keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Inchiriere utilaje. Cum facem ajustarea de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: tva, inchiriere utilaje, taxare inversa, ajustare tva, codul fiscal

Vom analiza, prin randurile urmatoare, cazul unei societati din Romania, platitoare de TVA, care a achizitionat doua utilaje de la o firma din spatiul UE, platitoare de TVA. La achizitie, in ce priveste TVA-ul, s-a facut inregistrarea taxarii inverse. Cele doua utilaje sunt destinate inchirierii lor catre diverse societati din Romania care executa lucrari de constructii.



Din cauza caracterului sezonier al activitatii acestora, inchirierea este si ea sezoniera. De exemplu, in perioada octombrie 2013-martie 2014 se preconizeaza ca nu  vor fi obtinute venituri din inchirerea acestor utilaje. Vom vedea daca in aceasta situatie trebuie sa se procedeze la ajustarea TVA aferenta achizitiei acestor utilaje.

Pentru elaborarea raspunsului la intrebarea dvs. vom porni de la prezumtia ca utilajele inchiriate sunt bunuri de capital in acceptiunea art. 149 din Codul fiscal, respectiv sunt active corporale fixe amortizabile care au durata normala de utilizare stabilita pentru amortizarea fiscala mai mare sau egala cu 5 ani.

Taxa deductibila aferenta bunurilor de capital, altele decat bunurile imobile, se ajusteaza pe o perioada de  5 ani, in situatia in care bunul de capital  nu este folosit pentru activitati economice, potrivit art. 149 alin. (4) din Codul fiscal. Perioada de ajustare incepe de la data de 01 ianuarie a anului in care bunurile au fost achizitionate.

Pentru situatia prezentata in intrebarea dvs. ajustarea de TVA se impune a fi efectuata astfel:
-se stabileste care este perioada de ajustare pentru fiecare utilaj destinat inchirierii, in momentul  in care nu se vor mai realiza venituri in perioada urmatoare,conform art. 149 alin. (3) din Codul fiscal;

-ajustarea deducerii se face in perioada fiscala in care a intervenit evenimentul care o genereaza, adica in luna octombrie pentru societatea dvs., si se realizeaza pentru toata taxa aferenta perioadei ramase din cadrul celor 5 ani, incluzand anul in care apare modificarea destinatiei de utilizare;

-valoarea ajustarii de efectuat va reprezenta o cincime din totalul taxei deduse la achizitia utilajului, inmultita cu numarul de ani ramasi din perioada de ajustare; astfel,pentru utilajele achizitionate in anul 2013, valoarea ajustarii va fi valoarea integrala a taxei deduse prin mecanismul taxarii inverse;

-daca suma care ar rezulta din calculul mai sus amintit, efectuat pentru fiecare utilaj in parte, este mai mica de 1.000 de lei, nu se efectueaza ajustarea taxei deductibile, potrivit pct.54  alin. (16) din HG 44/2004;

-taxa de ajustat in favoarea statului, rezultata in urma analizei prezentate, se inregistreaza in contabilitate si se declara in decontul de TVA al lunii octombrie, la randul de regularizari.

In luna aprilie a anului urmator, cand urmeaza a fi reluata activitatea si utilajul va fi utilizat in scopuri economice veti proceda la ajustarea taxei in favoarea societatii dvs., pentru perioada ramasa.

Sursa: PortalContabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016