Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Schimbare utilizare autoturism. Cum facem ajustarea de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Aug. 2014 Exclusiv
Tags: ajustare tva, persoana impozabila, ajustare, taxa, reguli, livrare, lipsa de gestiune

Analiza urmatoare are la baza o societate care a achizitionat la 18.02.2011 un autoturism BMW X6 din Germania, in valoare de 215.096 lei, fiind inregistrat in contabilitate astfel: 2133-404;4426-4427 48358.24. Autoturismul a fost utilizat de agentul de vanzari si toate cheltuielile s-au introdus ca deductibile 100%, amortizarea in valoare de 4519 lei luna inregistrandu-se deductibila, cu exceptia perioadei 01.02.2013-31.05.2013, cand s-a considerat doar 1.500 lei valoare deductibila, amortizarea fiind liniara stabilita pentru 4 ani. Stabilim care sunt inregistrarile contabile ce trebuie facute, daca de la 01.07.2014 autoturismul va fi incadrat la deductibilitate de 50%, si cum se va calcula si inregistra ajustarea de TVA, tinand cont ca mai sunt 8 luni de amortizare, iar valoarea ramasa de amortizat este 36.155 lei.


Intrucat durata normala de utilizare stabilita pentru amortizarea fiscala este mai mica de 5 ani ajustarea taxei deduse la achizitie se efectueaza conform art. 148 din Codul fiscal. Ajustarea se efectueaza chiar daca la achizitie s-a aplicat taxare inversa, taxa considerandu-se dedusa.

Conform art. 148 alin. (1) din Codul fiscal, in conditiile in care regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine nu se aplica, deducerea initiala se ajusteaza in urmatoarele cazuri:
   a) deducerea este mai mare sau mai mica decat cea pe care persoana impozabila avea dreptul sa o opereze;
(....)
   c) persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate in cazul unor evenimente precum modificari legislative, modificari ale obiectului de activitate, alocarea de bunuri/servicii pentru operatiuni care dau drept de deducere si, ulterior, alocarea acestora pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere, bunuri lipsa din gestiune.
 

Normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabilesc ca, in baza art. 148 alin. (1) lit. a) si c) din Codul fiscal, persoana impozabila trebuie sa ajusteze, la data modificarii intervenite, taxa deductibila aferenta bunurilor de natura stocurilor, serviciilor neutilizate, activelor corporale fixe in curs de executie, activelor corporale fixe, altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul fiscal, in situatia in care persoana impozabila pierde dreptul de deducere a taxei. Ajustarea reprezinta in aceasta situatie anularea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata deduse initial si se evidentiaza in decontul de taxa aferent perioadei fiscale in care a intervenit evenimentul care a generat ajustarea. Persoana impozabila realizeaza aceste ajustari ca urmare a unor situatii cum ar fi:

a) modificari legislative;
b) modificari ale obiectului de activitate;
c) alocarea de bunuri/servicii pentru operatiuni care dau drept de deducere si ulterior alocarea acestora pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere. Se includ in aceasta categorie si vehiculele pentru care nu a fost limitat dreptul de deducere conform art. 1451, in situatia in care are loc o modificare de destinatie, respectiv sunt utilizate pentru activitati care impun limitarea dreptului de deducere la 50%, conform art. 1451 din Codul fiscal;

d) bunuri lipsa in gestiune din alte cauze decat cele prevazute la art. 148 alin. (2) din Codul fiscal. In cazul bunurilor lipsa din gestiune care sunt imputate, sumele imputate nu sunt considerate contravaloarea unor operatiuni in sfera de aplicare a TVA, indiferent daca pentru acestea este sau nu obligatorie ajustarea taxei.

In cazul activelor corporale fixe, care nu sunt amortizate integral, altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul fiscal, ajustarea taxei conform art. 148 din Codul fiscal se face pentru valoarea ramasa neamortizata. Ajustarea se efectueaza in functie de cota de taxa in vigoare la data achizitiei activului corporal fix. In sensul acestor norme, prin valoare ramasa neamortizata se intelege valoarea de inregistrare in contabilitate diminuata cu amortizarea contabila.

Asadar, in cazul autoturismului pentru care nu a fost limitat dreptul de deducere conform art. 145 indice 1, in situatia in care acesta este utilizat pentru activitati care impun limitarea dreptului de deducere la 50%, conform art. 145 indice 1 din Codul fiscal se efectueaza ajustarea taxei deduse. Ajustarea se face pentru valoarea ramasa neamortizata. Astfel, se ajusteaza 50% din taxa pe valoare adaugata aferenta valorii ramase neamortizate. Ajustarea se inregistreaza prin formula contabila:
 
  635                 =                      4426
          "Cheltuieli cu alte impozite,              "TVA deductibila"
          taxe si varsaminte asimilate"
 

In ceea ce priveste inregistrarea cheltuielilor aferente autoturismelor a caror deductibilitate este limitata la 50%, acestea se vor inregistra in conturile corespunzatoare (611 - Cheltuieli cu intretinerea si reparatiile, 6022 - Cheltuieli privind combustibilii  s.a.). Aceste conturi se pot dezvolta pe analitice distincte, astfel: 611.1 - Cheltuieli cu intretinerea si reparatiile -deductibile, 611.2 - Cheltuieli cu intretinerea si reparatiile - nedeductibile.
 
Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea profitului impozabil se efectueaza dupa aplicarea limitarii aferente taxei pe valoarea adaugata, respectiv aceasta se aplica si asupra taxei pe valoarea adaugata pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata.
 
In ceea ce priveste amortizarea fiscala,  conform art. 24 alin. (11 indice 1) si (11 indice 2) din Codul fiscal introduse incepand cu 01.06.2013,  pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite in Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, in limita a 1.500 lei/luna. Sunt exceptate situatiile in care mijloacele de transport respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

   1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
   2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii, precum si pentru test drive si pentru demonstratii;
   3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
   4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchiriere catre alte persoane, transmiterea dreptului de folosinta, in cadrul contractelor de leasing operational sau pentru instruire de catre scolile de soferi.

 Aceste prevederi se aplica inclusiv pentru mijloacele de transport persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, achizitionate/produse anterior datei de 1 februarie 2013, pentru cheltuielile cu amortizarea stabilite in baza valorii fiscale ramase neamortizate la aceasta data.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Schimbare utilizare autoturism. Cum facem ajustarea de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016