Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrarea in scop de TVA in anul 2018. Cum se poate iesi ulterior din evidenta platitorilor de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 01 Ian. 2018
Tags: inregistrare in scop de tva, evidenta platitorilor de tva, an fiscal

In analiza de mai jos, o firma neplatitoare de TVA si cu codul CAEN 7111 "Activitati de arhitectura" urmeaza sa emita in luna februarie 2018 o factura in valoare de 260.000 lei. Stabilim daca societatea o sa devina platitoare de TVA incepand cu luna martie sau daca trebuie sa se inregistreze inainte, cand stie ca o sa depaseasca plafonul de TVA.Vom vedea cum se procedeaza si care sunt obligatiile firmei ca sa devina platitoare de TVA prin depasirea plafonului si daca societatea poate sa solicite anularea codul de TVA incepand cu anul 2019. De asemenea, daca, dupa sase luni de la emiterea facturii nu o sa aiba activitate, vom vedea daca se anuleaza din oficiu codul de TVA,

 
Iata raspunsul specialistului:
 
Dupa depasirea plafonului de 220.000 lei la venituri, intr-un an fiscal, societatea are obligatia sa se inregistreze in scop de TVA in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului, conform prevederilor de la art. 316 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, prevederi valabile pana la data de 31.12.2017. Data atingerii sau depasirii se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit.
 
Consiliul Uniunii Europene a aprobat o noua derogare Romaniei, astfel ca, intre 2018 si 2020, plafonul pana la care firmele vor fi scutite de obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA va fi de 300.000 de lei (88.500 euro x 3.3817), majorat de la 220.000 de lei. Pana in prezent, aceasta masura nu a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.
 
Astfel, daca plafonul de 220.000 lei sau 300.000 lei la venituri va fi depasit in februarie 2018, pana pe data de 10 Martie 2018, inclusiv, aveti obligatia sa depuneti la organul fiscal documentele privind inregistrarea in scop de TVA (formularele 010 si 098 insotite de balanta de verificare la sfarsitul lunii februarie 2018 si certificatul de la Registrul comertului, precum si alte informatii si documente solicitate de organul fiscal competent).
 
Inregistrarea in scop de TVA va fi comunicata contribuabilului de catre organul fiscal, in mod normal incepand cu data de 1 aprilie 2018, data de la care societatea va emite facturi cu TVA 19%.
 
Pentru retragerea optionala din evidenta platitorilor de TVA, conform prevederilor de la art. 310 alin. (7) din Codul fiscal:
"Art. 310 alin. (7) Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 care in cursul anului calendaristic precedent nu depaseste plafonul de scutire prevazut la alin. (1) poate solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 , in vederea aplicarii regimului special de scutire, cu conditia ca la data solicitarii sa nu fi depasit plafonul de scutire pentru anul in curs.
 
Solicitarea se poate depune la organele fiscale competente intre data de 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabila, in conformitate cu prevederile art. 322. Anularea va fi valabila de la data comunicarii deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Organele fiscale competente au obligatia de a solutiona solicitarile de scoatere a persoanelor impozabile din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA cel tarziu pana la finele lunii in care a fost depusa solicitarea.
 
Pana la comunicarea deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, persoanei impozabile ii revin toate drepturile si obligatiile persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316. Persoana impozabila care a solicitat scoaterea din evidenta are obligatia sa depuna ultimul decont de taxa prevazut la art. 323 , indiferent de perioada fiscala aplicata conform art. 322 , pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA. in ultimul decont de taxa depus, persoanele impozabile au obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa, conform prezentului titlu."
 
Prin urmare, retragerea optionala din evidenta platitorilor de TVA va fi posibila in anii urmatori (probabil in anul 2020, daca inregistrarea in scop de TVA are loc in anul 2018), numai daca vor fi respectate prevederile cu privire la nedepasirea plafonului de scutire de 220.000 lei sau 300.000 de lei.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar
 
 
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrarea in scop de TVA in anul 2018. Cum se poate iesi ulterior din evidenta platitorilor de TVA?":
Rating:

Nota: 3.46 din 5 din 12 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016