Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Ajustarea TVA la retragerea optionala. Ce conditii trebuie sa existe?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: tva, ajustarea tva, retragerea optionala, evidenta persoanelor, regimul special de scutire

Vom analiza mai jos cazul unei societati care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire prevazut la art.152 din Codul fiscal. Societatea are in derulare un leasing financiar (un autoturism) pentru care se fac urmatoarele precizari:



-  pentru prima plata, avans si o parte din ratele de leasing, societatea a avut drept de deducere in totalitate a TVA (30.06.2012, inclusiv ), iar incepand cu data de 01.07.2012 pana la data de 31.07.2013, la ratele de leasing a existat dreptul de deducere a TVA-ului limitat, conform art. 145^1;
- acest mijloc fix nu reprezinta bun de capital conform art.149, acesta fiind amortizat fiscal pe o perioada de 4 ani.

Vom stabili astfel daca se vor face ajustari conform art. 148 numai la avans si la ratele de leasing achitate la care a fost dedus TVA si/sau numai la valoarea ramasa neamorizata care reprezinta diferenta dintre ct. 2133 si ct.2813 x 24%..

Solutia consultantului::

Ajustarea sumei TVA deduse se efectueaza doar pentru valoarea avansului achitat si pentru valoarea neamortizata a mijlocului fix, fara a se efectua si pentru ratele de leasing achitate. Ajustarea se efectueaza in baza prevederilor art. 148 "Ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital" lit. c) "persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate la momentul pierderii dreptului de deducere." si punctul 53 din normele de aplicare. Astfel, ajustarea reprezinta in fapt anularea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata deduse initial. Suma TVA rezultata din ajustare se raporteaza  in ultimul decont de taxa depus inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanei impozabile.

Pentru avansul achitat care nu s-a inchis la data anularii codului de TVA, ajustarea se efectueaza la valoarea integrala a sumei TVA aferente Pentru autoturismul preluat in leasing financiar, ajustarea sumei TVA aferenta autoturismului se efectueaza pentru valoarea ramasa de amortizat, asa cum ati precizat si dvs., la o baza de impozitare formata din diferenta dintre:

-    soldul debitor  al contului 2133: 42.500 lei;
-    soldul creditor al contului 2813: 18.400 lei.
-    baza de impozitare TVA 31.08.2013:  24.100 lei
TVA ajustata: 24.100 x 24% = 5.784 lei

La suma de 5.784 lei se adauga suma de 3.600 lei (ipotetic) aferenta avansului achitat, rezultand  o suma totala de ajustat de 9.384  lei
     
D.p.d.v. contabil, ajustarea se inregistreza prin formula:
  635                                                    = 4426                          9.384  lei
"Cheltuieli cu alte impozite,                  "TVA deductibila"
taxe si varsaminte asimilate"
   sau
  6588
" Alte cheltuieli de exploatare"

D.p.d.v. fiscal, ajustarea se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari, cu semnul minus si se  raporteaza, cu semnul minus, prin ultimul decont de TVA transmis la organul fiscal competent, completat la  randul 30  "Regularizari taxa dedusa". 

In situatia in care urmare ajustarii efectuate rezulta TVA de plata, plata sumei respective, rezultata din decontul de TVA cod 300 trebuie achitata bugetului de stat pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care s-a transmis decontul. Daca rezulta o suma de rambursat, se poate bifa caseta de solicitare a rambursarii in situatia in care suma este mai mare de 5.000 lei sau se poate formula o cerere de restituire daca suma este mai mica de 5.000 lei.

In alta ordine de idei, daca sunteti o societate care aplica sistemul TVA la incasare, va recomand sa analizati exemplu privind ajustarea de la  pct. 53 alin. (7) din normele de aplicare a art. 148.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016