Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ajustare TVA pentru bunurile degradate predate catre unitati de colectare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Aug. 2019 Exclusiv
Tags: bunuri degradate, ajustare tva, colectare deseuri, proces-verbal

In studiul de caz propus astazi, specialistul nostru - Irina Dumitrescu - va raspunde intrebarilor formulate in urmatoarea situatie "O societate comerciala cu obiect de activitate vanzare de electrocasnice second hand a strans in decursul functionarii sale un stoc de marfa degradata calitativ, defecta. Societatea a predat aceste marfuri catre o unitate specializata in colectarea deseurilor cu proces-verbal si aviz de expeditie".

Specialistul nostru ne va spune daca se impune ajustare la TVA in aceasta situatie.
 

Raspunsul specialistului


Avand in vedere ca este vorba de stocuri, nu de bunuri de capital pentru aceste bunuri degradate scoase din evidenta, sunt aplicabile prevederile art. 304 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal si normelor date in aplicarea acestuia:
 
Codul fiscal
 
Art. 304 alin. (2) Nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei in cazul:

a) bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de persoana impozabila. In cazul bunurilor furate, persoana impozabila demonstreaza furtul bunurilor pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare;
 
Norme metodologice:
 
(10) In sensul art. 304 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei deductibile in cazul bunurilor de natura celor prevazute la alin. (1) distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, in situatii cum ar fi, de exemplu, urmatoarele, dar fara a se limita la acestea:
(…)
 
d) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ ce nu mai pot fi valorificate si pentru care se face dovada distrugerii;
 
Asadar, societatea nu are obligatia de a ajusta taxa dedusa la achizitia acestor marfuri degradate pentru care se face dovada distrugerii prin predarea catre centrul de colectare a deseurilor (cu procesul verbal si avizul de expeditie).

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ajustare TVA pentru bunurile degradate predate catre unitati de colectare":
Rating:

Nota: 4.7 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016