Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Un studiu recent efectuat de UHY (reteaua internationala de contabilitate si consultanta) arata ca tara noastra se afla in topul statelor cu cele mai reduse fiscalitati pentru contribuabilii cu ...
Un studiu recent efectuat de UHY (reteaua internationala de contabilitate si consultanta) arata ca tara noastra se afla in topul statelor cu cele mai reduse fiscalitati pentru contribuabilii cu venituri mari.Mai concret, Romania se situeaza in acest top pe pozitia 17 dintr-un total de 20 de tari clasificate in functie de ponderea impozitelor si a asigurarilor sociale din salariile cetatenilor. In urma raportului efectuat, s-a constatat ca tara noastra aplica impozite mari celor cu venituri mici si invers. In mod firesc, impozitele reduse aplicate in cazul celor care au venituri mici ajuta la stimularea activitatii si contribuie la reducerea somajului.
Studiul UHY a considerat ca fiind angajati cu venituri mari cei care castiga 200.000 USD pe an, in vreme ce angajatii cu venituri reduse au fost incadrati la veniturile de doar 25.000 USD pe an. Aceste calcule s-au bazat pe segmentul de populatie reprezentat de contribuabiliii necasatoriti si fara copii.
In topul acestor tari, doar Egipt, Rusia si Dubai aplica un impozit mai mic celor cu venituri mari decat Romania. Dubai reuseste chiar sa depaseasca aceste pozitii prin faptul ca nu impoziteaza deloc veniturile.
Chiar daca la nivel local, Romania aplica un impozit relativ redus celor cu venituri mari, reuseste totusi sa se situeze in topul tarilor cu cel mai mare impozit aplicat celor cu venituri reduse. Astfel, un cetatean roman care are venituri obtinute in tara de 25.000 USD pe an va plati cu 6.402 USD mai mult pentru impozitele si asigurarile sociale anuale decat o persoana cu acelasi venit din Irlanda.
Camelia Dobre, membru UHY, considera ca aceasta fiscalitate relativ redusa care se aplica in Romania celor care au venituri foarte mari a determinat cresterea competivitatii economice si atragerea investitorilor importanti de pe piata, amintind ca acestia din urma tin intotdeauna cont de sistemul de impozitare atunci cand aleg sa deschida o noua afacere.
Acelasi studiu arata ca, in cazul celor cu venituri mari (aproximativ 200.000 USD/an), diferenta dintre suma aferenta impozitului in tara cu fiscalitatea cea mai ridicata (Italia) si tara cu fiscalitatea cea mai redusa (Rusia) este de 65.811 USD, insemnand ca o persoana care castiga 200.000 USD pe an in Italia va trebui sa plateasca de trei ori mai mult pentru impozit si asigurari sociale decat persoana din Rusia care obtine acelasi venit.

Examen Consultant Fiscal 2025

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Referitor la cei cu venituri mici, studiul arata ca diferenta dintre suma aferenta impozitului in tara cu fiscalitatea cea mai ridicata (Romania) si tara in care se inregistreaza fiscalitatea cea mai redusa (Irlanda) este de 6.402 USD. Acest fapt face ca persoana care obtine 25.000 USD anual in Romania va fi nevoita sa plateasca de pana la sapte ori mai mult pentru impozit si asigurari sociale decat persoana cu acelasi venit din Irlanda.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Incetarea tuturor contractelor de munca. Declaratia de mentiuniNou in Monitor! Prin Legea 43/2023 vor fi anulate anumite obligatii fiscaleFiscul modifica aria creantelor pentru a recupera mai multe sumeCele 62 de modificari noi in Codul fiscal 2016De la 1 ianuarie 2015, nivelul accizelor va fi exprimat in lei. OUG aprobatUltimele articole
Majorare TVA din 2025: Cota unica ajunge la 21%, cea redusa la 11% si se aplica limitatDepunere declaratii. Luni, 30 iunie 2025, termen limita pentru D394Termen limita e-Factura: Cum sa eviti amenzile de pana la 10.000 leiGhid ANAF pentru veniturile din arenda. Ce trebuie sa stii in 2025Microintreprindere. Cand trece la impozit pe profit daca NU a depus bilantul la timp in 2025Articole similare
In atentia contribuabililor: Precizari privind asistenta prin emailCesiune parti sociale. Ce tratament fiscal se aplica?Ce se completeaza in rubrica Deductibila datorata anterior din Declaratia 100Cum e conditionata factura in cazul transportului de marfa?Livrarea de bunuri. Operatiuni in sfera de aplicare a TVAUltimele articole
Taxe PFA 2025: Cat platesti pentru PFA cu venituri din drepturi de autorCum se calculeaza taxa pe stalp. EXEMPLU practic privind regiile autonomeSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorRentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si IMPOZITE implineste 30 de ani!Calcul IMPOZITE. Ce noutati au aparut in cazul impozitului pe constructiiArticole similare
Firmele mici si mijlocii joaca un rol important pentru rezolvarea unor probleme actualeNoi masuri pentru sprijinirea persoanelor care beneficiaza de ajutor social. Va fi obligatorie prezentarea la ANOFMGuvernul propune cota unica de 12% si reducerea contributiei pe salariu la 41%. Este posibil un buget construit cu aceste date?Ce isi propune noul Program de Guvernare 2016-2020 al Mediului de Afaceri?Proiectul POSDRU lanseaza Scoala pentru femeiUltimele articole
Ce recomandari face Comisia Europeana pentru ameliorarea situatiei economice si sociale?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"