Tags: tva, codul fiscal, omer183/2011
Un SRL infiintat in 2010 a fost declarat neplatitor la infiintare in luna ianuarie. Ulterior, in luna septembrie 2010, a solicitat trecerea in categoria platitorilor de TVA prin optiune (nu a depasit plafonul de 35.000 euro). Intrucat pe parcursul anului 2011 nu a depasit plafonul de 119.000 lei, mai poate sa ceara anularea prin optiune a inregistrarii in scopuri de TVA pentru anul 2012?
Solutie propusa de specialistii portalcontabilitate.ro
Persoana inregistrata in scopuri de TVA poate redobandi calitatea de persoana impozabila neinregistrata in scopuri de TVA in baza prevederilor art. 152 alin. (7) din Codul fiscal.
Retragerea optionala se poate efectua in anul urmator celui in care platitorul de TVA nu depaseste plafonul de scutire de 35.000 euro (119.000 lei) in cursul unui an calendaristic.
Asadar, daca la data de 31.12. 2011 societatea realizeaza o
cifra de afaceri sub 119.000 lei se poate retrage din evidenta platitorilor de TVA in luna ianuarie 2012, prin depunerea formularului cod 096 reglementat prin OMFP 13/2011 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (096) "Declaratie de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA in cazul persoanelor impozabile, inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal , care in cursul unui an calendaristic nu depasesc plafonul de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal".
Concomitent, se depune si formularul cod 010 (vector fiscal) denumit "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (010)" cod M.F.P. 14.13.01.10.11/1 pentru anularea inregistrarii in scopuri de TVA.
Totusi, trebuie sa aveti in vedere dezavantajul acestei retrageri optionale in situatia in care s-au efectuat achizitii unor bunuri de capital si a unor servicii pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA (de exemplu chiria achitata in avans pentru anul 2012).
Prin retragerea din evidentele platitorilor de TVA se pierde dreptul de deducere a TVA aferenta bunurilor existente in patrimoniu la data depunerii cererii de anulare si a serviciilor achitate in avans.
Astfel, in ultimul decont care se depune la organul fiscal competent, respectiv
decontul de TVA intocmit pentru luna ianuarie 2012 trebuie raportata valoarea ajustarilor de TVA efectuate in luna ianuarie 2012 pentru toate activele imobilizate pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA. Ajustarea este obligatorie, nu are un caracter optional. In functie de natura bunurilor si serviciilor pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA, ajustarea sumei TVA deduse trebuie efectuata cu respectarea urmatoarelor prevederi din Codul fiscal :
a) pentru serviciile neconsumate: art. 148 "Ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital" lit. c) "persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate la momentul pierderii dreptului de deducere." si punctul 53 din normele de aplicare.
- pentru bunuri de capital si investitii in curs de executie: art. 149 "Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital" si punctul 54 din normele de aplicare. Pentru cladirile vechi, in vederea efectuarii ajustarii trebuie analizat modul de incadrare a bunurilor imobile in prevederile art. 161 asa cum se detaliaza de la alin. 1 la 14.
Pentru bunurile de capital, ajustarea se efectueaza pentru perioada de ajustare ramasa la momentul solicitarii scoaterii din evidenta platitorilor de TVA de 5 ani sau 20 ani.
Ajustarea se efectueaza la nivelul
cotei de TVA pentru care s-a exercitat dreptul de deducere, de 19% sau 24%.
D.p.d.v. fiscal, ajustarea se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari si se preia in mod corespunzator cu semnul minus in decontul de TVA aferenta lunii ianuarie 2012, la urmatoarele randuri din formularul cod 300, reglementat prin OMEF183/2011 :
- pentru stocuri: la randul 28 denumit "Regularizari taxa dedusa"
- pentru bunuri de capital: la randul 29 denumit "Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital".
Raportarea ajustarilor prin decontul de TVA cod 300 aferent lunii ianuarie 2012 va conduce, implicit, fie la diminuarea sumei TVA de rambursat inregistrata in perioada fiscala anterioara de raportare, fie la o suma TVA de plata.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Obligatii TVA achizitie si vanzare auto nou
Intrebare:
Va scriu pentru a va solicita opinia cu privire la o posibila vanzare a unui autovehicul aflat in prezent in proprietatea CLICKWARE SRL. Vehiculul a fost achizitionat recent de la un dealer auto din Cehia si nu a fost inca inmatriculat in Romania. In prezent, are numere provizorii cehe, valabile pana la sfarsitul lunii iunie.
Ia in considerare posibilitatea de a vinde autoturismul inainte de inmatricularea acestuia in Romania, direct catre o persoana fizica cu resedinta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Vanzare teren persoana fizica. Calitatea de persoana impozabila pentru TVA
Intrebare:
In situatia in care mai multi proprietari persoane fizice (neplatitoare de tva) ai unui teren doresc sa il vanda unui dezvoltator imobiliar, cum vor proceda in urmatoarele situatii in ceea ce priveste TVA:
1. o singura vanzare a intregului teren actual arabil intravilan, dar suma care ii revine fiecarui proprietar ar fi peste 300.000 ron
2. o singura vanzare a intregului teren daca acesta ar deveni teren construibil, daca suma care ii revine fiecarui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere
Intrebare:
O asociatie psihologica organizeaza cursuri de formare profesionala de lunga durata in psihoterapie. Scopul si obiectivele asociatiei, conform statut, sunt: elaborarea si organizarea programelor de curs pentru formare profesionala initiala, continua si complementara in specialitatile: psihologie clinica, consiliere psihologica, pshihoterapie cognitiv- comportamentala, consiliere scolara si vocationala...
Veniturile incasate de asociatie pentru aceste cursuri sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regim TVA pentru vanzare onlinetipare, beneficiari diversi
Intrebare:
PFA neplatitor de tva si neinregistrat in scop de tva pentru operatiuni intracomunitare, in Romania. Activitatea consta in vanzarea unor tipare/schite cu instructiuni pentru crosetat/cusut. Aceste schite+instructiunile sunt urcate pe platforme si pot fi achizitonate atat de prsoane fizice din UE/afara UE cat si de persoane juridice platitoare/neplatitoare de tva din UE/afara UE. Care sunt implicatiile din punct de vedere al TVA, de ce plafoame trebuie tinut cont,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Exercitarea dreptului de deducere a TVA
Intrebare:
Un furnizor X, ce furnizeaza servicii de transport rutier, in anul 2024, s-a conformat din proprie initiativa si corectat TVA din facturile de transport emise catre societatea noastra (transport container din Port Constanta catre clientul nostru din Romania) emise in perioada 2018-2020. ("Prin acest fapt se indreapta eroarea necolectarii TVA, avand in vedere ca X SRL a emis facturi pentru prestari de servicii de transport legate de export, in regim de scutire de TVA cu drept...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<