Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cine plateste TVA in cazul importului de servicii de consultanta?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Iul. 2009
Tags: tva, import, servicii de consultanta

Problema fiscalaSunteti beneficiarii unor servicii de consultanta oferite de catre entitati cu sediul in afara Romaniei. Care este tratamentul fiscal al acestor operatiuni? Unde este considerat locul ...

Problema fiscala
Sunteti beneficiarii unor servicii de consultanta oferite de catre entitati cu sediul in afara Romaniei. Care este tratamentul fiscal al acestor operatiuni? Unde este considerat locul prestarii serviciului? Ce obligatii declarative aveti? Cine are obligatia platii taxei pe valoarea adaugata?

1. Care este locul prestarii serviciului?

Regula
Locul prestarii de servicii este considerat a fi locul unde prestatorul este stabilit sau are un sediu fix de la care serviciile sunt efectuate.

Exceptie
Prin derogare de la aceasta regula, locul prestarii este considerat a fi l oculunde clientul caruia ii sunt prestate serviciile este stabilit sau are un sediu fix, cu conditia ca respectivul client sa fie stabilit sau sa aiba un sediu fix in afara Comunitatii ori sa fie o persoana impozabila actionand ca atare, stabilita sau care are un sediu fix in Comunitate, dar nu in acelasi stat cu prestatorul, in cazul serviciilor consultantilor, inginerilor, juristilor si avocatilor, contabililor si expertilor contabili, ale birourilor de studii si alte servicii similare.

Asadar, locul prestarii serviciilor de consultanta este considerat a fi locul unde clientul este stabilit, in speta in Romania.

2. Care sunt obligatiile declarative?

Persoanele inregistrate in scopuri de TVA

Persoanele inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pentru fiecare perioada fiscala, un decont de taxa, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se incheie perioada fiscala respectiva.

Persoanele neinregistrate in scopuri de TVA

Persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA trebuie sa depuna la organele fiscale competente un decont special de taxa pentru operatiunile pentru care sunt obligate la plata taxei.

Decontul special de taxa trebuie depus numai pentru perioadele in care ia nastere exigibilitatea taxei. Acesta trebuie depus pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea operatiunii.

3. Cine are obligatia platii taxei?

Persoana obligata la plata taxei este persoana impozabila care actioneaza ca atare si care beneficiaza de serviciile de consultanta, daca aceste servicii sunt prestate de o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania, chiar daca este inregistrata in scopuri de TVA in Romania.

4. Cum se efectueaza plata taxei

Regula
Orice persoana trebuie sa achite taxa de plata organelor fiscale pana la data la care are obligatia depunerii decontului de TVA sau a decontului special.

Exceptie
Prin derogare de la aceasta regula, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA va evidentia in decontul de TVA, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, taxa afere nta serviciilorde consultanta achizitionate in beneficiul sau, pentru care respectiva persoana este obligata la plata taxei.

Concluzie
In cazul in care suntem benefi ciari ai unor servicii de consultanta oferite de prestatori externi avem urmatoarele obligatii:

1. In cazul in care societatea noastra este inregistrata in scopuri de TVA:

  • locul prestarii serviciului se considera a fi in Romania;
  • avem obligatia de a inregistra in decontul de TVA operatiunea respectiva;
  • suntem obligati la plata taxei;
  • plata taxei se va concretiza prin evidentierea in decontul de TVA, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, a taxei aferente serviciilor de consultanta achizitionate.

2. In cazul in care societatea noastra nu este inregistrata in scopuri de TVA:

  • locul prestarii serviciului se considera a fi in Romania;
  • avem obligatia de a inregistra in decontul special de taxa operatiunea respectiva pana la data de 25 inclusiv a lunii urma toare celei in care ia nastere exigibilitatea operatiunii;
  • suntem obligati la plata taxei;
  • plata taxei se va concretiza prin achitarea efectiva a taxei de plata la organele fiscale pana la data la care avem obligatia depunerii decontului special.

Acte normative aplicabile:
Art. 133 alin. (1) si (2) lit. g) pct. 5, art. 150 alin. (1) lit. b), art. 1562 alin. (1), art. 156 3 alin. (2) si (5), art. 157 alin. (1) si (2) din Codul fiscal

Acest articol este preluat din newsletterul Taxe si Impozite Actual nr. 32, iulie 2009.  Avand peste 4.300 de abonati newsletterul se adreseaza acelora care vor sa munceasca usor, fara stres. Rezultat al muncii unor profesionisti in fiscalitate ce cunosc in esenta toate posibilitatile de optimizare si minimizare a taxelor si impozitelor, Taxe si Impozite Actual va ofera solutii perfect legale ce avantajeaza vizibil bugetul dvs.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infoTVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 24 iulie 2009

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cine plateste TVA in cazul importului de servicii de consultanta?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016