Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Digitalizare ANAF. Ce programe vor fi implementate de institutie in 2024

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 04 Mar. 2024
Digitalizare ANAF. Ce programe vor fi implementate de institutie in 2024
Tags: digitalizare anaf, masuri digitalizare, e-sigiliu

Digitalizarea serviciilor publice reprezinta o prioritate, iar ANAF depune eforturi considerabile in vederea implementarii in paralel a mai multor programe informatice, anunta insitutia printr-un comunicat de presa.

In aceasta arhitectura, Sistemul RO e-Transport isi propune sa revolutioneze abordarea transporturilor rutiere de bunuri din perspectiva combaterii evaziunii fiscale, pentru aceasta operationalizandu-se modulele de analiza complexa de risc, pe fondul acumularii de informatii in baza de date specifica. Subliniem faptul ca, de la punerea in functiune a RO e-Transport, analizele de risc efectuate au evoluat din perspectiva gradului de complexitate proportional cu volumul de date inregistrat. 

Impreuna cu AVR, ANAF dezvolta programul e-Sigiliu, ca parte integranta din RO e-Transport, care va permite monitorizarea in timp real a mijloacelor de transport marfa suspecte a fi implicate in mecanisme complexe de evaziune fiscala. 

Un alt demers menit sa dezvolte capabilitatile RO e-Transport il reprezinta initierea unei achizitii publice de camere de luat vederi de tip LPR ce vor fi montate in punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, acolo unde nu exista acoperire cu camerele de luat vederi ale CNAIR, ca parte a extinderii sistemului RO e-Transport. 

In cadrul programului de digitalizare al ANAF, sunt intreprinse masuri de optimizare a fluxurilor informationale interne, in acest proces fiind implicat si mediul de afaceri care a fost consultat in mod constant. 

In urma consultarilor, au rezultat inclusiv modificari legislative in sensul armonizarii obiectivelor urmarite de ANAF cu realitatea din teren descrisa de partenerii de dialog. 

Pentru eficientizarea activitatii, ANAF-DGAF a inceput un program complex de reorganizare prin reasezarea inspectorilor din departamentele de verificari ale achizitiilor intracomunitare in structuri RO e-Transport (concepute a derula activitati cu o flexibilitate si dinamica deosebite) ca masuri de implementare imediata a strategiei de combatere a evaziunii fiscale cu TVA intracomunitara. 

Institutia subliniaza faptul ca eficienta masurilor de mai sus a fost testata prin actiunile derulate in anul 2023 si inceputul anului 2024, pe specific RO e-Transport. 

In cifre, cele de mai sus se traduc astfel: 

a) 2.095 de contribuabili verificati 

b) sanctiuni contraventionale aplicate in valoare totala de 119.151.424 de lei (dintre care, 98,46%, respectiv 114.931.733 de lei pentru nerespectarea legislatiei RO e-Transport - OUG nr .41/2022) 

c) implicatii fiscale estimate in valoare de 67.353.726 de lei 

In ceea ce priveste numarul de inregistrari din RO e-Transport, 19.195.733, o pondere covarsitoare o reprezinta transporturile efectuate pe teritoriul national, 18.508.815, adica 96%. 

Restul inregistrarilor sunt reprezentate in special de Achizitii Intracomunitare (AIC) - 353.513, Livrari Intracomunitare (LIC) - 134.745, Importuri (IMP) - 56.192 si Exporturi (EXP) - 30.022. 



Sursa: ANAF

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Digitalizare ANAF. Ce programe vor fi implementate de institutie in 2024":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016