keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Solutii pierderi: Tratamentul contabil si fiscal al stocurilor degradate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: cheltuieli stocuri degradate, cheltuieli nedeductibile, degradarea stocurilor, operatori economici

Va prezentam solutiile in conformitate cu legea pentru societatile care sunt nevoite sa gestioneze cheltuielile cu stocurile degradate in ce priveste deductibilitatea acestor costuri.


In aceste cazuri, potrivit art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal, cheltuielile cu stocurile degradate si neimputabile sunt cheltuieli nedeductibile la determinarea impozitului pe profit. Astfel, exista obligatia de a retrage de la vanzare aceasta carne deg radata, care nu mai corespunde  reglementarilor privind comercializarea, ocazie cu care se diminueaza si stocul de marfa.

Din punct de vedere contabil, aceasta situatie se poate face in urma unui inventar, iar rezultatele inventarierii prin care se const ata cantitatea fizica si valoarea stocului de marfa intr-un proces verbal semnat de comisia de inventarierie, constituie document privind scaderea din gestiune a stocului.

Din punctul de vedere al TVA, consideram ca sunt aplicabile prevederile de la art. 128 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, ce stabileste ca nu constituie o livrare ( si implicit nu se colecteaza TVA), bunurile de natura stocurilor degradate calitativ ce nu mai pot fi valorificate, in conditia stabilita de norma metodologica.

Normele metodologice stabilesc indeplinirea simultana a urmatoarelor 3 conditii:

a) degradarea nu este imputabila;
b) degradarea se datoreaza unor cauze obiective, dovedite prin documente;
c) se face dovada ca bunurile au fost distruse.

Astfel, la scaderea din gestiune a stocului nu se impune colectarea TVA. Desigur, analiza nu trebuie sa se o preasca aici, ci trebuie sa fie inteles ce se intampla cu TVA dedusa la achizitia stocului. Legiuitorul a prevazut expres la art. 145 alin. (3) din Codul fiscal ca nu se impune ajus tarea TVA pentru stocurile degradate, neimputabile ce respecta conditiile de mai sus.

Din punctul de vedere al conditiilor sanitar veterinare, a l conditiilor pentru protectia consumatorului, fara a fi specialisti in domeniu, cunoastem:

a) returul de marfa la furnizor pentru bunurile cu origine animala este interzis;
b) distrugerea, degradarea, declasarea si reciclarea acestor marfuri de origine animala se poate face numai de catre operatori economici autorizati in domeniu.

Astfel, se impun urmatoarele masuri:

- marfurile expirate se vor retrage de la vanzare intr-un spatiu special amenajat, distinct de celelalte marfuri ale societatii;
- pentru reciclare, se va apela la un operator economic autorizat, ocazie cu care acesta preia stocul de carne stricata si va elibereaza si documente justificative de distrugere.

Acestea pot consitui fundamentul pentru scutirea de TVA. In ceea ce priveste vanzarea cu o reducere de 50%, adica sub costul de achizitie sau productie, este valabila incadrarea la una din exceptiile stabilite de OUG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor pe piata, cu respectarea procedurii stabilite de actul normativ si de norma metodologica de aplicare. Un raspuns privind procedura poate fi elaborat pe situatii concrete, analizand la care dintr e aceste exceptii se incadreaza cazul.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016