Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea aduce la cunostinta persoanelor interesate ca a fost aprobata Procedura privind stabilirea criteriilor de risc care stau la baza analizei, aplicarea sigiliilor inteligente si monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Sigiliu, si urmatoarele formulare:
a) Fisa de monitorizare a transportului( exemplarul 1 este destinat initiatorului monitorizarii transportului iar exemplarul 2 se prezinta in cazul controalelor in trafic executate de echipele de control din teren;
b) Proces-verbal de sigilare/desigilare;
c) Angajamentul de plata.
Procedura se aplica persoanelor juridice/fizice romane sau straine care efectueaza operatiuni vamale ori de miscare a produselor de natura celor mentionate la art. 4 alin. (1) din Ordinul comun AVR/ANAF nr. 5/5/2024 , precum si transportatorilor rutieri de marfa romani sau straini.
Urmatoarele informatii sunt introduse in aplicatia informatica si sunt asociate cu e-Sigiliul aplicat: numarul de inmatriculare al mijlocului de transport, felul bunurilor – incadrare tarifara, cantitate, valoare, destinatie, ruta, operatori economici implicati, date de identificare ale soferului.
Autoritatile competente in aplicarea/scoaterea e-Sigiliului, precum si in initierea/inchiderea operatiunii de monitorizare a deplasarii unor bunuri cu risc pe cale rutiera, aflate sub supravegherea autoritatii vamale/fiscale, sunt:
a) Autoritatea Vamala Romana, prin reprezentantii imputerniciti din cadrul birourilor vamale (frontiera/interior), echipele mobile din cadrul Autoritatii Vamale Romane/directiilor regionale vamale si al Serviciului de combatere a traficului ilicit cu produse din tutun din cadrul Autoritatii Vamale Romane;
b) Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin persoanele imputernicite din cadrul Directiei generale antifrauda fiscala.
Sistemul national RO e-Sigiliu va fi utilizat in baza analizei de risc pentru monitorizarea deplasarii bunurilor cu risc vamal/fiscal aflate sub supravegherea autoritatii vamale/fiscale:
a) plasate in regim de tranzit intre doua birouri vamale de frontiera care prezinta un risc vamal/fiscal ridicat in ceea ce priveste descarcarea frauduloasa;
b) plasate in regim vamal de tranzit intre un birou vamal de frontiera si un birou vamal din interiorul tarii si care prezinta un risc vamal/fiscal ridicat in ceea ce priveste descarcarea frauduloasa;
c) declarate pentru export, care prezinta risc vamal/fiscal ridicat sau care fac obiectul unor masuri speciale la export;
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
d) privind miscarea in interiorul tarii a produselor supuse la plata accizei armonizate si nearmonizate, astfel: produsele aflate in regim suspensiv, produsele eliberate pentru consum pana la primul beneficiar, precum si produsele la care plata accizei este exceptata sau cu scutire directa;
e) aflate in tranzit intracomunitar, care prezinta risc de descarcare/comercializare pe teritoriul national;
f) bunuri de natura intracomunitara destinate unui contribuabil din Romania care prezinta risc fiscal;
g) bunuri avand ca destinatie o livrare intracomunitara care prezinta riscul de a nu parasi teritoriul national.
Montarea e-Sigiliului se va efectua numai in prezenta conducatorului mijlocului de transport monitorizat. In cazul in care marfurile sunt supuse unui regim vamal, la montarea acestuia poate asista si comisionarul in vama sau principalul obligat orideclarantul in nume propriu, dupa caz.
Fisa de monitorizare si procesul-verbal de sigilare/desigilare vor fi semnate de catre conducatorul mijlocului de transport.
E-Sigiliile aplicate pe mijlocele de transport monitorizate sunt preluate de autoritatile competente care inchid procedura in vederea reutilizarii.
Pentru asigurarea continuitatii si functionalitatii procesului de monitorizare la nivel central, Autoritatea Vamala Romana si Directia generala de antifrauda fiscala asigura, fiecare, servicii de dispecerat care vor functiona in regim de permanenta, 24/7.
Fiecare autoritate competenta va avea dispecerat cu aceeasi interfata a aplicatiei informatice.
Serviciul de dispecerat monitorizeaza toate transporturile supuse Sistemului national RO eSigiliu si va comunica autoritatilor competente alertele destinate interventiei echipelor de control in cazul evenimentelor.
In scopul interventiei operative ca urmare a producerii unui eveniment, fiecare autoritate competenta planifica echipe de control pentru interventie pe timp de zi si de noapte, in baza informatiilor transmise de catre dispecerate, astfel incat interventia sa poata fi efectuata in cel mai scurt timp.
Neindeplinirea de catre conducatorul auto a obligatiei de a asigura integritatea e-Sigiliului se sanctioneaza conform art. LVII alin. (7) din Legea nr. 296/2023, cu modificarile si completarile ulterioare. (Neindeplinirea de catre conducatorul auto a obligatiei asigurarii integritatii sigiliilor inteligente constituie contraventie, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat sa fie considerata, potrivit legii penale, infractiune, si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 la 50.000 lei.)
Baza legala:
Ordinul comun AVR/ANAF nr. 5/5/2024 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea criteriilor de risc care stau la baza analizei, aplicarea sigiliilor inteligente si monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri – RO e-Sigiliu, precum si a unor formulare – publicat in Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr. 10/05.01.2024.
Sursa: ANAF
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Controale mai aprige in vama din 2024! Birourile vor fi dotate cu 26 noi sisteme de scanare, pentru monitorizarea marfurilor care intra in taraDigitalizare ANAF. Ce programe vor fi implementate de institutie in 2024Sistemul e-TVA: Principalele 5 provocari pentru contabiliImplementare sistem E-SIGILIU. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Controale vamale in 2024. Cum vor fi verificate activitatile ilicite in vamaUltimele articole
ANAF: Precizari referitoare la Decontul precompletat RO e-TVASistemul E-SIGILIU. Soferii pot fi amendati cu pana la 50.000 lei daca nu au sigiliu pe mijlocul de transportAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"