Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Decontul de TVA. Facturare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Mar. 2011
Tags: decont tva, facturare, codul fiscal

Intrebare: Societatea noastra comercializeaza pe teritoriul tarii noastre produse din UE si anume Finlanda. Intre societatea noastra si furnizorul din Finlanda exista incheiat un contract de ...

Intrebare:
Societatea noastra comercializeaza pe teritoriul tarii noastre produse din UE si anume Finlanda. Intre societatea noastra si furnizorul din Finlanda exista incheiat un contract de management prin care este stabilit un comision pt livrari directe catre clientii nostrii din tara.

Pentru acest comision furnizorul emite note de credit prin care se compenseaza datoria noastra catre acest furnizori.

Inregistrarea acestor note de credit in contabilitatea societatii noastre se face pe baza facturilor emise catre furnizorul din Finlanda, reprezentand un venit din operatiuni neimpozabile in Romania cu drept de deducere.

Va rugam sa ne indicati randul corect din decontul de TVA in care trebuie trecuta suma din factura emisa de noi catre furnizor devenit client.

Raspuns:

Intr-adevar, se procedeaza corect prin emiterea unei facturi de prestari servicii in beneficiul firmei din Finlanda. Serviciul este neimpozabil in Romania prin aplicarea regulii general de taxare de la art. 133 alin. 2 din Codul fiscal in conditiile in care firma din Finlanda va transmite codul sau de inregistrare in scopuri de TVA in Finlanda, valabil la data efectuarii tranzactiilor.

Prevederile  articolului  133 alineatul 2 din Codul fiscal sunt armonizate cu prevederile articolului 44 din Directiva 8 a CEE din  12 februarie 2008  de modificare a Directivei CEE nr.  112 din 2006 in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor conform caruia "Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana si-a stabilit sediul activitatii sale economice."

Practic, prin  aceasta regula se prevede ca  locul de taxare trebuie sa fie "locul in care are loc consumul", fiind respectat astfel  principiul destinatiei serviciului. In acest caz,  serviciul este  neimpozabil la prestatorul serviciilor din Romania, dar impozabil la  beneficiarul serviciului din Finlanda, caz in care serviciul este taxabil in Finlanda. Pentru impozitarea acestui serviciu, beneficiarul din Finlanda aplica regimul de taxare inversa.   

Pentru aceste servicii neimpozabile in Romania,  firma dvs. are urmatoarele obligatii fiscale:  
  • sa emita   factura in valuta negociata,   cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
  • sa nu colecteze  TVA;
  • sa inscrie  pe factura mentiunea ,,neimpozabil in Romania,, conform obligatiei de la  articolul 155, alineatul 5,   litera k);   
  • sa inregistreze factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii;
  • sa evidentieze  factura emisa in jurnalul pentru  vanzari;
  • sa raporteze operatiunea  prin decontul de TVA la randul 3 denumit ,,Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari   intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, din care...: "cu reportarea la randul 3.1 denumit  "Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata";
  • sa raporteze serviciul trebuie  prin  declaratia informativa cod 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"  cu simbolul P.

Totusi, serviciul respectiv poate fi impozabil in Romania in  urmatoarele situatii posibile:
  • beneficiarul nu are un cod valid de TVA;
  • serviciul se incadreaza la regula generala, dar  firma din Finlanda  are un sediu fix pe teritoriul Romaniei pentru care firma dvs. presteaza serviciile respective. In acest caz se considera ca locul prestarii este pe teritoriul national al Romaniei.
Doar in aceste  cazuri posibile  se colecteaza TVA la un serviciu prestat catre un partener stabilit in comunitate. Daca firma din Finlanda are un sediu fix pe teritoriul Romaniei, aceste operatiuni nu se mai  incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare de servicii, neimpozabile in Romania ci in categoria serviciilor prestate pe teritoriul Romaniei pentru care se colecteaza TVA la cota standard de 24%. Aceste operatiuni se raporteaza prin decontul de TVA cod 300  la randul   9 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu   cota 24%".

In situatia prezentata, documentul ,,credit note,, poate fi asimilat unui acord de compensare a datoriilor reciproce inregistrat in evidenta dvs. dupa cum urmeaza:
  • receptia marfurilor prin operatiunea de achizitie intracomunitara de bunuri avand ca document justificativ factura emisa de catre furnizorul din Finlanda:
371    = 401                  80.000
4426  = 4427                19.200
  • prestarea serviciilor intracomunitare (80.000 lei x 3%) avand ca document justificativ factura emisa catre clientul din Finlanda:
411    = 704                    2.400
  • compensarea datoriilor reciproce:
401    = 411                   2.400

Chiar daca documentul credit note este emis ulterior facturii de achizitie intracomunitara de bunuri, este recomandabil ca la momentul compensarii datoriilor sa  utilizati cursul valutar in vigoare la data operatiunii de baza, respectiv la data achizitiei intracomunitare.

Trebuie sa aveti in vedere faptul ca operatiunea care are la baza documentul "credit note "nu impune ajustarea bazei de impozitare a TVA pentru achizitia intracomunitara efectuata, astfel incat valoarea acestui document sa fie raportata prin decontul de TVA cod 300 si declaratia recapitulativa cod 390. In fapt, furnizorul nu ajusteaza baza de impozitare a livrarii intracomunitare efectuate, ci accepta compensarea valorica dintre o livrare de bun efectuata catre un partener din Romania si o achizitie de serviciu prestata de catre un partener din Romania.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Decontul de TVA. Facturare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]