Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Reziliere contract de vanzare si refuz marfa. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: reziliere contract, declaratia 390, marfuri distruse, provizioane, drept de proprietate, livrare de bunuri, d390

Studiul de caz urmator are in prim-plan situatia in care un SRL platitor de impozit pe profit si TVA se confrunta cu refuzul unui client UE de a-si onora contractul de cumparare marfuri/produse, acceptand sa plateasca insa marfa.


Bunurile sunt distruse in Romania de catre o firma specializata.  In situatia data, vom raspunde urmatoarelor intrebari:

- Cheltuiala cu distrugerea marfurilor este deductibila fiscal?
- SRL-ul roman va ajusta TVA-ul aferent marfurilor distruse, nelivrate la client UE?
- Se factureaza clientul extern UE cu TVA?
- Care sunt inregistrari contabile si cum se declara in 300 si D 390?


In situatia in care transferul dreptului de proprietate nu se efectueaza societatea nu efectueaza o livrare de bunuri si nu are obligatia de a emite o factura si de a raporta operatiunea ca o livrare intracomunitara in decontul de TVA si declaratia 390.
 
Daca marfurile nu sunt asigurate cheltuielile inregistrate la scoaterea din gestiune a marfurilor distruse nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil in conformitate cu prevederile art. 21 alin. (4) lit.c) din Codul fiscal.

In situatia in care societatea din UE achita contravaloarea costului (costul de achizitie al marfurilor) drept despagubire pentru neindeplinirea obligatiilor venitul din despagubire nu este impozabil in conformitate cu prevederile art. 20 lit. c) din Codul fiscal. Potrivit acestuia, nu sunt impozabile: „veniturile din anularea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din recuperarea cheltuielilor nedeductibile, veniturile din restituirea ori anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere pentru care nu s-a acordat deducere, precum si veniturile reprezentand anularea rezervei inregistrate ca urmare a participarii in natura la capitalul altor persoane juridice;”
 
Pentru bunurile distruse se efectueaza ajustarea taxei deductibile in conformitate cu prevederile art. 148 din Codul fiscal. Taxa se considera dedusa si in situatia in care la achizitie se efectueaza taxare inversa. Conform alin. (2) al acestui articol si normelor metodologice date in aplicarea acestuia, nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei pentru bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, caz in care nu se fac ajustari ale taxei deductibile daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:

1. degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse in aceasta categorie si produsele accizabile pentru care autoritatea competenta a emis decizie de aprobare a distrugerii;
2. se face dovada ca bunurile au fost distruse;

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu, economist

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Reziliere contract de vanzare si refuz marfa. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Vanzare MARFURI DISTRUSE. Implicatii fiscale
Mai multe articole despre marfuri distruse
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016