Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ajustare TVA la investitie intr-un spatiu inchiriat. Ce procedura urmam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Apr. 2015 Exclusiv
Tags: ajustare tva, investitie, spatiu inchiriat, decont, tva, persoane impozabile, taxa ajustare

In analiza noastra de azi, facem referire la o societat care a inchiriat un spatiu in luna iunie 2012 unde a a efectuat investitii in valoare de 149807,04 lei, TVA dedus = 35953,69 LEI. In data de 23.06.2014 s-a intocmit proces-verbal de terminarea lucrarilor. In data de 03.04.2015 se reziliaza contractul de inchiriere fara ca modernizarea sa fie facturata proprietarului.


Prin urmare, va trebui ajustat TVA-ul. Perioada de ajustare este de 5 ani deoarece valoarea modernizarii este mai mica de 20% din valoarea imobilului, lucru demonstrat de raportul de evaluare intocmit o persoana autorizata. S-a procedat astfel:

- perioada de ajustare iunie 2014 - mai 2019+
- pentru perioada iunie 2014- aprilie 2015 nu se efectueaza ajustare (7+4 = 11 luni)
35953,6960 = 599.22 lei
60 -11 = 49 luni
599,22 * 49 = 29361,78 lei - suma care apare in decont TVA

Vom stabili daca este corect calculul si daca, in conditiile in care data de reziliere contract este 03.04.2015, pentru luna aprilie 2015 se calculeaza amortizare. De asemenea, vom vedea daca pentru luna aprilie 2015 se efectueaza ajustare TVA.(Dat fiind ca valoarea investitiei este mai mica decat 25% din valoarea imobilului, deci nu poate fi considerata modernizare, ati fi putut sa inregistrati direct cheltuieli cu reparatii si nu mai era cazul sa ajustati TVA.)

Daca totusi ati recunoscut investitia ca pe o imobilizare, veti ajusta TVA  luand in calcul o perioada de ajustare de 5 ani (asa cum corect ati remarcat) conform art. 149,  din Codul fiscal, alin. (2), litera a).

Dar conform art. 149, alin. (3):
"(3) Perioada de ajustare incepe:

a) de la data de 1 ianuarie a anului in care bunurile au fost achizitionate sau fabricate, pentru bunurile de capital mentionate la alin. (2) lit. a), daca acestea au fost achizitionate sau fabricate dupa data aderarii;"


Deci perioada de 5 ani se considera 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2018.
 
Conform Normelor metodologice de aplicare a art. 149 :

"(5) In situatia in care in cursul perioadei de ajustare expira contractul de inchiriere, leasing, concesionare sau orice alt tip de contract prin care bunul imobil ori o parte a acestuia a fost pus/pusa la dispozitia altei persoane si bunul de capital este restituit proprietarului sau persoanei care a pus bunul la dispozitie, se considera ca bunul de capital constand in modernizarile/transformarile efectuate conform alin. (2) isi inceteaza existenta in cadrul activitatii economice a persoanei impozabile care a utilizat bunul respectiv, conform art. 149 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal.

Ajustarea deducerii aferente operatiunilor de transformare sau modernizare se realizeaza pentru toata taxa aferenta perioadei ramase din perioada de ajustare, incluzand anul in care bunul este restituit proprietarului, in conformitate cu prevederile art. 149 alin. (5) lit. c) din Codul fiscal. Daca lucrarile de modernizare/transformare sunt transferate cu titlu oneros proprietarului sau persoanei care a pus bunul la dispozitie, se aplica prevederile art. 149 alin. (4) lit. d) pct. 1, respectiv nu se mai efectueaza ajustarea taxei."
 
Bunul este restituit in 2014, deci practic veti ajusta patru cincimi din Tva dedusa:

35953,69 lei / 5 ani = 7190.738 lei/an
7190.738 lei/an x 4 ani = 28762.95

Suma de 28762.95 va aparea la randul 31 din Decontul de TVA.
 
Amortizarea se va calcula din luna urmatoare receptiei lucrarilor pana in ultima zi de detinere a imobilizarii.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov, expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Ajustare TVA la investitie intr-un spatiu inchiriat. Ce procedura urmam?":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016