 40 alin. (2) lit. d) din Codul muncii.
Obligatia de fidelitate este asumata de salariat prin incheierea contractului individual de munca si nu este necesara plata unei indemnizatii suplimentare pentru neconcurenta pe durata executarii contractului.
In definitiv, sa muncesti pentru cineva presupune, printre altele, sa nu muncesti contra intereselor lui.
Cartea verde a contabilitatii
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Clauza de neconcurenta nu produce efecte in toate cazurile nici dupa incetarea contractului individual de munca
Astfel, clauza de neconcurenta va produce efecte numai daca contractul individual de munca inceteaza in urmatoarele cazuri:
– decesul salariatului sau al angajatorului persoana fizica, respectiv dizolvarea angajatorului persoana juridica;
– ramanerea irevocabila a hotararii judecatoresti de declarare a mortii sau a punerii sub interdictie a salariatului sau a angajatorului persoana fizica;
– nulitatea contractului;
– interzicerea exercitarii unei profesii sau a unei functii, ca masura de siguranta sau pedeapsa complimentara;
– retragerea acordului parintilor sau al reprezentantilor legali, în cazul salariatilor cu varsta cuprinsa între 15 si 16 ani;
– concedierea salariatului în temeiul art. 65, pentru motive ce nu tin de persoana sa.
Totodata, pentru a produce efecte dupa incetarea contractului individual de munca, clauza de neconcurenta trebuie sa cuprinda anumite elemente prevazute de Codul muncii si anume: activitatile interzise salariatului, durata interdictiei, aratarea competitorilor, cuantumul indemnizatiei.
Cu privire la competitori este bine de stiut ca acestia pot fi determinati nominal sau pot fi determinati generic, indicandu-se elementele de identificare a acestora cum ar fi,de exemplu, societatile care au un anumit obiect de activitate.
In concluzie, indemnizatia de neconcurenta nu constituie o modalitate de optimizare fiscala pe durata contractului individual de munca.
Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Clauza de neconcurenta. Cum declaram impozitele in Declaratia 112?Obligatii fiscale de plata si declarative privind INDEMNIZATIA DE NECONCURENTATOT ce trebuie sa stie firmele despre clauza de neconcurenta. Clarificari ITMArticole similare
Contributii de platit privind contractul de prestarii serviciiNorma de certificare a declaratiilor fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditareaZoom fiscal: Frauda fiscala si optimizarea fiscalaUn val de noi masuri impotriva evaziunii fiscale vine de la ministrii europeni de finanteNoul regim fiscal al cadourilor si tichetelor cadou conform noului Cod fiscalUltimele articole
Impozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalNeraportarea tranzactiilor de OPTIMIZARE FISCALA va poate aduce amenzi de pana la 100.000 lei, conform OG 5/2020Opinia Consiliului fiscal cu privire la transferul contributiilor catre salariat din 2018Legea Contabilitatii s-a schimbat radical. Cea mai buna carte de specialitate explica tot!Trucuri fiscale! Cum se transforma anumite cheltuieli nedeductibile in cheltuieli deductibile!Articole similare
Informare ITM: Clauze specifice ce pot fi prevazute in CIMCLAUZA DE NECONCURENTA. Cum declaram impozitele in Declaratia 112?Contractul de munca in 2023: TOT ce trebuie sa stie angajatii si angajatorii despre acest documentTOT ce trebuie sa stie firmele despre CLAUZA DE NECONCURENTA. Clarificari ITMArticole similare
Avertisment ITM: Nu doar angajatorii sunt sanctionati pentru munca nedeclarata, ci si lucratoriiHotararea 719/2020 aproba procedura de decontare si de plata a sumelor acordate in baza OUG 132/2020. Documente necesareDin 2011 se schimba modul de calcul al ajutoarelor sociale si al salariilor bugetarilorImpozit pe dividende si microintreprindere in 2016. Probleme posibile si rezolvariMarius Budai: Avem un numar RECORD de CONTRACTE DE MUNCA inregistrate in REGESUltimele articole
Controale ITM: 190 de muncitori depistati pe santierul Autostrazii A7 NU aveau CONTRACTE DE MUNCAFirma din Bucuresti, amendata cu 600.000 lei pentru angajati care NU aveau CONTRACTE DE MUNCAModificari aduse procedurii de acordare a facilitatilor in constructii prin Ordinul 2044/2023Procedura de acordare a facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor a fost completata prin Ordinul 2044/2023Legea 53/2003 reglementeaza statutul angajatilor care lucreaza la domiciliu. Ce trebuie sa contina CIM in plus in acest caz?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"